嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

請問點教bb食糊仔? bb好唔仲意用湯匙喂, 他已經5個幾月啦!

Thank!

伯爵府

Re: 請問點教bb食糊仔? bb好唔仲意用湯匙喂, 他已經5個幾月啦!

I teached my BB to start 食糊仔on her 4th-mth. She loves it very much. You should use the tea spoon, not table spoon (湯匙). You can buy the baby dinning tools for him. I bought a set of PigXX spoons (2 pcs), one for 食糊仔, another one for drink the juice. Very good to fit for BB's mouth!

She's 5th mth same as your BB boy.

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

Re: 請問點教bb食糊仔? bb好唔仲意用匙喂, 他已經5個幾月啦!

dorchiu ,
I had used the baby tools for 食糊仔, I buy it in 吉之島. but i don't know why her so unhpappy to eat the 糊仔.

大宅

Re: 請問點教bb食糊仔? bb好唔仲意用湯匙喂, 他已經5個幾月啦!

HI
妙兒
我bb太餓就唔食糊糊,要飲奶,
飲番4安後才有心機食.
所以我會早15分鐘開始. :-P

水晶宮

妙兒,

我帶阿仔去睇醫生時, 個護士比o左D糊仔sample同隻匙羹仔我, 我就用黎喂阿仔食. 隻匙羹(雅培), fit過我買比阿仔用o個D, which are too small for his mouth.

我都係開始o左喂阿仔食糊仔冇幾耐, 大約3個星期. 初頭, 阿仔真係唔多鍾意食, 仲食到成手成身都係, 攪到我頭都大埋. 後來BK d 媽咪教我將d糊仔開稀少少, 轉下口味, 同唔好expect個仔會一次過食好多, 情況真係有所改善. 而家, 阿仔都食到半碗而且係比較’杰’的糊仔(卡通碗, 好細隻o個種). 又食得冇以前咁污糟, 我當係okay架la.你都可以試下.

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

birdbird,野兔 ,

Thanks 呀! 我會試下!

伯爵府

Re: 請問點教bb食糊仔? bb好唔仲意用匙喂, 他已經5個幾月啦!

My BB eats the plain 米糊 (without any favour), not 奶米糊 & I use her milk to make the 糊仔. I got the sample from Nestle recently and found the 糊仔好香 & better than Heinz'. You try to mix it less creamy & see any response. Which brand you're using now?

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

dorchiu,
thanks!

別墅

我囝囝一開始食糊仔時食到打冷震,擰開面唔食,之後我食了一啖都覺得好難食.唯有等到6個月大後煲白粥俾佢食,佢肯食,之後就開始食粥了.

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

ctf1029,

Hehe, 我都未試過添! 等我都試下先! 你煲白粥的分量是點嫁? thanks
煲白粥
ctf1029 寫道:
我囝囝一開始食糊仔時食到打冷震,擰開面唔食,之後我食了一啖都覺得好難食.唯有等到6個月大後煲白粥俾佢食,佢肯食,之後就開始食粥了.

首頁

尾頁

跳至