產前產後

跳至

首頁

尾頁

大宅

好擔心呀,照超聲波時醫生發現bb個腎有少少大左

今日返qe做產前檢查,醫生話照到bb個腎比正常大左少少,佢要我入院再做多一次詳細的照聲波檢查喎,而家我同我老公重擔心緊bb會唔會有事,唉........!

:-( :-( :-( :-( :-( :-( :-(

洋房

Re: 好擔心呀,照超聲波時醫生發現bb個腎有少少大左

happy-candy:

希望你的小bb沒有事,為你一家祈禱。

take care

大宅

唔好咁擔心! 你個係咪b仔黎架? 醫生話大多數b仔都會有呢d情況發生. 你而家幾多週? 會有機會慢慢正常番的.

我在約28週時check 到, 一直到出世時,個腎都係比正常大左少少, 只是keep 住去兒科檢查(政府), 三個月至半年見下醫生, 驗尿和照超聲波, 每次都仲係話個腎都係比正常大左少少, 到約三歲, 醫生話雖然都係比正常大左少少, 只要小便冇沙石,冇倒流就ok, 仲叫我可以選擇唔洗去覆疹, 我緊係唔制啦, 當做下檢查都好! 點知睇多一次醫生, 個醫生都話唔需要再睇. 而家亞仔六歲, so far so good 啦! 仲肥嘟嘟tim! 不過由細到大, 我都唔會俾佢食咁咸! 其實食得咸都無益啦!

之後我有兩個朋友都係相同case, 但後期都正常, 所以你都唔洗咁擔心,影響心情都唔好架! 放鬆d啦!

happy_candy 寫道:
今日返qe做產前檢查,醫生話照到bb個腎比正常大左少少,佢要我入院再做多一次詳細的照聲波檢查喎,而家我同我老公重擔心緊bb會唔會有事,唉........!

:-( :-( :-( :-( :-( :-( :-(

大宅

我在22週時在qe照超聲波時發現的,私家照到係b女!所以我都唔知會唔會有事,但點都好,都要等到12/5返醫院比醫生再做詳細超聲波檢查先知了,多謝你地關心! Thank you!

男爵府

唔駛擔心喎,我18週時醫生發覺 bb 兩邊腎都大咗,一路 keep 住 check 一路都仲繼續大,到臨出世兩邊都比正常大咗一倍。醫生話正常應該係 0.5 左右,但我囡囡第 38 週時係一邊 0.96,一邊 1.02。我果陣都好驚架!

為咗呢樣野,除咗睇政府之外,我去見咗4個私家醫生,佢地都同我講話冇得預計,因為bb 係肚裡面,除咗度到個size之外,唔做得任何bb本身的檢查。要等佢出咗世之後再搵原因,或者要照x光顯影甚至內窺鏡先知道!!! 真係擔心到瞓唔著。

到佢出咗世,臨出院個日醫生專登同佢做多次超聲波,發現個腎仔好似正常返囉噃。為咗保險起見,佢又同我排期去做一次(佢話係特別精密的)超聲波,結果話佢一邊完全正常晒,另一邊就0.7。而家我再排咗期,下個月同囡囡再照多次精密超聲波,睇吓有冇進步。不過我去問過其他兒科醫生,佢地都話 0.7 其實都唔算有問題咁話。

所以,你千祈要放鬆d,唔好自己嚇自己。太緊張對個胎唔好架,知嘛!

禁止訪問

大宅

好多謝各位關心,我今日去左qe照完超聲波,醫生話冇事,bb結構正常,但唔知點解個醫生又要我在23/6返去再照過,我都覺得好奇怪,唔知發生咩事,我又冇問醫生,但點都好,最緊要bb冇事就得了!

首頁

尾頁

跳至