親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

洋房

請提供16月大BB搭長途機貼士

HELLO! 我的BB現在16個月大,下星期第一次帶BB出門,搭長途機經東京轉機去溫哥華. 我怕大少會好扭計, 又不想比安眠藥他食(醫生都不同意),請問有無好IDEA?

*另外,請問有無經驗去旅行時點消毒BB奶瓶和食具?

THANKS!!!

複式洋房

Re: 請提供16月大BB搭長途機貼士

ATV,
如果你囝囝食奶咀的,記緊帶多幾個,飛機升降好有用,我都係全程抱住個囝,同佢行來行去,唱下歌仔,食野時又比d佢食。

消毒BB奶瓶和食具,你個b有16個月,其實可以帶個旅行用電水壺,煲水來"綠"奶咀,奶瓶帶2-3個(早晚用),平時去街用即棄奶袋,不過奶咀頭就帶多幾個。有d人會用消毒藥片開水,不過我覺得用熱水安心d。

洋房

Hi Iris,
Thank you for your advice!
但我bb唔食奶嘴,不太鍾意玩自己的玩具,又o吾多定,o吾會比我抱好耐,雖然爸爸都會去,但我怕我們兩個都搞他
o吾點。
我見"荷花"有即棄奶袋(大SIZE可裝8 OZ)賣但好貴,後來sales介紹我用milton消毒濕紙巾,我亦有買消毒藥片,我都覺得用熱水"碌"下好似安全D。不過我個BBo吾喜歡飲奶,所以日頭去街不用帶奶都OK。
該用戶已被刪除

洋房

Hi hin@pui,
Thanks for sharing your experience with me. I can forsee that we may have a hard time on the plane, especially my boy can walk and move freely now. Unfortunately, we'll be flying by JAL this time and there'll be no midnight flight. Hope everything will be ok and will not disturb the other passengers much.

首頁

尾頁

跳至