嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

激死, 下午午睡後什麼都唔食, 無論係BB飯或大人飯都唔肯食, 係咁擰頭, 麪包餅餅食少許, 水果食一小舊就吐出來, 沖完涼食尾奶瞓覺, 都係食三安奶... BB最開心就係推開支奶自已跑入房爬上床瞓覺, 餓住個肚都可以瞓天光~~~

點算~~ 自從聖誕後BB有少少肚瀉後就食野差咗, 成個人瘦咗, 又冇咗個小肚腩, 已經煮了唔同菜式, 有飯有粉有湯又有大人飯餸, 點都係唔食, 有飲開奶茶, 係唔係生積呀?

回覆 whywhymama 的帖子

Hello whywhymama,建議盡量等BB餓D至俾佢食,咁胃口會自然返返黎。如果佢正餐未係食得好理想,小食方面暫時俾少D啦,以免影響到正餐。媽媽有嘗試煮唔同既菜式的確係好方法! 試下整下三文治或者將已熟既食物包壽司/飯團自己拎住食,仲可以鍛鍊手、眼協調添! 另外,平日可帶BB去公園,跑跑跳跳玩一輪之後,會容易肚餓D,胃口都會好D架! 加油!

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

畀面勳章

Yvonne@牛欄牌媽咪專線 發表於 15-1-26 16:30

Hello whywhymama,建議盡量等BB餓D至俾佢食,咁胃口會自然返返黎。如果佢正餐未 ...

試過餓四五個鐘先比BB食 (平時三個鐘一餐, BB係少食多餐型), 佢好肚餓只肯食奶都唔會同你食固體, 依家煲魚湯等BB多啲營養, 希望呢個絶食期係暫時... 其實我真係諗過有冇可能"生積"... 不過我老公問我咩叫生積我都唔識答, 只係以前聽老人家咁講~

BB依家17個月,都可以慢慢延長至4-5個鐘一餐架啦,BB有肚餓感覺自然會食得好D, 胃口會慢慢返黎。媽媽有先俾佢食固體好好呀! 嘗試唔好咁快補奶,今餐食得唔好就下一餐再試,俾多少少時間BB適應。繼續嘗試整多D唔同食材﹑進食方式﹑唔同既配搭,都可以吸引到佢既食慾架!

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

畀面勳章

Yvonne@牛欄牌媽咪專線    發表於 15-1-28 14:43

首頁

尾頁

跳至