自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

其實去聲稱自己係正宗地方菜館,而當中有侍應係當地人,我會覺得真係正宗啲.不過大前提係要有最少一個識講廣東話既侍應.唔正宗既麻煩用番我地本地語言落單唔該.
就好似我唔會O係香港、澳門或廣東省以外既地方用廣東話迫當地人同我溝通.好唔尊重當地人囉

子爵府

回覆:廸廸尼…唔識強國語言係點唔到菜囉!好荒謬!

香港人不嬲都雙重標準……

To be or not to be  that is the question~

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

香港已經唔係我哋架啦!你睇公立醫院大部分人都係新香港人

伯爵府

好媽媽勳章

大陸人既特點就係永遠唔會反省永遠唔進化,咩都要人就曬佢果套。香港咩都可以學但呢樣嘢千祈唔好學。

There's some good in this world, Mr Frodo. And it's worth fighting for.

伯爵府

好媽媽勳章

同埋迪士尼係有政府注資既,唔該尊重番香港人。

There's some good in this world, Mr Frodo. And it's worth fighting for.

伯爵府

好離譜,這裏是香港嗎?

珍珠宮

啫喱黃 發表於 15-1-29 01:04
我反宜覺得唔關本唔本地公司事。

本地公司當然要用本地語言,但係係得人地地方開都好應該用返人地地方既語 ...
都係架! 元朗前排開左幾間土耳其餐廳, D侍應姐姐係中東人(睇樣似, 冇問係咪, 總之英文溝通到) 起初用英文落單, 後來發現原來佢地識識地聽同講, 仲請多個香港妹妹幫手, 咁樣幾好丫~ 我想用英文落單又得, 中文落單又得~
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

男爵府

我以前在大陸開過中餐廳,潮汕地區本地人都講潮汕話,但奈何本地人唔會做侍應,所以侍應全部都講普通話,當時客人都有反映過這個問題,於是都要高薪請一些本地人做部長做經理,做生意點都要想辦法去迎合客人。

我朋友東莞的中餐廳,都一樣遇到這個問題,於是請普通話人已講明試用期要學識廣東話,否則不獲續聘,要解決問題視乎老闆有冇決心。

男爵府

小蘅媽媽 發表於 15-1-30 10:50
我反而覺得奇怪點解依家連要用英文點菜都會有人不滿。英文係香港官方語言,97前97後都係。香港係國際大都會 ...
有同感,英文一向係香港官方語言,土生土長既,由細到大都有學英文,基本溝通應該無問題,97前從來唔覺會有一堆人走出黎話餐廳要用英文好有問題。 家下香港有大量新移民同大6遊客,唔排除好多都唔識英文,一講到普通話入侵本地文化,總有好多人會拉埋英文黎講。

伯爵府

好媽媽勳章

我一向覺得去旅行就係體驗下唔同地方既風土人情。下下堅持要人遷就,唔遷就就唔爽既,不如留響自己鄉下啦。

子爵府

畀面勳章

引用:我反而覺得奇怪點解依家連要用英文點菜都會

原帖由 小蘅媽媽 於 15-01-30 發表
我反而覺得奇怪點解依家連要用英文點菜都會有人不滿。英文係香港官方語言,97前97後都係。香港係國際大都會 ...
但係,宜家香港人係只接受用英文落單,但唔接受用普通話落單喎?國際都市唔係應該接受多種方言咩?

我只係覺得點解可以用英文落單點解唔可以用普通話啫

伯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+小蘅媽媽+於+15-01-30+發表我

原帖由 啫喱黃 於 15-01-30 發表
但係,宜家香港人係只接受用英文落單,但唔接受用普通話落單喎?國際都市唔係應該接受多種方言咩?

我只係 ...
因為英文畀人覺得比較高級。呢個係事實。唔接受既,咪唔好幫趁囉。

大宅

好媽媽勳章

Wtf

Wtf

首頁

尾頁

跳至