論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

會唔會比工人外衣同我地d 衫一齊洗?

因為我地原本叫佢每晚沖完沖後,自己手洗,包括去街衫,但我地發覺佢每次都要洗好耐,要差唔多大半個鍾,而且佢沖涼時每晚間都係阿b飲奶個時, 咁阿飲完後要洗手面,咁佢攪咁耐咪阻遲左阿b 訓覺時間, 於是我叫佢可以撈埋面衫同我地一機過用洗衣機, 因為佢要湊阿b.

其實我地都驚佢手洗得唔乾淨,試諗下,用手洗運動褲, jeans, 又要用好多水黎過水, 又要掛係廁所到滴成日水.

我地都有諗過學其他媽咪話叫佢儲夠一機先洗,但咁佢
咪要儲成個星期?d 衫咪好臭? 又要搵定比佢放, 而且 咁樣可以開密d機洗!

請問大家會唔會好似我地咁架 ?

多謝am 幫我搵個好英o既buzz 呀! 特此鳴謝!!!

大宅

2019新春慶豚圓

Re: 會唔會比工人外衣同我地d 衫一齊洗?

我都是一齊洗的, 既然她都body check過無問題, 都可放心,
加上她洗的只是t-shirts, jeans, 而不是underwears,
所以都可接受.

最緊要的是要慳水啊!!!!

大宅

No way!

工人即係工人.同樣道理,你會唔會比佢 d 衫同亞 B d 衫一齊洗?

我比佢 3 - 4 日 開一次機,衫少就用 Economic or short cycle 去洗. underwear 一定要用佢的專用盆每晚手洗.

無法架,請個工人係用多好多水同電.

如果你想將自己的身份同佢等平又另計.今日撈埋面衫同你 D衫一機洗,明日撈對臭襪(or under)同你 D衫一機洗,你返工點知呀.

至於沖涼時間同阿 b 飲奶洗手面時間相撞,睇吓你哋如何安排工作時間. 可以叫佢湊完阿 b 才沖涼.

大宅

我都 No way 呀! 初時我都好似你甘叫佢沖完涼用手洗, 點知每次沖涼連洗衫都要半個鐘至9個字時間, 仲要開住個熱水爐甘耐(既開即熱式電爐)! 後來水費電費單寄來至發現張單好鬼貴! 所以我地叫佢一至兩星期至可用洗衣機洗衫! 初時我地比佢一星期洗一次, 點知佢得幾件衫又開一機, 後尾我至叫佢等多D衫至洗! 有時真比佢氣死, 之前冬天, 佢D衫無倫係毛衫或係牛仔褲都係著一次洗一次, 攪到我D水費貴左一倍! 我自己著牛仔褲都係著幾次至洗咋!

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

我比佢同我

子爵府

chaichai,

恕我直言,如果你好似charlene咁,覺得水費唔係問題, 就梗係叫佢自己手洗啦,但如果好似我同doris 咁諗,時間同水費都係你考慮一個因素, 而且無理由比佢幾件衫開一機 (我自己都唔會啦), 咁想問你而家仲係咪叫佢手洗呀 ?

況且學話齋,body check時, 大小二便,肺都都驗哂啦!

大宅

依家唔係喇! 我叫佢用洗衣機洗衫!
佢通常一至兩星期至洗一次!

kittybuzz 寫道:
chaichai,

恕我直言,如果你好似charlene咁,覺得水費唔係問題, 就梗係叫佢自己手洗啦,但如果好似我同doris 咁諗,時間同水費都係你考慮一個因素, 而且無理由比佢幾件衫開一機 (我自己都唔會啦), 咁想問你而家仲係咪叫佢手洗呀 ?

況且學話齋,body check時, 大小二便,肺都都驗哂啦!

別墅

No way!! Our maid never wash her clothes, no matter under / outer!! What to do? Fire her????

From day one, we told her to wash her clothes by hand. She did it for the first 2 months, but day after day, she's using it like...taking it for granted!!

This girl loves her hair & skin like a princess...(can't believe she's willing to come here to work as a maid!!)

Due to this reason, I'd never let her to wash our clothes together. :-(

民房

I'll never let her put her clothes washing with ours again! Actually, I didn't tell her to do so, but she did it herself. Not only put our clothes together with hers into the washing machine to wash, but also made our clothes stained her clothes' color! She did it for a few times. Because she likes red very much. So she got some red clothes. But the quality of her T-shirt may not good, so every time the red color stained our clothes. So bad!

大宅

總之佢D衫就一至兩星期開機洗一次!
至於我同BB果D, 無我指示係唔可以洗!
因為我驚佢攪到D衫變左色!
每次要洗時, 我都會揀比佢洗!

大宅

如果畀工人啲衫同埋自己啲衫洗嘅媽咪要注意,最好叫啲工人自己洗返自己啲褲(無論內外褲都係),因以前有朋友講過,女人最容易有一種病,就係念珠菌,好易有,又好易醫,但又好易返發,總之就好煩嘅病,唔易斷尾,如果唔小心同有呢種菌嘅褲一齊洗,女人係好容易就會被感染的,所以最好都係叫工人洗返自己嘅褲同襪,因為最容易有菌就係褲同襪.

男爵府

我就要工人袋埋一袋, 到數量夠一機時就比佢用洗衣機洗, 至於底褲就一定要佢o係沖涼企缸果度用手洗。 叫佢用手洗曬所有衫其實都幾搵笨, 一黎佢掛住洗自己d衫屣時間, 二黎冇得spin, d衫水滴滴掛去邊? 所以最慳錢慳電都係要比佢用機洗, 但一定要分開。
美甲達人俱樂部私家BlogHERE

Judy's Nail 美甲相集HERE

Judy's Nail Web PageHERE

男爵府

好媽媽勳章

我就叫工人手洗佢自己 d 衫o既,我又唔係好覺用多左好多水,通常我係叫佢早上一次過洗,先洗 bb果 d(bb 衫前一晚浸左),再用另外一個盤洗我返工衫, 後完後再洗佢自己果 d, 過水都係 bb 衫先, 再跟住我 d 衫, 最尾先佢自己 d 衫, 咁每盤水咪可以過晒三份衫囉(三批衫係分開擺架),通常過三四次水就 ok 架啦, 至於滴水問題, 其實可以用洗衣機搞乾咪得囉, 使咩咁煩遮!呢個方法又唔怕佢 d 衫撈埋你果 d 一齊洗啦!

子爵府

ballpen,

但我地屋企好小人架, 而且叫就算佢儲埋一個星期先準開一機, 佢又話佢唔夠咁多衫替換(咁問心呢個又係真). 佢又唔使落街, 不過我地洗親衫都會落埋柔順濟同消毒藥水希望咁樣安全d啦!

大宅

kittybuzz,

你用邊隻消毒藥水呀?聽講話滴露唔得架,用威路氏啦.

不過我有一個感覺,覺得你個工人出苦肉計,等你畀佢用洗衣機,因為我都好奇怪,洗兩三件衫要用大半個鐘,我個印印手腳出左名慢,沖涼連洗衫連抹乾埋個廁所,都係半個鐘就搞掂,其實點解我有咁嘅諗法,因為佢阻住個廁所,你就畀佢用洗衣機囉,拿,講明先,可能我係多疑咋,同埋多口講吓咋.

子爵府

ballpen,

多謝你提醒先, 不過好彩我都係用威路氏暏! :-P

佢唔係洗2,3 件衫連沖涼用成個鍾, 係洗7 件呀, 佢係個"dirty clothing basket" 入面摷番佢d 衫出黎洗呀, 因為佢唔夠衫著呀! 不過我琴日下午的起心肝同佢講 "I think we are the first family that to allow you to wash your clothes with us to use the washing machine, but do you know why?? It"s because it's so waste time and waste water to handwash them, if you can save the water, electricity, that means you can save my money too? So pls control your bathing time including wash your hair or underwear and finish it all within 20 mins!" 跟住琴晚佢真係20mins 出番黎呀!

ballpen,
你話咁樣ok 嗎 ?

大宅

kittybuzz,

啱架喇,啲工人要有指令先識do架,所以做僱主嘅,覺得有咩唔妥就要出聲,係呢,點解你個工人唔係日日洗佢啲衫嘅咩?點解一次過要洗七件呀?

子爵府

ballpen,

咪因為我成3日都未儲夠一機衫洗, 咁佢咪摷番佢個d 出黎手洗左先囉!

大宅

我地都好少人咋, 兩公婆+BB+印印! 我地通常every Saturday 至開機洗衫, 當然要儲夠衫至洗啦! BB一機, 我自己果D會分colour 洗, 好多時都要兩星期至儲夠衫洗架! 印印果D就一至兩星期至開機洗一次!

大宅

依!點解我咁多衫洗嘅?我屋企都係得我老公+我+我個女+工人,我哋差唔多日日都開機洗衫,最多都係兩日就要洗衫,即第一日洗我兩公婆嘅衫,第二日洗我個女嘅衫,第三日洗我兩公婆嘅衫,如此類推,而我嘅工人就日日沖完涼用手洗佢當日所穿嘅衫.

首頁

尾頁

跳至