嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 畀面勳章 親子王國15週年勳章

消炎藥係唔係最好唔好食?

我個仔4個幾月大, 醫生話佢口龍有d紅, 比左消炎藥佢食, 要食3日, 但我好多朋友話唔好比佢食, 因為好容易敏感, 抗體又差左, 咁點好呢?

侯爵府

Re: 消炎藥係唔係最好唔好食?

好多醫生都叫抗生素做消炎藥, 如果普通喉嚨有小小紅, 我個女同仔的兒科醫生通常不會比消炎藥佢地食的, 只會叫佢地多d飲水. 我不知你bb的'紅'的程度, 有無發燒?

複式洋房

kcm,

消炎葯有時等於抗生素, 有時又唔係架, 最好每次都問清楚醫生, 消炎葯對個腎不好架, 少食為妙

大宅

好媽媽勳章

I think you better follow the doctor's advice. Even it is 抗生素, only 3 days (as I know, only once a day), I think it doesn't matter.
Last month, my daughter got flu, her doctor also let her take 3 days of medicine (with 抗生素).

首頁

尾頁

跳至