論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 好嬲...好傷心...好無奈!!

Never trust your maid then you will feel better. That's what I have learned in my 10 years experience of hiring helpers.

Treat them fairly but never too nice!!!!!!!!

大宅

佢簡直睜大眼講大話, 咁的工人早走早著,係我就會數晒佢個日做D?野.等佢知我睇實佢,如果重唔認即出封 Warning Letter.

珍珠宮

WDY:

我個情況同你相似.琴晚比我發現佢帶左朋友番屋企,因佢朋友幫佢影相,我工人仲要抱住我個女影相添!我係佢初初到我家上班時已比過d rules佢叫佢唔好帶人返屋企,並且係我地每次出外旅行時都叮囑佢唔可以帶人返屋企,但佢仍然漠視我的指令.我本打算同佢續約,但而家要再考慮清楚.我未因此事話佢,因想聽各方意見先,我今晚會同佢傾.

照你所寫,我工人同你工人一樣清潔做得馬虎,但佢就好鍚我個女,無論鐘頭前後都係,我地返工時佢都會同我個女玩.我個女都好跟佢.但of course佢都有講電話.不過就因為佢做清潔唔乾淨,所以我個女成日比野咬,咬到對腳一撻撻.

以你的case,我認為你個工人只係在你面前扮對你個女好,佢並非真心鍚你個女.

另外,我問過我個律師老板,佢話現時並未有法律規限裝錄影機錄工人前一定要同工人講,只有guidelines約束,但並沒有法律效力.只要你不要在佢房裝錄影機,那便不是違法.所以若你比錄影相你工人睇時佢冇得反告你.

男爵府

^O^ ,
多謝你的意見.其實我個工人都錫我個女ge,佢由出世湊到e+. 我個女都跟佢. 不過可能我地(boss)唔係到,佢地就"吞pop"啦!唉...真係有時唔裝佢地好過,裝完見到d衰野,仲氣頂.
係呢,你個bb幾大呀?你個工人重有幾耐完約?係印定賓? 我個要到出年2月.

大宅

WDY,

唔好以為小朋友跟個工人,即代表個工人錫個小朋友呀,我聽過一個case,個僱主一向都以為個工人對佢個小朋友好,因為個小朋友肯跟個工人,同工人玩,但有一次畀個僱主發現個工人喺個僱主唔喺屋企時,係咁鬧個小朋友,鬧到喊.

以你嘅case,你應該再錄多一次(要暗錄),係錄你質問佢時嘅情形,睇吓佢係唔係仲唔認,如果佢仲唔認嘅,就叫佢執埋行理,捉佢返agent度,由agent放啲帶畀佢睇,然後即炒,如果個agent係幫你嘅,應該唔使畀代通知金.

橫睇掂睇,你個工人都係衰嘢來的,仲要來做咩.

珍珠宮

WDY:
"吞pop"係人之常情,佢唔做家務唔緊要,但係唔可以唔理bb.我個工人so far都冇"吞pop",係手腳慢同打掃做得唔夠乾淨.

我個bb歲半了.工人今年11月滿約.係印印.之前問佢約滿後想邊日返印尼,佢好大膽要求返去3個星期.我本來會考慮應成,但而家佢慳諗.同唔同佢續約都係未知之數.

ballpen:
你話我好唔好話明佢知由今日起我會錄屋企的情況,如佢冇再帶人返屋企/我滿意佢的表現就停錄.

大宅

^O^,

我個人係比較讚成就算屋企無裝cam嘅,都要對個工人講,屋企已裝cam,大啲工人,等佢哋醒定啲,唔好亂來.

所以你應對個工人講明你已裝cam,但就唔使取消個cam,由得個cam睇住個工人,直到永遠,因為你都想知你屋企平時無人時嘅情形丫馬,除非你想炒個工人,就另計,咁你就要暗裝,捉佢痛腳,即炒唔使補錢.

男爵府

呢2日個工人做野都醒醒定定,可能佢都知衰,同你地申完,個心舒服番d,同埋我阿媽都來密左.所以如果佢生生性性,我就比條生路佢行到完約啦 :-P

男爵府

--

複式洋房

WDY,

我會換人, 換到岩為止, 你地係度就做門面野, 唉!

男爵府

WDY

我都會比番餅帶個工人睇, 等佢知道你係想個BB好, 更加唔希望再有人入屋, 今次工人唔認我當一次機會, 但一定無下次。 比番個工人一D壓力先得。 講真, 我地做錯野, 都比BOSS省幾句啦, 點解工人唔省得喎。

男爵府

PINKAVA,
其實我同老公已省左佢架啦,hehe...不過可能你地唔覺係省 :-P 但我係出糧時再話多佢一次.

大宅

WDY,

我絕對, 絕對,100%明白你既心情, 因為我既處境同你就95%相同: 只差在我個印印無比我裝倒佢帶人返屋企, 因為我無裝camera,我真係驚"唔見由自可, 見到把幾火".

我都曾經好嬲...好傷心...好無奈, 但係又可以點呢? 怪就怪自己當初天真, 以為當佢係family member佢就會以心為心對我地, 點知......so far 我亦都係只要佢對我bb好好地, 我都唔敢要求o甘多.

總之而家........等約滿o羅!!! :-( :-(

男爵府

GraceYeung ,
真係同是天涯淪落人 :-P e+我地d僱主係慘,惡又唔得,好又唔得

複式洋房

WDY

睇完你地的經驗同發表, 真係覺得好多工人身在福中不知福. 佢地依家的環境, 真係比響菲律賓好得多, 但點解總係覺得好似欠左佢地咁. 唔好好珍惜!!

我同你一樣的心態, 都係當佢係一家人. 一直對佢都好好. 我都覺得佢對我個仔幾好. 佢剛剛做了一年, 阿仔一出世佢就黎. 但昨晚激死我地. 事關我地兩公婆呢幾日都病左, 上星期五晚我問佢可唔可以星期六(勞動節)唔放假, 響屋企幫手照顧bb, 免得我地傳染阿仔(因bb剛打完針). 但佢話果日佢有事做, 要幫一個姊妹pack 行理(受傷隻腳行唔到, 要返鄉下). 重要送夜機, 所以仲要比平日夜D返添(平日放假要佢9:30pm前返), 我地諗住既然係咁, 唯有自己辛苦D啦. 於是叫佢唔好太夜, 因我地病, 都想早D休息. 點知佢…..佢……因我地一直無比鎖匙佢……我地(兩個病人!)坐響到等佢等到半夜一點幾, 期間佢無打電話返來, 我打佢個電話又唔通, !!!! 佢一入門口就話今日比人偷左個手袋.剛剛先報完案返屋企. 所以咁夜返. 我同老公就問返佢詳情, 佢D時間又講得唔清唔楚, 我都好想信佢, 問佢攞張報案紙睇, 佢就話無攞(咁點做番身份證??!). 我第二朝早(星期日)話同佢去差館攞番報案紙, 佢話要去領事館投票先, 我叫佢投完票call我, 我同佢一齊去灣仔差館攞. 點知我地由早上9點幾, 等佢電話等到晚上9:30, 無比電話我, 返到黎問佢點解唔call我, 佢話佢已經攞過領事館的advice, “legally, according to the contract”佢係唔須要同我地解釋佢放假做什麼, 所以亦唔須要比我睇佢張報案紙, 我突然覺得自己好傻瓜, 一直等佢電話!! 佢覺得我地offend佢!! 其實我只係要confirm 佢夜返的原因!!(我check過根本果星期六晚最夜去馬尼拉的機係9:50pm, 唔係11:00pm, 佢未放假前就話係10:00pm, 後來第二朝就死都話係11:00pm.) 激到我地死, 用 advice from consulate 大我地, 咁我地平日對佢好似一家人咁又要唔要攞consulate advice. 我老公想即刻趕佢走, 但我地細想, 要為阿仔的好處想先.唔想立亂換工人. 結果依家好似奈佢唔何!!!
COP

大宅

COP
我覺得妳個工人講大話.遲些佢會唔返黎訓都又係
"佢話佢已經攞過領事館的advice, “legally, according to the contract”
工人衰左好難變返好.我會請過另外一個;等新到即炒.妳炒佢既時候記得同佢講According to the contract, give her one month salary in lieu; you could fire her immediately.

侯爵府

COP

我係你, 我會搵新的工人, 再抄佢, 無得救的, 佢根本就係度講大話, 夜返不緊要, 電話都打過返黎呀!

所以我不鍾意請bun bun, 佢地的勢力太大啦, 郁d 搵工會, 搵領事館, 遲d可能同你講, 佢地休息日係24小時的, 所以星期六的9:30pm請不好叫佢做野!

別墅

give her a warning letter, on telling lies and if she does not behave, fire her.

複式洋房

我想問下炒賓賓之前係唔係要比warning letter 先? 如果無比warning letter 就炒佢(比多一個月人工佢), 會唔會比佢告我地無理解僱?我好似聽過有賓賓咁樣告個僱主??
cop

侯爵府

cop

我抄過一個印印, 兩個bun bun, 之前都無出過warning letter, 佢地亦無告我無理解僱, 但你果個bun bun, 識得搵領事館, 你最好check下勞工處, 問清楚d法例, 免得麻煩.

祝你好運!

首頁

尾頁

跳至