母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

想問下係唔係餵全人奶的BB會比飲奶粉的bb無咁肥架 ??

各位媽咪,

我想問下係唔係餵全人奶的BB會比飲奶粉的bb無咁肥架 ?? 因為我見有些媽咪餵人奶+奶粉的BB的体重都好好, 所以我依家都心思思想試下每日加一至兩餐奶粉俾BB, 但我老公就唔係好想, 佢一向都好支持我餵全人奶的, 佢仲話""BB唔駛太肥, 健康就得, 況且醫生都話BB的體重進展理想, 符合標準........"" 話雖如此, 但我总覺得BB肥o的好o的, 講真依家每次有人問我囡囡有幾重的時候, 我都好怕人地話我個BB唔夠肥, 試過我個姑拉知道BB體重之後, 就問我有無諗過加奶粉俾BB, 我聽完之後第一個感覺就係覺得佢"yim"我餵唔夠俾BB咁. 我姑拉好緊張囡囡架, 佢成日都會打電話黎問下囡囡的情況, 又會叫我小心o的"chow"BB, 令我愈來愈覺得自己好似幫緊人"chow"女咁, 有o的無奈

你地可以俾o的意見我嗎 ?? 謝謝 !!

3/23 ~~ BB出世有 3.385 kgs
4/26 ~~ 4.155 kgs
一個月重1 kg 都無 :-(

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

Re: 想問下係唔係餵全人奶的BB會比飲奶粉的bb無咁肥架 ??

唔係喎...我bb飲左一年人奶...佢出世果時體重係健康院薄仔中間條線...3個月既時候已經係中上線..到6個月..佢已經係最top果d線(差d超重 )...我bb係越食越肥喎....

我覺得可能係父母問題姐..如果父母都細粒..bb咪會輕d囉..我都細粒架..不過我老公就幾高大..所以個個見到我bb..望下我..望下佢..都會話..bb一定係似爸爸啦...

加油啦...唔好咁緊張..醫生都話冇問題就冇問題架啦..有時bb太肥重多問題啦

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

Re: 想問下係唔係餵全人奶的BB會比飲奶粉的bb無咁肥架 ??

Tippy,

難得有一位完全支持你餵母乳的老公, 是你和女兒的福啊!
你老公說得絕對是對的. 至於你的姑奶都是愛錫你女兒而已, 我老公的大家姐, 都經常說:"你哋要湊好俾我睇呀!" 她第一次說時, 我就笑著跟老公說:"個仔係佢嘅咩?" 體諒她的直率性子吧, 自己是沒有問題的, 別為自己帶來壓力, 影響心情而令奶量減少, 就不值了! 放心吧!

"食人奶bb會否比食奶粉bb較輕呢 ?"

是沒有絕對的答案, 而且是不一定的.

不過, 如果以同一個人, 就以下三方面比較, 基本上有以下的結果:
飲母乳相對於飲奶粉:
1. 體重 : 輕
2. 智能 : 高
3. 健康 : 好

1 & 2的原因:
母乳的成分, 完全是配合人的發展所需要的. 人是高等智慧的動物. 胎兒在母體成長至約40周, 就要出生了, 此時, 腦部和身體內臟尚未成熟發展, 是有需要出生後培育的. 由於此特性, 所以母乳中發展腦部成分的DHA及其他營養素, 就是讓bb的腦袋得以繼續健康發展. 至於在體重上的發展, 母乳是提供適合bb的體格發展的營養, 不會過剩而影響健康的.

奶粉商不就是不斷努力製造人工化的DHA加入產品中, 希望接近母乳的成分和功效嗎? 可是這些人造DHA會引致部分bb的腦, 活躍過量而致睡眠不好. 其次, 促進智能發展的母乳成分在人類現今的智慧層面, 尚有許多在研究中. 母乳是天賦的寶物, 它就在每一位生產後的母體內, 為何我們要外求, 不珍惜自己擁有的優越條件呢?

奶粉是牛乳提煉的, 在講求大隻好力、跑得快的適者生存的弱肉強食世界, 小牛出生後, 得靠母牛給予促進肌肉發展的營養, 是牠們生存的重點. 所以奶粉養育出體形發展迅速是必然的. 再加上, 憑外形界定人的健康狀況是普遍的心理現象, 在商業角度去看, 如果食了其商品, 仍不能快見到, 一看就知的成績表------" 肥 " , 焉能有說服力呢?

3的原因:
每一個胎兒在母體孕育期間, 從媽媽處得到抗體, 而在出生後的六個月, 所得的抗體就會消失, 於是bb要自己重新建立一套自己的抗體. 所以, 如果bb在六個月大前是全母乳的話, 那麼, 他仍然藉著母乳持續從母體中獲得抗體, 不單頭六個月會更健康, 而且有助他的抗體持續之餘, 也幫助他自己發展一套更強健的抗體. 而世衛是鼓勵母親最少哺乳六個月, 更是建議餵到2歲或以上的, 是有一定的道理. 所以在六個月全母乳對寶寶的健康是最好的, 其後持續哺乳, 對寶寶是絕對有好處的.

因此, 母乳在智能和體格上都能給予寶寶最適切和最足夠的需要, 所以母乳bb是相對地是比較精靈活潑的.
【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

子爵府

2019勳章 醒目開學勳章

我個囝就係母乳bb的典範! 我起初都驚去健康院check bb的重量,但囝囝每次都有新驚喜!我反而覺得bb太肥唔係咁好,食奶粉食到肥,大個d咪仲慘要減肥。

伯爵府

我個女全人奶6個月大不知幾肥,對大腿最驚人,好似"米之連"咁,好想食佢落肚 宜家都19磅幾,超晒錶
反且我大伯個仔(全奶粉)大我個女半年都仲係"瘦猛猛",輕過我個女tim
沒有醜嘅女人, 只有懶嘅女人!

男爵府

我個bb6個月大,唔係特別重,16磅幾,但個個見到佢都話佢肥.講真,佢d肉確係實的的.所以,我也不期望他好肥,只想他健康

男爵府

其實食母乳係咪無咁肥真係因人而異,我個b唔係肥個隻,但係細個到宜家差唔多兩歲都叫做精靈活潑,兼得人鍾意,(hehe...唔好意思,好似賣告白咁, 不過係街度真係好多人會liu阿b玩ga!)
其實小朋友健康活潑已經好足夠,唔好俾廣告或者其他人影響自己,造成不必要ge壓力。

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

Tippy

唔駛+ 奶粉啦!! 你睇下我個仔, 佢都係人奶BB呀, 依家11個月, 23磅喇, 係咪好勁呢? 雖然佢咁重, 但係我個個relatives and friends 見到佢都話佢好實, 唔似有d奶粉BB軟lum lum咁. 係街個個人見佢都會liu佢玩ga, 間唔中佢liu番人轉頭, 好攪笑ga. 如果自己夠佢食, 何必要補奶粉呢? 努力呀.

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

大宅

TIPPY﹐
我在8個月之前都問過同你一樣都問題﹐當時GLAD也有答我﹐也比左同一篇文章比我睇﹐我當時睇完後﹐我再沒有問同一問題。

係呀﹐我地餵人奶媽咪成日都會比人話BB唔夠肥﹐你放心﹐bb健康最緊要﹐我囡囡現在差唔多9個月大﹐佢只是在3個半月病(其實係我唔小心比佢著小左衫)﹐同七個月大發燒(因出疹的關係)﹐其餘時間都好健康呀﹐朋友同屋企人都話可能飲人奶的關係﹐你睇下我囡囡佢几可愛就知啦。

可能初時家人唔支持﹐但你要堅持﹐將來佢地一定會知道人奶對BB是最好的食物。

努加呀﹗﹗

男爵府

2019新春慶豚圓 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我bb都係餵全人奶,出世3.39kg,滿月4.24kg,宜家2個月有6.3kg.體重係其次,佢真係精靈d,12朝已經會講"ah.咕",會liu人玩同講野...(唔好意思...有d賣花讚花香 :-P )

版主

itbc,
已久沒見了. 昨天見到這個post, 我就用你的名字, 尋回那次的留言, 當見到霖霖的可愛臉容, 好有親切感, 就像見到你一家人啊, 好教我想起那次在你家聚會的情景! 你一家人的亮麗成績表都在霖霖的健康活潑中展現啊!

wouldbe,
真是抵讚啊!
【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

大宅

Most 全人奶BB are relatively less fat as 奶粉bb, but the size and weight of BB is definitely NOT the indication of 健康 and 智能.

My BB is 全人奶 since birth, she is 9-months-old now. Although her height is small-size and weight is medium-size, her body is 好實 compare with other babies. Also, she is very smart and confident per opinion of instructor in playgroup. Moreover, her health is excellent, I can tell you that she never sick since birth.....Touchwood . I deeply believe that it is the result of 全人奶. You will also be rewarded from hard work very soon....Keep On....Add oil

別墅

Not in my case. Our baby was on breast milk only for the first 8 months. He is always on the 90% curve in terms of height and weight even now that he is 18 months.

男爵府

Hi Tippy,
你做咩要自尋煩惱啫 夠奶比BB食就唔洗諗咁多喇,體重問題唔重要,最重要係BB健康活潑精伶嘛 我囝囝都唔肥架,佢出世時重8磅6呀,係咪好重呢?佢到2~3個月時醫生話佢重得唔好,差少少就唔及格添,仲有意無意咁暗示叫我加奶粉(係一個政府醫院o既兒科醫生,得佢一個咁衰,其他醫生都不知幾贊成餵人奶呀),但我無彩佢,專心一致全人奶(比著依家我一定"炳"佢,叫佢返屋企好好再學習呀:-P ),到依家囝囝六個幾月,今個月頭去打針,先得16磅,屬於中下,我個囝由中上變到中下呀,但係我無擔心,因為佢健康嘛,你係一個有智慧o既媽咪,你知道咩o野對BB係最重嘛 唔通你打算將你BB訓練做相撲手

大宅

好多謝咁多位媽咪的支持和鼓勵.
講真, 我今日下午落街本來打算去買奶粉的, 但一路上, 自己一直係度思想鬥爭左好耐, 想買又唔想買咁, 1516, 終於, 都係無買到, 淨係買左個麵包就返屋企lu.
你地講得好啱, BB最緊要健康, 唔好俾其他人影響到自己, 大家請放心, 我會繼續努力, 將最好的給BB :-P :-P

版主

Tippy,

給你無限量的支持!!!!!
你克服了別人的眼光和說話了! 給你熱烈的掌聲! 為你感到興奮!
擇善固執!!!!! 努力啊!
也許不支持者也會有他們"擇善固執"的堅持給母乳媽媽"好言", 就由它化為動力吧!
因為寶寶是自己的啊!

大宅

Tippy,

我BB吃全母乳,體重一直維持在最輕的10%.
我想我BB自出世就細碼,所以維持細碼都沒有大問題.抱上手不易手軟.

我BB雖然不是很大隻,但D肉實bangbang.
而且十分靈活.又冇病冇痛.

你的決定是對的.
當初我都因為信心不足,買了一罐奶粉"看門口".如今已超過半年了,那罐奶粉還在"看門口".....哈~~~

大宅

Glad,

再一次多謝你的鼓勵, 就如你所講~~就由它化為動力吧~~.
我要努力餵好bb, 證明俾佢地睇, 我既選擇同埋堅持餵哺母乳係無錯既 !! YES !! :-P

大宅

pc9,

多謝你, 我會努力架 !!
我個囡囡係中碼bb, 在我睇完你地咁多位媽咪的鼓勵說話之後, 依家對我黎講, 都係bb的健康最緊要, 做唔做到大碼bb都無所謂lu.....hehe >_^
該用戶已被刪除

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊