嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

請各位濕疹bb媽咪在此繼續分享

如需要觀看過往討論資料...pls click以下連結...謝謝!!

濕疹bb媽咪論壇 - PART 1

大宅

唔該晒貝貝媽咪,

我都想 PART 2好耐架la, 但係我唔知做

而家有你幫手, 真係唔該晒

原文章由 貝貝 於 08-5-11 18:31 發表

如需要觀看過往討論資料...pls click以下連結...謝謝!!

...

大宅

多謝貝貝mama

tpy,

我個囡依家要轉飲荳奶. 包包, 芝士, 旦黃,通粉等等....連魚都不可以, 煮粥同飯的選擇少咗好多, 但真係冇辦法, 介咗口d 皮膚真係 好咗好多.

別墅

想買餅仔比濕疹bb咬, 有咩介紹呀, 邊到可以買到呀?

大宅

戒口好小事啫, 而家唔食唔代表以後唔食得, 你可以於小朋友皮膚好了以後慢慢試食番每一樣食物, 睇下重有無敏感, 當然以最低致敏的食物食先(或者以你小朋友對邊樣食物有最少敏感反應食先), 如通粉, 包包, 魚, 芝士, 旦黃.....

繼續努力啊!!!

原文章由 MOONCAKE111 於 08-5-12 17:49 發表
多謝貝貝mama

tpy,

我個囡依家要轉飲荳奶. 包包, 芝士, 旦黃,通粉等等....連魚都不可以, 煮粥同飯的選擇少咗好多, 但真係冇辦法, 介咗口d 皮膚真係 好咗好多. ...

大宅

你可以試下係吉之x或日本百貨公司(好似大間d百佳都有)買一d純米造的米餅, 如和光堂牌子(我無記錯的話)大概20多元30元內有一盒, 我仔仔以前都係食呢d米餅架. 若果小朋友對米有反應的話就要試其它la. 記住要睇清楚盒上註明的成份, 有份夾雜其它致敏成份.

原文章由 icookies1 於 08-5-12 19:12 發表
想買餅仔比濕疹bb咬, 有咩介紹呀, 邊到可以買到呀?

大宅

早知唔俾芝士啦, 見阿b 好耐無食, 牙仔又出慢左, 昨日俾了半塊仔, 點知晚間ar唔停. 都係唔好心軟. 依家連番茄都無食, 搞到唔知煲什麼粥, 日日唔係菜肉粥就係瓜肉粥, 佢今日開始唔想食粥啦, 有無好介紹?

大宅

小朋友對紅蘿蔔, 菠菜, 薯仔,魚, 粟米, 蕃薯..等有無敏感? 若果無可以試下呢d有顏色的配料煲粥, 有味道又有不同色彩, 好吸引!

原文章由 soeries 於 08-5-12 22:46 發表
早知唔俾芝士啦, 見阿b 好耐無食, 牙仔又出慢左, 昨日俾了半塊仔, 點知晚間ar唔停. 都係唔好心軟. 依家連番茄都無食, 搞到唔知煲什麼粥, 日日唔係菜肉粥就係瓜肉粥, 佢今日開始唔想食粥啦, 有無好介紹? ...

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆 #7 soeries 的文章

佢出o左幾多隻牙呀? 唔使太擔心, 我有個朋友個小朋友歲幾都係得5隻牙, 牙醫話開始時出得遲, 整體都會出得遲o的...

大宅

請問有冇人睇過皮膚科醫生-史泰祖? OK?
我囡最近時常出風疹, 一星期有二至三次, 有無人是這樣?

男爵府

我囡囡剛剛19個月大都係得4只牙仔咋

原文章由 kleinpunkt 於 08-5-13 12:43 發表
佢出o左幾多隻牙呀? 唔使太擔心, 我有個朋友個小朋友歲幾都係得5隻牙, 牙醫話開始時出得遲, 整體都會出得遲o的...
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

男爵府

tpy,

你所提及的食物, 我囡囡全部吃了都有反應, 現在餐餐食菜芯肉碎粥或節瓜+肉碎煲粥, 單單這樣食了3星期, 皮膚真的好番好多, 最少唔會成日ar.

原文章由 tpy 於 08-5-12 23:38 發表
小朋友對紅蘿蔔, 菠菜, 薯仔,魚, 粟米, 蕃薯..等有無敏感? 若果無可以試下呢d有顏色的配料煲粥, 有味道又有不同色彩, 好吸引!

[ 本文章最後由 paltiBB 於 08-5-13 15:07 編輯 ]
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

翡翠宮

好媽媽勳章

原文章由 貝貝 於 08-5-11 18:31 發表

...

thx ~~~~~~

別墅

可憐阿女經過八濟的中藥後, 仍然無好轉. 現在阿女都係餐餐瘦肉菜粥, 有時比少少白飯佢, 其餘佢咩都唔食得住. 我等佢過左一歲先再試

大宅

jolo,

呢幾日我幫亞b搽o左o個隻repair cream, 跟住又整細o左個衫領口, 佢後頸o的傷口開始復原, 希望佢今日返學唔好再r損啦...

而家天氣有o的秋涼感覺, 亞b佢都舒服o的...

大宅

thanks! 除了粟米, 和某些魚, 都有煲這些粥, 真係煲少左紅蘿蔔, 等買返來煲. 我阿b 17個月, 得6隻牙, 應該算係慢...

原文章由 tpy 於 08-5-12 23:38 發表

翡翠宮

好媽媽勳章

原文章由 kleinpunkt 於 08-5-13 15:45 發表
jolo,

呢幾日我幫亞b搽o左o個隻repair cream, 跟住又整細o左個衫領口, 佢後頸o的傷口開始復原, 希望佢今日返學唔好再r損啦...

而家天氣有o的秋涼感覺, 亞b佢都舒服o的... ...

睇o黎, 我都要搵日出去買番支 repair cream 睇門口...
收細領口對我個囝無用, 之前冬天著 樽領衫, 佢都抓損後頸..
我發覺, 我囝囝真係唔熱, 就唔抓, 好似依幾日係屋企, 佢無咩出汗, 真係無抓過 ... ... 係學校, 周圍玩, 邊有可能唔熱先得o架...
佢又開始抓頭, 唔知係咪隻洗頭水太油唔o岩天氣, 今日買左 physiogel 洗頭水試..... 手臂都開始有油脂粒, 唔知係咪用 bath oil 太油, 又買埋支沖涼今晚試....
用錢似倒水呀.....

大宅

回覆 #17 jolo 的文章

如果你唔得閒出去的話, 使唔使我幫你去cwb買支repair cream, 跟住mtr交收/寄畀你? 橫掂由我office去cwb都算ok近...

翡翠宮

好媽媽勳章

原文章由 kleinpunkt 於 08-5-13 16:30 發表
如果你唔得閒出去的話, 使唔使我幫你去cwb買支repair cream, 跟住mtr交收/寄畀你? 橫掂由我office去cwb都算ok近...

thx 你先....
等我問問老公, 佢近排去唔去 cwb 先... 否則, 要麻煩你幫忙呀....

民房

請問各位"Repair Cream" 全名係咩呀? 大約幾$一支呀? 係咪對濕疹好架? 我個B果d 濕疹好厲害, 搽左醫生開既藥膏都唔係好得!

首頁

尾頁

跳至