意見反饋
義工

烹飪搵食 今日: 8|主題: 133120

點解我煲無花果湯會酸的 ??

珍珠宮

國民生產總值:39313

2018勳章

點解我煲無花果湯會酸的 ??

可否教路 ?? 3人份量應該落 ?? 無花果 ? 幾多碗水 ?? 另外有冇人用乾的無花果煲湯 0架 ??

Thanks
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

伯爵府

國民生產總值:18444

Re: 點解我煲無花果湯會酸的 ??

3人份量我會落6-7粒無花果,無特定幾多碗水,因為還配合其他材料一起煲。另乾的無花果是不是在中藥店買的那些,因為我就係用乾的。
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

男爵府

國民生產總值:9032

環保接龍勳章

四五粒都好夠啦.多會酸的,加些蜜棗,若有其他配料可只放二三粒無花果就夠。
應當一無罣慮,只要凡事藉著禱告、祈求,和感謝,將你們所要的告訴神。
神所賜、出人意外的平安必在基督耶穌裡保守你們的心懷意念。

該用戶已被刪除

子爵府

國民生產總值:11973

好媽媽勳章

我媽教無花果要凍水落, 唔係就會酸.... 仲要原粒落, 唔好剪/切開.
我想要9999呀...

珍珠宮

國民生產總值:39313

2018勳章

多謝哂咁多位媽媽 !! :-P

因為我仔仔咳所以學下煲無花果, 點知煲完酸尾尾, 連我都唔想飲... :-P :-P

For 蜜棗, 有人話咳唔好落蜜棗因惹痰, 正確嗎 ??

Thanks
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.