自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

伯爵府

引用:明白大肚係辛苦既,不過工作就係工作,都唔

原帖由 someone123 於 15-01-28 發表
明白大肚係辛苦既,不過工作就係工作,都唔計啦,希望你可以捱過呢兩星期,加油!
我個行係七點零八點一定 ...
佢成group出,10個同事收到,不過我諗佢哋都成日遲

伯爵府

引用:Quote:原帖由+小貓1124+於+15-01-28+發表我

原帖由 baba987 於 15-01-28 發表
即係你做到嘢囉,應該值得高興,公司無咗你唔得!
我知,我上司成日都咁講~

伯爵府

引用:Quote:原帖由+小貓1124+於+15-01-28+發表我

原帖由 baba987 於 15-01-28 發表
即係你做到嘢囉,應該值得高興,公司無咗你唔得!
不過其實一間公司無話邊個無咗邊個唔得!

大宅

回覆:小貓1124 的帖子

懷孕媽媽辛苦了!好少有有人情味的公司,唔好有期望就唔會失望

伯爵府

引用:懷孕媽媽辛苦了!好少有有人情味的公司,唔

原帖由 姬絲丁Ding 於 15-01-28 發表
懷孕媽媽辛苦了!好少有有人情味的公司,唔好有期望就唔會失望
我係估唔到不嬲咁有人情味嘅公司會變成咁~
有好多時就係等lift遲咗30秒,係因為迫唔到入lift!
我都係32週後開始遲,因為個肚大咗,行得慢,又上唔到地鐵同入唔到lift!
不過遲就係遲啦,我放產假前會早啲出門口!

男爵府

回覆:返工遲到......(頗長!)

雖然冇人情味,但遲到點講都吾岩,我做咁耐,係有左遲過一次,收左一封警告信,合約寫明無計,仲扣左勤工,之後吾敢,我搭車個半鐘,粉領上車坐到紅磡,再轉過海巴士,惟有早d出門
大肚吾一定個個會體諒你的....

伯爵府

引用:雖然冇人情味,但遲到點講都吾岩,我做咁耐

原帖由 ricky0223 於 15-01-28 發表
雖然冇人情味,但遲到點講都吾岩,我做咁耐,係有左遲過一次,收左一封警告信,合約寫明無計,仲扣左勤工, ...
係,慶幸我啲同事個個都好,感恩,係個dept head嚴啲!

公爵府

樓主我相信大家明白大肚臨生真係好辛苦

不過正如你話齋新老闆無人情味,咁你要小心啲,舊公司炒左個懷孕嘅同事,因為佢成日遲到,上到勞工處都判佢輸,因為唔係因為特別情況(例如交通意外,壞地鐵壞巴士),咩情況之下都唔可以遲到,就因為咁所以同事被炒

你小心啲因住老細捉住呢點炒你,如果真係支持唔住嘅話,不如請sick leave休息下

伯爵府

引用:樓主我相信大家明白大肚臨生真係好辛苦不過

原帖由 yipsiumee 於 15-01-28 發表
樓主我相信大家明白大肚臨生真係好辛苦

不過正如你話齋新老闆無人情味,咁你要小心啲,舊公司炒左個懷孕嘅 ...
多謝提醒~
不過我肯定佢唔會炒我,根本唔夠人
但我唔係因為咁而遲到,好多時係等lift返公司都等到遲到,我會核討,明日開始早啲出門口!

公爵府

加油!保重身體!

侯爵府

畀面勳章

引用:純呻......依家我已經36w+,晚晚瞓唔好,最

原帖由 小貓1124 於 15-01-28 發表
純呻......
依家我已經36w+,晚晚瞓唔好,最多5個鐘,日頭要返工~
每朝喺北角轉車返中環都要等3-5班車,我 ...
我大肚時七時半從九龍灣出門囗返灣仔,人少。自己舒服d,唔係諗遲唔遲到。

Nice to meet you!

禁止訪問

男爵府

其實返工真係唔應該遲到,如果個個大肚都要公司講人情味,咁咪對其他人唔公平?

侯爵府

加油

翡翠宮

好簡單⋯ 佢話你遲到,咁你未早少少準時返到囉。不過唔會ot 比佢,生完都唔ot

男爵府

真係早d出門口先係辦法,搵食係咁架啦,頂住先。樓主保重!

子爵府

為咗個胎,搭巴士小巴哩啲有位坐,唔駛企嘅交通工具得唔的?陣間整親,有咩意外就唔好!

大宅

回覆:lumfamily 的帖子

其實都36週,既然精神唔好,早D放產假啦,無謂遲到比人有話抦衰收尾。我明白你的感受,我果時打算37週放產假,但後期實在太攰太辛苦,所以都要求早放

伯爵府

引用:為咗個胎,搭巴士小巴哩啲有位坐,唔駛企嘅

原帖由 肥桔 於 15-01-28 發表
為咗個胎,搭巴士小巴哩啲有位坐,唔駛企嘅交通工具得唔的?陣間整親,有咩意外就唔好!

...
我屋企無巴士、小巴去公司,只有地鐵同的士。

伯爵府

引用:其實都36週,既然精神唔好,早D放產假啦,

原帖由 OPIG 於 15-01-28 發表
其實都36週,既然精神唔好,早D放產假啦,無謂遲到比人有話抦衰收尾。我明白你的感受,我果時打算37週放產 ...
星期五私家覆診,問吓醫生意見。
依胎後期陀得辛苦過個仔,陀阿仔時從來唔會遲到,依家車程耐咗,半夜瞓唔好晚晚醒兩個鐘,朝早起唔到身~
可能下星期請三日期,留番2日交接工作!

首頁
34567...8

尾頁

跳至