母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

泵奶問題

現餵了母乳一個多月, 一路都係埋身餵的, 但想泵奶用奶樽餵, 有下列問題想指教 :

1) 應該要泵幾多奶?
2) 如果放室溫可放幾耐?
3) 我剛試用奶樽餵, 但bb勁喊, 只飲了少少就唔肯飲, 想問如放了一個多鐘, 可否再比bb飲. (d 奶係新鮮泵的)

thanks!

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

Re: 泵奶問題

octopus,

請參考以下資料:

奶水儲存相關資料-筆記版

文中有提及:

儲存時間:---
25度室溫下: 八個小時

注意: 寶寶嘴巴已經吃過的一瓶奶水, 應該在一餐吃完, 沒有吃完的話, 就需要丟掉.

擠出之奶水, 除非於1小時內使用, 否則應立即放入冰箱.
------在擠出後48小時內不會使用之奶水, 應冷凍處理.

當你看過整篇後, 你會了解更多.

此外, 在"母乳餵哺資料庫" 還有其他相關資料供參考.

有一個建議, 為保障寶寶的健康, 請將那已放了一個多小時已吃過的母乳別給寶寶吃.

在還未掌握寶寶瓶餵的分量, 每次擠的分量多少, 也不是最關鍵, 最重要是先試一至兩安士, 分次給他, 可被免浪費, 多出的部分就存於雪櫃備用.

願你順利!
【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

大宅

octopus75:
你是要上班所以要瓶餵嗎?

大宅

thanks Glad & 譚媽媽的資料. 好詳細!! thanks again.

我其實係全職媽咪, 不過去完奶奶屋企坐月, 自己間屋成個幾兩個月無住過!! 所以要執屋, 唔想bb做吸塵機, 所以諗住擺低bb比屋企人睇住先, 所以要泵奶law!!

初時我仲擔心bb唔識用奶樽, 但係今日試左lu, 好彩佢都識用. 我每次都泵2-3安士, 佢每次都飲晒, 不過原本埋身餵係相隔2-3小時, 但用奶樽就會隔耐d!!

不過其實埋身餵我都有d疑問, 就係最近幾日bb好多時飲完奶都會嘔奶, 跟住佢又唔肯再飲, 都唔知佢夠唔夠!! 唯有再餵密d, 約1.5 小時一次, 但佢又成日要訓覺唔肯起身, 好驚佢唔夠飽, 都唔知點算好.

大宅

octopus75:
寶寶餓了自然會吃,你不用擔心他吃不飽。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊