烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

我見有些曲奇餅做到好似棋盤, 成粒曲奇一格黑一格白, 如何才可將兩色合併得咁整斉呢?

大宅

http://www.wretch.cc/blog/ballzi88/3846500

大宅

Tks MIUMIU

但可惜 就咁睇字, 我都唔係好理解點整一條條咁幼, 仲可以好似冇駁口, 仲有外圍既白包邊.

有冇人可以再請教請教. 謝!

原文章由 Miu_Miu 於 08-5-14 16:43 發表
http://www.wretch.cc/blog/ballzi88/3846500

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原文章由 bbkh 於 08-5-15 12:18 PM 發表
Tks MIUMIU

但可惜 就咁睇字, 我都唔係好理解點整一條條咁幼, 仲可以好似冇駁口, 仲有外圍既白包邊.

有冇人可以再請教請教. 謝!

即係好似平時整印模曲奇咁,整左兩隻味(可以係原味、朱古力味、綠茶味等),之後兩隻味各分1/4左右做個包圍ge皮,餘下大部份各自檊平再切成正方柱條,之後兩隻色ge長條相間切好後再用個1/3 麵團檊薄成皮包好(有黑有白兩款),成條封好雪硬用刀切片焗得。

盡我一己之力,發放正能量!

大宅

Hi, 召藥師

tks. 其實係唔係好似整壽司, 頭尾唔斉多餘就cut唔要呀?......用個1/3 麵團檊薄成皮包好..再捲兩隻色ge長條幾講技巧, 會唔會好易走樣. 點樣先唔會咁嘥材料?

原文章由 召藥師 於 08-5-15 14:34 發表

即係好似平時整印模曲奇咁,整左兩隻味(可以係原味、朱古力味、綠茶味等),之後兩隻味各分1/4左右做個包圍ge皮,餘下大部份各自檊平再切成正方柱條,之後兩隻色ge長條相間切好後再用個1/3 麵團檊薄成皮包好(有黑有白兩款), ...

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

因為唔想再印模,而將2重麵糰混合烤焗.
作法:
1. 搓2條長方形牛油麵糰及2條長方形朱古力麵糰.
2. 黑白,白黑的疊在一起再'初'平均.
3. 變成長方形柱體後用刀切片.
4. 入爐焗10分鐘即可.

其實麵糰只要搓下就會黏住
只要你大細分得好就可以整得靚

首頁

尾頁

跳至