少年成長

跳至

首頁

尾頁

洋房

食飯要人喂

我個仔剛好六歲,自己食兩啖飯就要人喂先肯食晒。人地個個識

禁止訪問

Re: 食飯要人喂

男爵府

我個差唔多4歲個女又是要人餵食飯,這是因為以前在
該用戶已被刪除

男爵府

如果兩個小朋友一起食, 佢地會食得起勁d, 因為有人陪, 唔似爸爸媽媽 "監視" 住果隻, 所以得一個小朋友的話, 可能食飯真係 "皇帝唔急太監急"。 好似我個仔咁, 真係去人地屋企, 或者人地黎左我地屋企, 為左要 "show off" 先至會自己畢黎食, 仲食得好快忝! 所以如果係獨仔/女既父母, 係時候考慮睇下生唔生多個, 因為 "一個人" 食飯, 有時會幾悶的。

我而家個仔食飯都好麻煩, 又係唔鬧都唔食, 叫佢食飯仲慘過叫佢去做苦工, 所以我而家唯有等!! 等到我個細女識食飯就一於同佢搶過! 睇佢到時食唔食! 嘿嘿!
美甲達人俱樂部私家BlogHERE

Judy's Nail 美甲相集HERE

Judy's Nail Web PageHERE

洋房

我個仔都鍾意同他小朋友打鬥快食飯, 但係佢唔鍾意食

子爵府

好媽媽勳章

我呀媽以前罰我食飯食得慢真係連夜晚杯奶都冇得飲o架.... 我細個(六七歲時)七點開飯, 佢o地收table前我食唔哂就冇得食(約四十五分鐘), 之後一直到十一點訓, 訓前淨係可以飲杯清水, 半夜肚餓醒o左都係飲杯清水再訓, 過得幾次, 係人都醒啦, 唔好話要自己食, 就連食飯周圍望或發白日夢都唔敢.....

[quote]
e-mame 寫道:
我個仔都鍾意同他小朋友打鬥快食飯, 但係佢唔鍾意食
我想要9999呀...

禁止訪問

大宅

無第二個方法.家長一定要立場堅定.小朋友唔肯自己食飯,養成習慣,佢會唔肯自己做功課,唔肯溫習,唔肯承擔責任.只要係佢能力所及既野,都應該要佢自己做番.

六歲都要人餵,坦白講我認為唔可接受,係咪要餵到十六歲?自我照顧係一個好基本既要求,冇人可以照顧佢一世.真正為小朋友好,係應該教曉佢點樣做一樣野,等佢係任何時間任何情況都可以應付,而唔係幫佢做埋,咁樣根本係剝削佢學習自立既機會.

大宅

我個細女都係成日要人餵食飯,由兩歲半開始我已立下規定,響一小時內未能食完飯我會收碗,當然我會每隔一斷時間就會提醒佢仲有幾耐夠鐘,等佢有返d時間觀念,萬一食唔完d飯,我真係會收碗,仲要成晚都唔準食野,包括飲奶,可能因為佢好鐘意食野,食完一碗飯仲可以食麵包、生果、餅乾、奶奶等, 但佢好瘦,食極都唔肥,睇過醫生好彩話冇事正常,所以唯有等佢食多d,我記得第一次佢食唔晒d飯,我話收碗成晚都唔準再食野,佢話好呀冇問題,點知真係好肚餓,我好忍心,成晚都唔比野佢食連奶都冇得飲,我個工人試圖想開奶比佢(佢當時得兩歲半),但我堅決唔比,佢當然喊左成晚,訓著都喊,第二晚佢食飯仲快過我呀,佢而家已經五歲啦,好多時都會食唔晒d飯,我亦會用同一辦法,有時佢真係會食唔晒,我會由得佢自己決定,自己承擔後果,但我知道好多父母都會唔忍心,到臨訓時總會比返樽奶或麵包餅乾佢地食,咁下次d小朋友就唔會再聽你話,永遠都唔會食晒d飯,因為佢地好聰明知道父母永遠都唔會比佢地餓親呀!!
豬仔兔

民房

deleted

複式洋房

我個b就是仲要人餵,有時真係好嬲,試過因這樣罵了阿b一餐!

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

stccmc 寫道:
e-mame,

恕我直言, 我對事不對人。 成六歲仔都唔肯自己食飯就真係有問題。 除非有病, 如果唔係六歲仔一定能夠自己食。 能自己食而要人喂就係Lazy, 依賴。 家長自己喂或容許工人喂就係"縱容", 會縱壞, 正所謂"Spoiled Kids"。 家長要付全責。

辦法? 唔自己食就無得食。 香港地幾時聽過話餓親細路吖? 營養過剩或過肥就大把!

周不時係酒樓見到啲媽咪喂六七歲孩子吃東西, 孩子就兩手"Fing, Fing", 或玩玩具, 媽咪就一口一口喂, 唉係張椅, 飯來張口, 我看到"火都嚟埋"。

非常........同意?!
我女而家3歲半我哋都要佢自己食,除非覺佢真係揸得耐重手累,就餵埋!如果唔係就自己啦。我女好胃食我哋唔佢餓親,唔自己食唔好食囉!我早兩日先話我叔仔個大仔3歲啦!自已食啦,家姐見你媽餵你又要人餵。双手就响度搞杯玩都唔自己食,佢媽又吓吓餵驚佢唔食餓親!火滾?!咪攞開曬佢玩緊啲杯碟,成ロ野又唔吞喎!叔仔個所謂老婆餵細仔飲水又係一路搖一路"un"佢話個仔要咁先瞓、先飲?!去死啦!!佢要咁就咁,我話遲吓佢歲多食住妳,妳自己受番!行來行去成個鐘唔駛旨意坐。大仔成日扭抱喊到赖地我叔仔又怕瘀又抱佢!又縱又就 :-x
我女2001年1月8日QE出世  
該用戶已被刪除

大宅

好似我表弟婦咁,把口就話知到縱個仔吾岩,但佢就乜都幫個仔做齊,依家5歲,一定要有超人VCD送飯,一路追住餵,一係就一路打機一路餵,餐餐食得半碗仔.....仲有其他好多好多曳野,越大越曳,依家把口成日講屎講尿,個亞媽都吾話佢,話D曳同學教佢gar wor,佢大大下就吾會講gar la;尋日上我老公架車,見D seat係米色,話要踩幾個腳印留念wor!........佢仲要覺得個仔乖過細個個陣,鬼咩,細個一吾鍾意就大喊,又打老母又踢老母,依家使鬼喊使鬼踢咩,乜都佢話晒事la!.......見親佢兩仔乸就火都黎埋!(尋日岩岩見完,所以e家仲有D火!多謝比我發洩!)

大宅

e-mame,

我仔仔3.5歲, 佢細細個自己食飯, 不過只食1/4碗, 胃口細, 唯有少食多餐. 妳不如先叫妳仔仔自己食少少, e.g. 1/4 1/2, 目標容易些達到, 成功後記得讚佢, 我估妳仔仔是唔鬧得的孩子. 不要等到上學啦, 他可能會捱到回家才吃.

伯爵府

tt2001 寫道:
好似我表弟婦咁,把口就話知到縱個仔吾岩,但佢就乜都幫個仔做齊,依家5歲,一定要有超人VCD送飯,一路追住餵,一係就一路打機一路餵,餐餐食得半碗仔.....仲有其他好多好多曳野,越大越曳,依家把口成日講屎講尿,個亞媽都吾話佢,話D曳同學教佢gar wor,佢大大下就吾會講gar la;尋日上我老公架車,見D seat係米色,話要踩幾個腳印留念wor!........佢仲要覺得個仔乖過細個個陣,鬼咩,細個一吾鍾意就大喊,又打老母又踢老母,依家使鬼喊使鬼踢咩,乜都佢話晒事la!.......見親佢兩仔乸就火都黎埋!(尋日岩岩見完,所以e家仲有D火!多謝比我發洩!)

淨係睇段嘢都火滚!!不知所謂-----唔好意思我話妳老表兩公婆!因係佢哋教出咁嘅仔

:-x

大宅

gloriap ;
係呀,我之前係BK都發表過好詳細(i.e."你們親戚/朋友有冇教仔的反面教材"),諗住自已發洩左la,呀,點知見佢一次就火滾一次!我老公好少係HK,所以好少見,但都好(褸)佢兩公婆,話攪到個仔咁。

伯爵府

梗有!但一言難盡老公都唔抵得 :-x

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至