自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

複式洋房

好快係香港所有大連鎖店,
都要講普通話先買到野, 唔洗好耐,

男爵府

回覆:廸廸尼…唔識強國語言係點唔到菜囉!好荒謬!

香港未有咁多b6人之前夠有好多菲律賓人, 印巴藉人, 佢地為左要起香港生活,工作, 好努力咁學廣東話……但點解b6起香港生活, 工作, 就要我地就返佢地講普通話呢? 我接受到餐廳請b6, 但不能夠全間餐廳都無人識講廣東話囉

cottontree    發表於 15-1-29 12:43
yiu_mimi    發表於 15-1-29 11:18

大宅

唉....
全香港都大陸化緊...

水晶宮

美X個腦細表示過香港人俾唔起錢食佢地d(曱甴)食物,都係佢d國內貴賓好咁話喎!

伯爵府

引用:Quote:原帖由+啫喱黃+於+15-01-29+發表其實

原帖由 Angelafyfy 於 15-01-29 發表
但 subway 係美國野,請D員工有D似菲藉,所以講英文,都可以接受。但美心集團係本地飮食龍頭,只講普通話, ...
其實唔止subway要英文

男爵府

好少事姐,迪士尼夠好多外藉員工,d公主夠講英文啦,香港係國際化城市,好出奇咩?

男爵府

仲有,有d黎香港交流/工作既員工可能係台灣/星馬人,佢地都係講普通話,樓主咁講分明係歧視。

水晶宮

BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 babi_wingshuen 於 15-01-29

原帖由 珠豬媽 於 15-01-29 發表
其實我一直想知,點解subway要講英文嘅
我都想g

翡翠宮

引用:Quote:原帖由+珠豬媽+於+15-01-29+發表其實

原帖由 wonderlulu 於 15-01-29 發表
Subway 本身來自澳洲。

香港係國際城市(如果仲係嘅話),我唔介意用佢地語言,就如XX八方講北方話,服務態 ...
Nah subway 美國架。

大宅

我係機場果間subway見過有個大6想點餐,waiter係南亞裔人講英文,個大6就話個waiter有冇搞錯唔識講普通話

我想講…係香港機場…講英文好正常,話曬英文係國際語言,就算唔講英文都係講廣東話先 除非普通話變左做國際語言啦

翡翠宮

同埋英文都係香港嘅official language 之一,講英文其實都講得通嘅。中文到底係指mandarin 定 cantonese 就真係⋯ 唔知啦

子爵府

畀面勳章

我去neway d人都係講普通話

男爵府

即係可以接受外籍人士在港講英文,但又接受唔倒內地人在港煲冬瓜?尼個邏輯我唔明。。。

珍珠宮

畀面勳章

引用:Quote:Angelafyfy 發表於 15-1-29 00:36 但

原帖由 sunev 於 15-01-29 發表
食美國野,客人要講英文。咁食日本野,咪要識日文?
食意大利菜,要識意大利文?
仲有法國,西班牙………… ...
我唔敢亂去食野喇

yiu_mimi    發表於 15-1-29 11:19

珍珠宮

畀面勳章

引用:仲有,有d黎香港交流/工作既員工可能係台

原帖由 peggykwan 於 15-01-29 發表
仲有,有d黎香港交流/工作既員工可能係台灣/星馬人,佢地都係講普通話,樓主咁講分明係歧視。

...

公爵府

引用:上週日,我哋—家去disneyland park內嘅美

原帖由 (watermelon) 於 15-01-29 發表
上週日,我哋—家去disneyland park內嘅美心中菜食晚飯,嚟落單嘅侍應竟然唔識廣東話,我要指menuD圖或字 ...
其實香港一向以來都重視“外語“架!外國人永遠都唔會就我哋講廣東話,但無人出聲,重覺得人哋高人一等,好無奈

子爵府

引用:我早兩日係中環碼頭上面間濕way都係咁,全

原帖由 babi_wingshuen 於 15-01-29 發表
我早兩日係中環碼頭上面間濕way都係咁,全部人冇個識中文
唔係我識唔識英文既問題,大佬丫,呢到香 ...
所以唔敢去買野食
星巴×同太平洋咖啡都係 講中文會好似怪怪地咁

男爵府

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 開心吸收勳章

我覺得無論邊間都好, 人哋用英文OR普通話問客人食乜, 個客識講就話啫, 唔識講唔通就唔可以食? 所以我唔介意個待應講得廣東話正唔正, 但起碼要識聽囉, 難道做香港人就要識多國語言先得? 如果係既話, 我諗我以後冇得食日本嘢, 上海嘢, 客家嘢, 泰國嘢, 韓燒, 打冷.........哎吔, 數唔盡添......

禁止訪問

禁止訪問

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 春季勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:Quote:原帖由+babi_wingshuen+於+15-01-29+

首頁
23456...8

尾頁

跳至