嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個b食左糊仔粥仔二個月, 都食唔到半碗,初初食佢好鐘意,漸漸佢食得好少?

如題

民房

Re: 我個b食左糊仔粥仔二個月, 都食唔到半碗,初初食佢好鐘意,漸漸佢食得好少?

我個女都係咁,現在7個月大.又係唔肯食粥,稀粥和"傑"粥都試過,都只係食幾啖就唔再食,食奶都只係4oz,她已有3個月無重過.不知點算好.

複式洋房

Re: 我個b食左糊仔粥仔二個月, 都食唔到半碗,初初食佢好鐘意,漸漸佢食得好少?

我都係咁呀, 我阿b食足三個月糊仔, ,初初食佢又係好
鐘意咁, 但食左兩個星期就唔食, 後尾左校右校,
試到

大宅

Conniesoso和MuiWong:唔該晒

我個仔八個月, 可以加什麼食物落粥仔和糊仔到呢?thx

男爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

Hi

bb開始有味覺,可分辨好味和唔好味架!

所以要時常轉款,糊仔可加入新鮮生果,e.g.香蕉,木瓜、starberry,etc.

Congee 除了可加魚外,可加紅蘿蔔,番蕃&南瓜,because 都帶少許甜味,bb會好中意。記住帶煲林,然後用spoon壓"便"至食。

大宅

我個B都係咁,現在八個月大,開始唔鐘意糊仔,飲奶又少。都唔知有乜辨法好! :-(

洋房

Re: 我個b食左糊仔粥仔二個月, 都食唔到半碗,初初食佢好鐘意,漸漸佢食得好少?�

我個baby都係八個月大, I gave him juice (diluted, apple or pear but not orange) in the morning, then feed him rice cereal in the afternoon. I hv added tastes like carrot, egg yolk, sweet potatoes, beans, etc. and he seems to like it. He has been eating for 2 mths now but only less than 1/2 bowl. He can still drink milk 4 times a day (6-8 oz, depends on his appetite).

However, he is not gaining much weight the pass 2 mth! :-(

大宅

Re: 我個b食左糊仔粥仔二個月, 都食唔到半碗,初初食佢好鐘意,漸漸佢食得好少??

唔該晒各位媽咪
我個仔食奶又少左二安, 一日只有二餐食到八安奶,粥,糊又少,
擔心佢唔夠營養, 我會試下加其他食物比佢, 咁我又想問果汁果容是否日日食架?THX

民房

Re: 我個b食左糊仔粥仔二個月, 都食唔到半碗,初初食佢好鐘意,漸漸佢食得好少??

果汁果容應該可以日日食,我都係日日比果汁我個女飲,如果我食開生果,又會比幾啖佢食.我覺得每日飲

首頁

尾頁

跳至