母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

緊急:未上奶可以怎辦?

各位媽媽:

我的bb星期六上午出世, 今天第三日都未上奶.但我好想餵人奶, 依家每隔2小時都讓bb在我的左右乳房各啜10-15分鐘, 希望刺激身體機能, 盡快上奶. bb都好合作, 都肯啜.由於冇人奶, 只好補奶粉.
請問我有何方法, 我真的好想餵人奶.

新手媽媽(老公代筆, 我老婆仍在醫院)

No worry be happy

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

Re: 緊急:未上奶可以怎辦?

在醫院時我都未上奶的, 大概第四, 五天會順利很多, 多飲水多休息都很重要; 如果在醫院時BB肯食而你又知道自己係有乳汁的, 基本上可以唔使補奶, 不過可能要餵得密D, 辛苦D.

子爵府

醒目開學勳章

kyy,

通常左bb出世後大約1星期才會上奶,你可以飲多奶,水和休息多d,同時間儘量埋身餵多d。我個人認為唔好補奶粉,因為bb肚餓佢就會大力啜媽咪的乳頭,這樣才會刺激上奶。而且初生bb個胃好細唔會餓親佢,反而你補奶粉,bb好容易有奶咀混淆tim。你同時間可以比bb吸啜耐些(大約30mins每邊),等bb學習吸啜!加油,我哋支持你!有問題就上黎問啦!

大宅

Venussum & Xanthe,
多謝兩位教路, 我會轉達給kyy知道.叫佢加油!
我又準備送外賣到e院.
kyy老公

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我係醫院時都未上奶架...到出院前一日先開始有奶...所以係醫院我都係問醫院拎奶粉比bb...到返屋企...先比人奶我仔仔食

好彩我仔仔有得食就啜...啜多幾次就有奶出

子爵府

醒目開學勳章

kyy老公,
kyy現在什樣?還好嗎?只想替你們打打氣!
該用戶已被刪除

大宅

各位媽媽,
多謝關心和指教.
由昨晚開始, bb開始唔多願意啜人奶, 可能他開始聰明知道冇奶, 所以不停的哭. 在無計可施的情況下只好補奶粉.
但kyy仍然會試餵人奶, 希望盡快上奶.
我已叫kyy多加休息和多喝水.
kyy老公

大宅

餵奶粉時定必要用杯餵,
姑娘會教你如何餵的,
還有, 讓太太多吃一點無妨,
餵人奶的媽媽會好飢渴的, 真的, 親身經歷,
我在醫院時不曉得這一點,
結果胃痛了... 還哭了!
母乳餵哺
健康成功第一步

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

唔緊要架..係醫院餵唔到人奶..
返屋企先餵囉...有多d時間...又唔怕嘈到人..最緊要你有心餵..有耐心就得架啦...
有d bb食慣左奶嘴係唔會啜人奶架..因為奶嘴易啜丫嘛..不過市面上都有一d for餵人奶用既奶嘴..係難啜好多既(千其唔好自己拮大個洞喎...)...第時餵開人奶..要泵奶出黎就用果d奶嘴餵佢...
係喎講番餵奶先...如果依家bb係醫院唔肯食..就比住奶粉先啦...bb唔肯啜...你可以去泵奶房用d奶泵..泵住先..希望咁佢會快d上奶...果時我都係咁..一得閒就走去泵奶..護士話咁都有幫助架喎...
到返到屋企...就唔好補奶粉..佢一喊就比佢啜...一次唔啜...兩次唔啜...第三第四次..佢真係餓就會啜架啦...

你地要加油丫

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

kyy & kyy老公,
好開心, 又認識多一對支持寶寶吃母乳的父母! 努力啊!
kyy, 你是自然生產, 還是手術呢?
有些人是要一星期才感到自己是上奶足夠的, 其實只要盡情盡力給寶寶吸吮, 寶寶一定會為他帶來足夠的奶量! 頻密和足夠的吸吮, 才能刺激到母乳生產至適合的分量予寶寶的.

猶記得, 我兒是在出生的64小時後才吃第一口食物! 他的第一口食物就是母乳. 什麼都不吃的原因, 就是他不需要. 由於寶寶出生後沒有即時吸吮母乳, 而生產也不是即時上奶, 那段等他要吃的時光, 因為上奶不多, 第一天沒有乳脹痛的問題, 第二天還忍得, 第三天的中午就痛了, 直至當天的半夜時, 他突然來第一次的號哭, 呼喚要吃奶, 我給他吃, 吸了不知是多久, 這個新手的bb在新手媽媽的雞手鴨腳底下, 邊哭邊吃的情況下, 就享受完他的第一餐. 而我在睡醒後就感到乳汁比前更脹滿了. 原來吸吮過一餐, 奶量生產又多了. 於是兒子要吃就努力給他吃, 希望他能吸通我脹痛的乳腺.

我的產量是不會滲漏的, 乳墊是不需用的. 在坐月期間, 我就是的不停地按兒子需要地餵他, 每天不知是多少餐了. 總之整天就是吃飯上廁時間以外, 只是不停餵, 沒有按時, 沒有計時, 沒有分左右邊, 沒有清空乳房, 沒有泵奶, 沒有進補, 就只是放鬆心情, 不分晝夜地餵, 只要bb需要就全母乳地餵. 晚間餵奶是辛苦的, 但產量是最豐富的.

奶量是"多勞多得"的. bb吸吮越多, 奶量會生產更多, 以達致bb的需要, 是與生俱來的供求平衡. 所以我餵奶的策略就是, bb睡我就睡, 給自己休息. 餵得倦了, 又躺在床上餵. 我覺得自己是頭快樂的母豬.

兒子在24天大時, 比起出生後收水時的體重, 增加了44.3%, 滿月時是增加了56.4%.

就是因為信心, 放開心情的餵, 管有多少, 就是相信母乳供求平衡的信念, 我可以全母乳6個月給兒子.

加油啊! 信自己可以用自己的母乳讓大自己的寶寶! 給你一家無限的支持!!!!!!!

【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

大宅

各位媽媽,
多謝你們的支持, kyy終於有上奶跡象, 而且乳房有d痛.由於bb有d黃, 她們仍留院觀察.
由於bb唔多肯啜人奶, 姑娘話乳房痛就一定要泵d奶出來.
kyy叫我上bk問各位媽媽, 現在應該點做.
kyy老公

子爵府

醒目開學勳章

kyy老公,
你試下叫kyy用奶pump pump出黎然後帶去醫院比姑娘餵(儘量叫佢哋用匙餵),因為bb可能有乳頭混淆。同時bb有黃係正常的,但飲人奶的bb會比較黃耐d。

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

kyy 寫道:
各位媽媽,
多謝你們的支持, kyy終於有上奶跡象, 而且乳房有d痛.由於bb有d黃, 她們仍留院觀察.
由於bb唔多肯啜人奶, 姑娘話乳房痛就一定要泵d奶出來.
kyy叫我上bk問各位媽媽, 現在應該點做.
kyy老公

乳房痛時, 用奶泵擠奶, 可能會不順利, 如果是有困難, 請先熱敷和按摩, 如果還是泵得不順利, 用手擠會更易和不會痛. 擠奶是必須啊! 同意Xanthe的建議, 自己在醫院時, 就直接讓寶寶吸吮, 讓奶量得以更佳的刺激.

請參考:

"母乳餵哺資料庫" 內的

D. 擠奶與儲存
1. 擠奶的方式
2. 手擠母乳與增加噴乳反射的按摩法圖文
3. 手擠圖文

此外, 關於黃疸的問題, 也不用擔心, 母乳不會加劇"黃"的情況, 也不會引致"黃"的, 只是退黃較需時.

詳情請參考:
母乳不會導致嬰兒出現黃疸

以及 "母乳餵哺資料庫" 內的
F. 寶寶的健康
2. 怎麼區分寶寶的黃疸未退有無危險性?
3. 母乳與黃疸

【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊