自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆:廸廸尼…唔識強國語言係點唔到菜囉!好荒謬!

可能因為我細個屋企附近有間排檔個老闆及侍應大部分淨係識聽客家定潮州話,但街坊照幫襯照食嘢,所以,如果唔係全間舖頭嘅人都唔識廣東話,我唔覺得有乜問題

子爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+myaisha0435+於+15-01-29+發

原帖由 zakumama 於 15-01-29 發表
但英文係國際語言,喺香港更加係官方語言之一,你去外國旅行,都會講英文多過講普通話la

...
其實普通話一直都好國際,一向有唐人街既地方就有普通話,唔係只係中國用,仲有宜家好多外國人都講得一囗流利既普通話。

吓,宜家好多人唔鐘意一個黨就=唔鍾意一個國家,唔鍾意一個國家就連果國用既語言有幾廣泛都睇唔到

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

好奇怪,其實我只係講述我響香港一個大型景點未能順利以廣東話點菜嘅經歷,我覺得失望同荒謬,唔明點解有人話歧視,或有邊句歧視別人?
我已講明係小事—宗,冇表示過有任何"強烈嘅不滿"、乜嘢"罪大惡極"、要投訴或其他…
我非常欣賞大部分BK 朋友理性討論,香港的核心價值也在此!
多謝!

子爵府

畀面勳章

引用:即係可以接受外籍人士在港講英文,但又接受

原帖由 00女 於 15-01-29 發表
即係可以接受外籍人士在港講英文,但又接受唔倒內地人在港煲冬瓜?尼個邏輯我唔明。。。 ...
我都唔明呢個道理

珍珠宮

大宅

引用:我早兩日係中環碼頭上面間濕way都係咁,全

原帖由 babi_wingshuen 於 15-01-29 發表
我早兩日係中環碼頭上面間濕way都係咁,全部人冇個識中文
唔係我識唔識英文既問題,大佬丫,呢到香 ...
濕way系咁架
東涌果間都係咁
我c6話以前都已經系咁

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆:(watermelon) 的帖子

珍珠宮

畀面勳章

引用:如果今日樓主在美心遇到一位不懂中文的侍應

原帖由 oooasis 於 15-01-29 發表
如果今日樓主在美心遇到一位不懂中文的侍應,會否有同樣憤怒呢?(反而大部分港人會暗自下決心學好英文吧) ...

大宅

回覆 babi_wingshuen 的帖子

其實愉景灣都係一樣, 雖則你可以話果度好多外國人, 但始終係香港點解要用英文點餐?
我都覺得幾荒謬

伯爵府

直接打去美心投訴啦~
佢地一定會follow

大宅

其實感到失望,荒謬是否等同憤怒同歧視???

真係唔太明白!

如有人誤會,真係唔好意思!
我重覆:
只係失望同覺得建在大型主題樂園的餐廳,我頭兩次不能以母語下單,感到荒謬,冇歧視,冇憤怒,冇覺得廸廸尼罪大惡極,冇覺得係大事,冇怪任何人!

大宅

回覆:廸廸尼…唔識強國語言係點唔到菜囉!好荒謬!

其實我一直都覺得香港係一個咁奇怪既地方,明明我地既母語係廣東話,但真係好多店舖都係用英文,我覺得就算你話有啲既服務對象係外國人,但點都會有香港人去幫襯掛,點解要香港人去講英文呢,如果我真係唔識英文咁即係唔駛幫襯啦,我去其他地方旅行,都真係人地一定係用自己母語先架喎

joyce

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

有普通話員工唔緊要, 但一定要有廣東話員工, 香港好多人都唔識煲冬瓜.....

男爵府

babi_wingshuen 發表於 15-1-29 00:20
我早兩日係中環碼頭上面間濕way都係咁,全部人冇個識中文
唔係我識唔識英文既問題,大佬丫,呢到香 ...
TST 都係

男爵府

咖央 發表於 15-1-29 08:46
第一城間韓食店都係。侍應好似韓星咁。老闆似金x恩
好多阿朱媽

伯爵府

BK Milk勳章

而家飲食業請人都好困難,因為好辛苦,後生的已經冇咩人肯入行,
所以做待應傳菜之類好多都係請新移民。
如果有香港人可以揀,食肆應該情願揀個識廣東話嘅香港人掛?
雖然見到都好無奈,但呢類型嘅工,有時真係分分鐘人工高都未必有香港人
肯入行去做,所以而家就算去酒樓飲茶,大部份待應都係講唔正廣東話。

侯爵府

用普通話點菜都重好呀,唔識講時最多咪寫囉,起碼大家都識睇中文,但用英文的話真係唔知點講D食物名囉,就算D平時講英文無問題嘅人要佢哋識好多食物名都無可能啦,除非係native,又或者係喺外國生活咗好多年。而且好多調查都講過其實大部份香港人英文都唔係十分好,尤其是老一輩。D餐廳要用英文order咪重玩嘢,即係叫人唔好幫襯。

珍珠宮

引用:其實我一直都覺得香港係一個咁奇怪既地方,

原帖由 joyce1107 於 15-01-29 發表
其實我一直都覺得香港係一個咁奇怪既地方,明明我地既母語係廣東話,但真係好多店舖都係用英文,我覺得就算 ...
認同

公爵府

引用:Quote:原帖由 啫喱黃 於 15-01-29 發表其實

原帖由 Angelafyfy 於 15-01-29 發表
但 subway 係美國野,請D員工有D似菲藉,所以講英文,都可以接受。但美心集團係本地飮食龍頭,只講普通話, ...
X2

首頁

尾頁

跳至