論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

咁算唔算冇大冇細?

尋日我媽咪買左半隻貴妃雞,我晚飯時叫印印切左佢,順便蒸番熱少少先食。點知碟雞拎出黎果陣,唔單只縮晒水(蒸過龍),仲切到大大件(連埋pat pat得果五舊)。因為我老公食先,我埋位時問老公:「乜咁少既,隻髀呢?」印印晌廚房聽到,楂住一隻咬左一啖既雞髀走出黎,氣定神閒咁話:「太太,我要左。」我正想炳佢有冇搞錯之際,我老公已開口話:「是但啦...」 :-x

伯爵府

好媽媽勳章

Re: 咁算唔算冇大冇細?

有冇搞錯, 你冇叫佢佢咁大瞻自己o羅左.

複式洋房

若有此情況,會否你們平日都是工人自己先取食物後才拿給你們?若果你們一向都是如此,就的確唯有講是但啦﹗

因為工人唔知邊啲好邊啲唔好,或佢未摸清你地的底,你地的要求,鐘意啲乜﹗

因為我工人起初都有類似情況,好唔識禮貌,比佢食野就好「Huw kum」,慌死冇得食,又好似前世未食過咁﹗唔好怪佢地;我覺得佢地有好多野都係唔識,佢地的禮儀有時真係好核突,所以我就每次開飯時,放好餸在桌上時,我才取碟給她餸,她在廚房食,她是冇權自己先取餸食的。

複式洋房

如果你唔想次次食雞骨, 你叫佢成碟

洋房

我既工人初黎係食野方面都冇 mug 禮貌架, 但一發現有咩唔妥就要出聲囉, 咁佢地先會知妳既要求架.

大宅

醒目開學勳章

工人係真係唔識禮讓架.以前我請個亞賓.同佢一齊食飯,隔夜飯菜全部唔食.咁請問邊食?梗係老板食.
佢先比半碗新鮮飯我地,自己成碗新鮮飯.飯煲冇飯,佢會把隔夜飯放返落飯煲.如果我地唔夠食,就要食個D飯.試過叫佢把舊既一齊煲,佢話唔好.
如果有一碟雞,一碟菜,一碟舊菜.咁佢會第一時間,重要係好快咁食完雞同菜,佢唔會埋妳地有冇得食架.咁舊菜,梗係我地食.
試過一次全碟雞翼佢食晒,我地一隻都冇.利害嘛!
如果叫佢留起,菜軟全部留比自己,做佢老板真係要食屎先得.
所以個賓賓用左十日就炒左.
之後既工人都係全部"食送"那出來,我夾起比佢.

複式洋房

我會先叫個工人

大宅

唔好"是但"呀,佢哋係冇大冇細架.係扮唔知.
要立即教佢.而且最好都係叫佢將所有餸放在桌上,你分比佢.

今日你唔教佢,他日出街食飯,全枱人未食,佢就夾走隻雞髀,重以為好應份.親友(長輩)只會怪你唔識教工人.失禮你同老公.
(我見過真有其事.)

侯爵府

岩岩食完餐晚飯,真係俾個印印吹漲!

我今朝睇左咁多位媽咪既意見後,就晌佢煮飯前好語重心長(我今日返工好倦,已經冇氣鬧人)咁話俾佢聽:「你尋晚唔問我就拎走隻雞髀,得番幾件冇乜肉既雞頭雞尾俾我同先生食,咁樣冇乜禮貌。你陣間煮好D送,要放晌飯檯先,然後出黎夾你想食既野。」

佢冇出聲,跟住我都冇哦落去,就即刻換衫同BB沖涼、餵奶、暗訓覺...BB訓左之後,我出黎食飯,以為佢已經夾左D送,晌廚房食緊。點知到我食完,佢先走出黎問:「太太,我想食雞翼,得唔得?」

我話:「你未食咩?我叫你夾左先,唔係等我地食完先呀...」

跟住佢就擰轉背脊對住我,晌度喊 :cry:

佢黎左香港就快三年,D廣東話冇乜問題,我平時俾佢D instructions,佢都好少聽錯。真係唔知佢係咪覺得我咁做好委屈佢丫,定係發晦氣晌我面前扮野?

民房

我自己就係要個工人將D飯菜放哂上台,之後佢就將佢隻碟放在一旁,我就會分飯菜比佢,亦唔會叫佢自己夾,這樣只好制造多D煩事,而且我最唔鐘意D工人同我講我想食邊樣要邊樣,好無規矩

我好同意其她媽咪講,工人出到街無禮貌,人地會話我地做太太無教佢,等同無家教一樣.

JOSHUA1118

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

yan_yan_mummy 寫道:

我今朝睇左咁多位媽咪既意見後,就晌佢煮飯前好語重心長(我今日返工好倦,已經冇氣鬧人)咁話俾佢聽:「你尋晚唔問我就拎走隻雞髀,得番幾件冇乜肉既雞頭雞尾俾我同先生食,咁樣冇乜禮貌。你陣間煮好D送,要放晌飯檯先,然後出黎夾你想食既野。」

佢冇出聲,跟住我都冇哦落去,就即刻換衫同BB沖涼、餵奶、暗訓覺...BB訓左之後,我出黎食飯,以為佢已經夾左D送,晌廚房食緊。點知到我食完,佢先走出黎問:「太太,我想食雞翼,得唔得?」

佢黎左香港就快三年,D廣東話冇乜問題,我平時俾佢D instructions,佢都好少聽錯。真係唔知佢係咪覺得我咁做好委屈佢丫,定係發晦氣晌我面前扮野?

我覺得你應該挾比她,唔係叫她自己夾LAW,你話完她又叫她自已挾,她點知點挾先合你心意?你叫她自己出來挾,同她自己煮起挾有咩分別?﹙重要你陪緊BB唔在場,叫她自已煮好出來挾﹚
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

男爵府

yan_yan_mummy,

it happened to my maid before!
before scolding your maid, i think you should tell her (next time) that the 'leg' is for your husband.
simply assume that they 'don't know.
you have to tell them clearly what you want and what you don't want

伯爵府

畀面勳章

我同個工人一齊食,我同佢講雞髀呢部份係俾亞仔
食,叫佢食其他部份同雞翼,佢都唔敢挾太多,等
大家食完飯,有剩再挾多幾舊俾佢。

我都同意mcdullyiu 的講法。
生從何來?死往何去?
萬般帶不走,唯有業隨身。

大宅

我都係比工人係廚房分左比自己先果種,佢仲要留埋第二日既lunch,即係要預兩份比自己。
正如我曾經同大家講過我個賓賓係一個大食工人,佢食既份量多過我,我又唔知佢食幾多喎,又怕佢唔夠食所以都冇計,唯有時不時扮入廚房 目及 下佢留幾多比佢自己囉。

不過以前都聽過大家媽咪既意見,每次砍親料,都會由我分比佢囉。

水晶宮

yan_yan_mummy

你個工人可能以為冇你O既批準, 唔準夾‘食送’, 所以當佢request食雞翼時, 你的樣子同反應令佢覺得受屈.

Anyway, 唔理個工人乜o野原因喊都好, o係邊度夾‘食送’留比自己都好, 最緊要同個工人講 叫佢唔可以自己選最好的‘食送’比自己, 而只剩下少少‘食送’比你o既屋企人.

大宅

....

係扮野居多,唔好比佢嚇窒.
免多事,你分比佢啦.可以問吓佢夠唔夠,慢慢你會知佢的食量和喜好,可以的話,比多一兩件佢鐘意的餸菜(當然唔係雞髀),佢會好開心.

大宅

你個工人好識扮嘢,可能已成精了,最好唔好再同佢續約,你以後唔好畀佢話事,通知佢以後由你夾餸畀佢,唔畀佢自己夾,仲要留意佢有無偷食.

佢依家喊,即代表佢唔服你,話你話錯佢,佢唔夾餸係一個局來的,扮可憐.

你要記住工人眼淚係唔值錢的,要幾多有幾多,仲要係收放自如.呀,仲有,小心佢會喺先生面前扮可憐呀,你要同你老公講吓個工人好識扮嘢,叫你老公唔好咩都由得個工人.

民房

I absolutely agreed with mcdullyiu. Because if you ask her to put all of the dishes on the dining table before reserving food to herself, you should allocate the food to her by yourself so that she could not take your favorite. If you ask her to put the diskes on the dining table first but still let her to select food by herself, that is meaningless because except the drumstick, she can still select what she want and she doesn't know which piece you will want her to pick and which piece you will not want her to pick. So it is better you pick it for her. That's only my idea.....please don't mind~

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我做女時到嫁左一共用過6個工人,真係無一個敢自己挾餸的,一定是放晒係枱我地挾比佢地的。呢D係規舉,正如長輩未埋位我地唔可以挾餸一樣,唔可以縱容的。

侯爵府

真係好多謝咁多位媽咪既意見,我頭先岩岩入廚房,幫印印夾起d送,費時再煩落去。

其實,當初俾佢自己夾完先俾我地,係因為佢初黎時好似好細食,拎親送都係拎少少,我地諗住冇乜所謂先咁做。點知佢唔聲唔聲,就越來越過份,佢仲試過飲左成半煲我亞媽燉俾我坐月時補身既雞湯添呀...唉,對住D工人,真係想做下好人,俾D人權佢都唔得,係咪犯賤丫...

To joanwghk:

Never mind. Your words just hit home and show me the light in the way of good advise in handling troublesome maids. Millions thanks indeed!

首頁

尾頁

跳至