跳至

首頁
12345...9

尾頁

男爵府

各位,大家黎討論下你地報幼稚園的心得呀...
我選擇首要係學校地方寬敞,其次係校長老師有善,讀書深淺度等...你地又點揀呢?大家share下好嗎?or邊到有open day請報料,thanks!

我住mos,暫時參觀了幾間幼稚園,還未諗清楚邊間好.因為樣樣都係錢,好甘.

暫知道馬鞍山康傑17/5(sat)有open day.

大宅

我想考慮 "迦南"....唔知好唔好? 不過又唔知幾時open day!

公爵府

畀面勳章

嘩...點會見到你架

原文章由 weloveBB 於 08-5-14 13:43 發表
我想考慮 "迦南"....唔知好唔好? 不過又唔知幾時open day!
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

大宅

食飯時間, 傾下update下.
加上仍未同janika找kindergarden!

你呢?

原文章由 winwin815 於 08-5-14 01:45 PM 發表
嘩...點會見到你架

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我會幫澄澄報創價,家姐9月都會讀哩間,如果今年唔收,我想比澄澄遲一年讀,因為一路都15/16緊,大女12月中出世,我比佢遲一年讀,而家澄澄10月出世,真係好難諗,所以我決定比學校諗,因為我自己只鍾意創價,如果佢唔收就遲一年再考,你地會唔會遲一年先入學呀?

[/url]

男爵府

natalielin~
我都有打算報創價,我睇佢website做得好好,內容簡潔清楚,校舍地方大,老師質數幾好,各mami評價唔錯.但好遠我屋企,要仔仔搭成個鐘校車才回到家,我唔係太想,但老公想仔仔讀.
我打算照報,照interview,到時睇下個天點安排.因為上年都1000人報,只得180個位,都好大競爭呀!
你個大囡今年讀k1呀?咁叻女呀.希望澄澄都能入到就very good啦.如果家姐讀緊創價,咁澄澄入到的機會都大d喎,我奶奶係創價會員,唔知機會會唔會大d呢?

遲一年讀會唔會年齡大其他小朋友好多呀?

男爵府

明報通識網L.I.F.E
http://life.mingpao.com/cfm/school3.cfm

EDB-質素評該報告
http://www.edb.gov.hk/index.aspx?langno=2&nodeID=6568

幼稚園概覽2006/07
http://chsc.edb.hkedcity.net/kindergarten/

上星期睇到本雜誌講全港十大名牌幼稚園, 名單如下(排名不分次序) :

ST. CATHERINE'S國際幼稚園
根德園幼稚園
寶山幼稚園
銅鑼灣維多利亞幼稚園
約克英文小學暨幼稚園
京斯頓國際幼稚園
馬鞍山靈糧幼稚園
蘇浙小學暨幼稚園
耀中國際學校(幼稚園)
聖保羅堂幼稚園

大宅

講真, magazine果D全部都係明星學校...只有一間唔係, 但又遠.

我都怕BB要搭校車, 唔放心.
不過有好多有經驗既家長說幼稚園只要講求 "教學理念" 就已經足夠. 因為不會影響BB升小一派位的.....她們說小一派位係分區....不是, 看你讀那一間的....(是嗎?)

公爵府

畀面勳章

我覺得abs no 囉, 唔睇你讀邊間幼稚園就假既

原文章由 weloveBB 於 08-5-22 14:07 發表
講真, magazine果D全部都係明星學校...只有一間唔係, 但又遠.

不過有好多有經驗既家長說幼稚園只要講求 "教學理念" 就已經足夠. 因為不會影響BB升小一派位的.....她們說小一派位係分區 ...
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

瑪瑙宮

hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

嘩, 搭成個鐘頭車返學, 個小朋友好慘啫 !
幾歲人仔每日要搭成兩個幾鐘頭車返放學, 真是值得咩 ???
我哋 d 家長唔係要幫小朋友搵一間自己小朋友喜歡上學的學校讀咩 ???
我諗唔到一個小朋友每日要搭成個鐘頭車返學, 會有幾喜歡上學囉 !
無話小朋友喇, 我哋 d 大人每日迫巴車坐成個鐘頭返工, 又幾開心吖 ?
自問我只為我的小朋友搵一間讀得開心的幼稚園咋, 三年幼稚園學習生活讀得開心就已經足夠了 !

瑪瑙宮

好媽媽勳章

natalie,

我都煩緊 k 1 唔知比番 cash 讀
咩好 ?

n 1 ... 我今年 10 月 confirm 係近
自己家一程 $ 2.70 小巴去到 , 到
k 1 想要衝出官塘既又真係要坐成
個鐘校車先去到架 !

暫時都未有定案 .... 唔該想問下你,
k 1 幾多月度要報名架 ??

唔該你先 !!

原文章由 hallonatalie 於 08-5-22 16:39 發表
嘩, 搭成個鐘頭車返學, 個小朋友好慘啫 !
幾歲人仔每日要搭成兩個幾鐘頭車返放學, 真是值得咩 ???
我哋 d 家長唔係要幫小朋友搵一間自己小朋友喜歡上學的學校讀咩 ???
我諗唔到一個小朋友每日要搭成個鐘頭 ...

瑪瑙宮

hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Cash ma,

如果 Cash 出年讀 K1, 今年 10 & 11月大多數幼稚園開始攞表交報名費, 兼要 interview 喇 !

所以 Cash 一入學返 nursery 無幾耐, 就要幫佢報定出年讀 K1 嘅幼稚園, 妳依家要開始諗定, search 定有關資料, 唔係到時有排煩呀 !

原文章由 chickenwing2006 於 08-5-22 22:54 發表
natalie,

咩好 ?

個鐘校車先去到架 !

暫時都未有定案 .... 唔該想問下你, ...

瑪瑙宮

好媽媽勳章

natalie,

ok .... 明白明白 , 我會而家開始
度下

原文章由 hallonatalie 於 08-5-22 23:01 發表
Cash ma,

如果 Cash 出年讀 K1, 今年 10 & 11月大多數幼稚園開始攞表交報名費, 兼要 interview 喇 !

所以 Cash 一入學返 nursery 無幾耐, 就要幫佢報定出年讀 K1 嘅幼稚園, 妳依家要開始諗定, search 定有關資料, ...

公爵府

原文章由 ahmaymay 於 08-5-19 08:39 發表
natalielin~
我都有打算報創價,我睇佢website做得好好,內容簡潔清楚,校舍地方大,老師質數幾好,各mami評價唔錯.但好遠我屋企,要仔仔搭成個鐘校車才回到家,我唔係太想,但老公想仔仔讀.
我打算照報,照interview,到時睇 ...

係呀,我睇左2年創價topic先幫大囡報,個視學報告又講得好好,我大約半個鐘車就到~
希望澄澄ok啦,不過唔得我又唔會迫佢,因為老師唔收佢,係覺得佢未適合姐,咁大一年可能真係對佢好d,我老闆個仔都係10月中生日,都遲一年,冇咩問題呀,幾好呀~
上年interview冇問過係咪member,應該唔會睇哩樣,因為之前topic有人講係member都唔收~

[/url]

公爵府

原文章由 weloveBB 於 08-5-22 14:07 發表

不過有好多有經驗既家長說幼稚園只要講求 "教學理念" 就已經足夠. 因為不會影響BB升小一派位的.....她們說小一派位係分區 ...

小一如果大抽獎就冇所謂,如果想考私校/直資or叩門就會冇咁大機會囉,睇下係點諗~

[/url]

公爵府

原文章由 chickenwing2006 於 08-5-22 22:54 發表
natalie,

咩好 ?

個鐘校車先去到架 !

暫時都未有定案 .... 唔該想問下你, ...

cash媽,

睇你咩學校,有d學校8月就apply,你快d諗定先,打去問問,or可以睇返之前上年topic,通常差唔多時間~

[/url]

男爵府

cash媽~
間間學校報名日期都唔同架,不過大部份都係9-10月報名,11月interview,12月頭知結果咁羅.你要而家諗定幾間心儀的學校,打電話佢問佢地交表時間,有無open day,可以約時間參觀校舍咁.問番d學費,雜費等各樣各樣.

好似我咁,沉日去左交form啦,因為佢全年都收表的.交左無蝕底.hehe!!

我真係估唔到揀間幼稚園都要咁煩,以前我阿媽邊洗攪咁多野架,搵間最近屋企就得啦.小學中學大抽獎.

natalie,hallonatalie~
其實我知搭車好辛苦,我自己都要搭一個鐘才返到屋企,但我自己又好鐘意創價幼稚園,評語好,校舍大,不過我唔會太強求一定要讀,報個名,interview下,真係收先諗清楚羅.

[ 本文章最後由 ahmaymay 於 08-5-23 08:37 編輯 ]

公爵府

畀面勳章

我諗要攞個平衡啦, 邊個唔想近近地, 而又有好學校喎, 咁冇既話, 都冇計, 好似我咁, 住沙田, 多屋村, 真係唔鐘意呢d學校, 校舍又細, 仲要大家知屋村好多新移民, 唔係話歧視, 但係真係會有少少文化上既差別囉, 所以我都會揀要搭車既學校
歡迎參觀『文。穎之家』

男爵府

其實睇你點睇, 想小朋友開心咁讀書定為佢地考小一而作好準備, 如果係前者, 咁屋企附近唔係太差個d 學校已經ok, 唔使周圍撲, 又免卻搭車既考慮同時間, 咁就預左博搞珠….但係搏衰野, 亦要預左小朋友要叩門考小學, 呢個時候就係考實力既時候啦, 唔同考kindergarten, interview 父母或者問下個小朋友呢類生果係d 咩…我聽聞考小學真係要考加減數….真係睇你自已點諗….我自已都煩緊唔知揀咩kindergarten 好…而家出名d 個d 就鬼咁多人考, 又要爭又剩, 我都驚個女無書讀….而家報nursery 都要waiting list, nursery 已經係無學卷享用, 但係都鬼咁full, 真係大wok…

大宅

真係非常煩. 又想好, 又想近, 又想......
D個世界好既kindergarden去曬d高尚地方......如果普通地區一定無架喇.

我昨天看了 "學之園" 都唔錯. 一陣問下.....
而培正10月開始派表.....
未打去問迦南....一陣打左再同大家報下料.

keep in touch!

winwin...你唔係心中有所選架咩?

首頁
12345...9

尾頁

跳至