母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

各位媽咪有無試過湊仔餵奶操勞過度引致手痛?

上星期開始双手手腕隠隠痛,宜家連姆指郁都痛,無乜カ,
如果再未有好轉,我打算下星期去睇骨科医生

男爵府

Re: 各位媽咪有無試過湊仔餵奶操勞過度引致手痛?

I also have the same problem and I need to see the bonesetter every other week!!
該用戶已被刪除

民房

CCbaby,

我都係双手手腕隠隠痛,有時姆指郁郁都痛,無乜カ,我都唔知點解.

別墅

I also have the same problem at my left hand and I've ask the doctor when having my body check, he said that it is very common expecially when you have your first baby. It's due to you hold your baby in the wrong way.

Since I'm now breast feeding my baby which is now 6 months old, will see a doctor may be one month later after complete the breast feeding period.

My hand is itching for more than 4 months!

複式洋房

Juju'sMum 寫道:
CCbaby,

Consult bf nurse in health ctr la, cuz your problem may be due to you hold your baby in wrong way.

妳講得對.....我唸都係用錯力

複式洋房

cannieman,

like Juju's mom saying..maybe we hold our babies in a wrong way!!!!

大宅

試吓用護腕套.初初生完,日日抱住BB餵人奶,我都試過手腕痛和手指公無力,痛到郁唔到.
係Watson買咗隻護腕套,如果我無記錯,叫"沙保娜 SABONA".你可以試吓其他牌子.
痛的時候,我晚上會帶住護腕套瞓,因為好緊,帶住唔方便做任何家務,免強可以抱BB,不過盡量用另一隻手抱.我只買一隻護腕套,邊隻手痛就帶邊隻,輪流帶.
正因護套好緊,手腕得到固定,和一晩的休息,通常第二朝已經唔痛,或好好多,不藥而癒,好神奇. Keep 住,一痛個晚就用.好快無事.
(產後醫院的物理治療師話)道理係因為當我哋生的時候,陣痛send 咗 個 signal 比全身的筋帶叫佢哋鬆開,好讓 BB通過產道.所以生完醫生要我立即戴翻個腰封,除了收宫,亦有保護腰脊和盆骨的作用.同樣地,手腕的筋帶,剛生產完會比較鬆,所以老人家話"坐月"唔好濕咁多水係有些根據的.未休息好,加上成日抱BB,便引致手腕過勞.

我自己覺得護腕套幾有效,餵人奶少用針藥為妙.不防試吓.
當然嚴重的話,就要睇醫生.

複式洋房

charlene 寫道:
試吓用護腕套.初初生完,日日抱住BB餵人奶,我都試過手腕痛和手指公無力,痛到郁唔到.
係Watson買咗隻護腕套,如果我無記錯,叫"沙保娜 SABONA".你可以試吓其他牌子.
痛的時候,我晚上會帶住護腕套瞓,因為好緊,帶住唔方便做任何家務,免強可以抱BB,不過盡量用另一隻手抱.我只買一隻護腕套,邊隻手痛就帶邊隻,輪流帶.
正因護套好緊,手腕得到固定,和一晩的休息,通常第二朝已經唔痛,或好好多,不藥而癒,好神奇. Keep 住,一痛個晚就用.好快無事.
(產後醫院的物理治療師話)道理係因為當我哋生的時候,陣痛send 咗 個 signal 比全身的筋帶叫佢哋鬆開,好讓 BB通過產道.所以生完醫生要我立即戴翻個腰封,除了收宫,亦有保護腰脊和盆骨的作用.同樣地,手腕的筋帶,剛生產完會比較鬆,所以老人家話"坐月"唔好濕咁多水係有些根據的.未休息好,加上成日抱BB,便引致手腕過勞.

我自己覺得護腕套幾有效,餵人奶少用針藥為妙.不防試吓.
當然嚴重的話,就要睇醫生.

thanks!!!等我去買個試下!!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊