育兒好物

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問邊隻牌子比BB牙痕時咬的膠好呢?

我個小B7 個月大, 現在經常牙痕, 到處找野咬, 請問邊隻牌子的 BB 膠好呢?

別墅

Re: 請問邊隻牌子比BB牙痕時咬的膠好呢?

我初初都好緊張買的靚牙膠俾BB,各大牌子如Combi,Nuk,Pigeon,Safety 1st,Chicco,Tiny Love........加加埋埋二十幾件,各形各色,有音樂,有冷凍效果..........結果我bb最鍾意既牙膠係.........
自己找到,而又唔俾佢咬的物品,於是收在佢件自尋物品後,佢就會捉著我地的手指咬.唔.....鹹鹹地,好香兼有肉味.

男爵府

2HH:

其實我想問幾時開始可以比咬牙膠BB咬呀?! 我阿B現在4個月, 好鍾意食手指, 但我怕佢D指甲會抓損D牙肉呀! 但又唔知而家比得佢食咬牙膠未? 請指教!! THX!

別墅

Hi 阿Be
如果你BB四個月已經好鍾意食手指,根據我BB的醫生說法,BB鍾意周圍咬不是BB出牙的問題,佢話這個觀念係錯既!而是BB開始探索緊佢周圍的世界.所以周圍咬周圍摸好正常,唔使擔心咁多!佢地鍾意咬唔同質感既野!你買既牙膠只係其中之一,不過佢地唔會好長情,通常咬一陣就唔要.反而咬手指會鍾意耐的,我見我BB有時唔係咬手指,反而係用隻手去摸自己條"利"係到玩,可能佢覺得濕漉漉滑膩膩好好feel. :-P 我BB有好多牙膠玩具都唔係好鍾意咬,你可以買一兩個可以消毒既俾你BB試下先.

男爵府

thank you 2HH!

咁我買住一兩舊比佢咬住先啦! 我最怕係太早比佢, 會影響到出牙o者! 如果唔會, 咁我就買啦! thanks a lot!

洋房

2HH:
請問邊種牙膠可以消毒o架?點樣消毒呀?可唔可以放落蒸氣煲同奶樽一齊烚呀?

阿Be:
妳阿B好得意呀,個樣有D鬼鬼o地,好似mix咁!
** Ryan 仔寫真 ** 我係Ryan仔,2003年12月12日o係九龍法國醫院出世o架!!! [img align=left]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;10726;28/st/20031212/n/Baby+Ryan/dt/13/k/03f1/age.png[/img]

別墅

Hi RyanMum
我用緊有隻Pigeon既牙膠係可以放落蒸氣煲同奶樽一齊烚既.因為市面上有太多牙膠,而每個牌子都有好有款,隻隻設計同質料都唔同,你最好都係要睇清楚可唔可以放落蒸氣煲先好放落去.如果唔係就會成舊牙膠變晒形!
至於唔蒸得但又洗得既牙膠,每次用前我就用洗奶樽既洗潔精洗乾淨,然後用熟水浸一浸至俾BB咬.如果你有用開消毒片/水,亦可以用來浸洗牙膠.
至於唔蒸得又唔洗得既牙膠公仔,每次用前我就用熟水濕毛巾拭完至俾BB咬.如果覺得好黏好污穢,就會先用酒精清潔,再用 濕毛巾拭.

洋房

2HH:

嘩!好清楚詳細呀!多謝晒妳。
** Ryan 仔寫真 ** 我係Ryan仔,2003年12月12日o係九龍法國醫院出世o架!!! [img align=left]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;10726;28/st/20031212/n/Baby+Ryan/dt/13/k/03f1/age.png[/img]

男爵府

RyanMum 寫道:

阿Be:
妳阿B好得意呀,個樣有D鬼鬼o地,好似mix咁!

RyanMum:
好開心呀!....竟然有人讚我阿b似mix... :-P :-P
多謝你呀RyanMum, 比你搞到我真係心花怒放tim
不過我覺得佢小頭髮左d, 我好羨慕你個Ryan仔咁多頭髮啊!
希望我阿b快d出多d頭髮啦!!

複式洋房

my bb also doesnt like 咬牙膠, 佢最鍾意咬d硬玩具or "奶" bb床條木邊, 真奇怪!

首頁

尾頁

跳至