自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:樓上傳來的連環噪音

我樓上又係,個小朋友日跳夜跳,隻腳吾痛架咩。
凌晨12點1點吾係跳上跳落就玩波連環拍拍聲,投訴好多次都係咁。
管理員上到去門口話天吾到有聲,又話過左12點吾可以按鐘同佢地講。

子爵府

叫管理處講完都唔得,不妨自己上去禮貌地講番個情況,如果好彩嘅,佢一家係正常人,應該會合作。但我曾經係屬於唔好彩嗰隻,忍唔到,最後自己搬

伯爵府

育兒性格勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

我樓上個細路女(小學)成日bom bom聲,有次又bom bom bom,我忍唔住向住個窗大聲講:嘈夠未呀?個細路女停左幾秒又bom過,頂佢個制,正想行出花園又鬧過就聽到個細路女呀媽教緊唔好咁嘈之類既說話,而個細路女冇再嘈我先冇行出去,果時我心諗,第一日搬黎住咩

伯爵府

其實你遲d有new born,半夜一樣會嘈住人。大家包容下,唔唔好裝喇叭報復啦

男爵府

引用:其實你遲d有new born,半夜一樣會嘈住人。

原帖由 belgiumchoco 於 15-01-28 發表
其實你遲d有new born,半夜一樣會嘈住人。大家包容下,唔唔好裝喇叭報復啦

...
Agree

珍珠宮

畀面勳章

原帖由 belgiumchoco 於 15-01-28 發表

...
遲d應該到佢投訴返你......

好快你就會明點解樓上冇辦法

珍珠宮

好媽媽勳章

裝喇叭這招對有小朋友的家庭係唔work (仲要係new born), 只會兩敗俱傷, 自己的小朋友亦會頂唔順. 如果無小朋友只得兩公婆, 我一定會同佢玩到底.

子爵府

回覆:sweetieyuki 的帖子

9奌幾咁早?勸你客氣d投訴好啦!我樓上彈琴未投訴前係點幾兩奌,4點半吸麈吖,打電話講咗後先彈琴到十一奌咋,我住村屋好彩大家都冇小朋友,大家斯文人咋

男爵府

其實好多人以為只要唔喺夜晚11點後發出噪音就唔算犯法. 當然唔係啦!
除咗廣為人知嘅 "11pm - 7am噪音條例", 禁止在此時段發出擾人噪音 (例如鑽牆, 打麻雀等), 重有以下針對唱歌, 電視, 吹水等嘅噪音法例.

根據香港法例第400章<噪音管制條例>第5條(1)(a) & (b)段 - 任何時間的噪音:
任何人於任何時間, 在住用處所或公眾地方因進行以下活動而發出噪音, 而該噪音對任何人而言是其煩擾的根源,即屬犯罪:
(a) 奏玩或操作任何樂器或 其他器具, 包括唱機、 錄音機、 收音機或電視機;
(b) 使用揚聲器、 傳聲筒或 其他擴音裝置或 器具;
任何人犯本條所訂的罪行, 可處罰款$10000。

除此之外, 重有少 d 人知嘅香港法例第228章<簡易程序治罪條例>第4條第23段:
任何人無合法權限或解釋而進行任何遊戲或消遣而對居民或路人造成煩擾, 即屬犯罪. 可處罰款$500或 監禁3個月.

barbiewong    發表於 15-1-28 08:51

男爵府

對管制噪音滋擾,法例中第4條規定:任何人於下午11時至翌日上午7時,或於公眾假日的任何時間,在住所或公眾地方發出噪音,而該噪音對任何人而言是其煩擾的根源,即屬犯罪。而任何住所的業主或租戶等人,明知而准許或任由噪音由該住所發出,而該噪音對任何人而言是其煩擾的根源,也屬犯罪,可處罰款$10000。

若任何人事,於星期一至六早上九時至晚上六時鑽牆以作裝修,是法律所容許的。不過若是長期如此,則可能並非裝修,若如是,則可能根據第5條處理。
根據第5條規定:任何人於任何時間,在住所或公眾地方因進行 -
(a) 奏玩或操作任何樂器或其他器具,包括唱機、錄音機、收音機或電視機;
(b) 使用揚聲器、傳聲筒或其他擴音裝置或器具;
(c) 進行任何遊戲或消遣活動;或
(d) 經營生意或業務 而發出噪音,而該噪音對任何人而言是其煩擾的根源,即屬犯罪,可處罰款$10000。
此外,針對建築工程,第7條也有規定:若任何人於任何時候、任何地方進行,或促使或准許進行的任何建築工程,違反該條例所訂立的任何噪音管制規例的也屬犯罪。可惜該條法例暫時尚未實施。

侯爵府

...
見佢都停咗,唔會咁做

侯爵府

引用:Quote:原帖由 belgiumchoco 於 15-01-28 發

原帖由 myaisha0435 於 15-01-28 發表
遲d應該到佢投訴返你......

好快你就會明點解樓上冇辦法
到時到佢有排受

侯爵府

引用:9奌幾咁早?勸你客氣d投訴好啦!我樓上彈琴

原帖由 evalau341 於 15-01-28 發表
9奌幾咁早?勸你客氣d投訴好啦!我樓上彈琴未投訴前係點幾兩奌,4點半吸麈吖,打電話講咗後先彈琴到十一奌 ...
我9點幾開始嘈我10點幾先打落管理處,我都知早,所以都唔想上樓上拍門

侯爵府

引用:對管制噪音滋擾,法例中第4條規定:任何人

原帖由 msms0117 於 15-01-28 發表
對管制噪音滋擾,法例中第4條規定:任何人於下午11時至翌日上午7時,或於公眾假日的任何時間,在住所或公眾 ...
我睇過資料,要收集所有噪音時間,向管理處投訴的時間,及報警求助的時間,再自己買分貝機,以DV錄低就有機會出律師信比大廈釘佢契,但其實費時作用又唔大,佢最多唔賣得樓

侯爵府

引用:對管制噪音滋擾,法例中第4條規定:任何人

原帖由 msms0117 於 15-01-28 發表
對管制噪音滋擾,法例中第4條規定:任何人於下午11時至翌日上午7時,或於公眾假日的任何時間,在住所或公眾 ...
除咗有精神損失,就可找醫生做評估,以民事索償追究

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

msms0117 發表於 15-1-28 08:48
其實好多人以為只要唔喺夜晚11點後發出噪音就唔算犯法. 當然唔係啦!
除咗廣為人知嘅 "11pm - 7am噪音條例" ...

呢啲條例我都知,不過好似係好難定罪的,而且靠警察執行,佢地對 噪音 call 好遲先嚟的,嚟到都嘈完了,咁又點呢

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

sweetieyuki 發表於 15-1-28 09:19
我睇過資料,要收集所有噪音時間,向管理處投訴的時間,及報警求助的時間,再自己買分貝機,以DV錄低就有機 ...

我樓上都嘈,但係租客嚟的,賣唔賣到樓,佢關心條毛咩

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 msms0117 於 15-01-28 發表對

原帖由 sweetieyuki 於 15-01-28 發表
我睇過資料,要收集所有噪音時間,向管理處投訴的時間,及報警求助的時間,再自己買分貝機,以DV錄低就有機 ...
成本大又花時間,香港人邊有咁好耐性

這樣初階的髮飾「你」也看在眼內?! 其實世界很大,出去看看開闊自己的眼界吧!   歡迎「你」對  號  入  座。       

侯爵府

引用:Quote:sweetieyuki 發表於 15-1-28 09:19

原帖由 greenpea 於 15-01-28 發表
我樓上都嘈,但係租客嚟的,賣唔賣到樓,佢關心條毛咩
Thats why有共振喇叭嘅出現囉

侯爵府

引用:Quote:原帖由 sweetieyuki 於 15-01-28 發

原帖由 ipodbaby_123 於 15-01-28 發表
成本大又花時間,香港人邊有咁好耐性
作用又唔大

首頁

尾頁

跳至