跳至

首頁

尾頁

洋房

2004年3月媽咪會

2004年3月媽咪請入來分享一下.

大宅

Re: 2004年3月媽咪會

alfro,

我本來都係3月媽咪, 不過bb提早左出世, 變左2月媽咪, 我平時都係產前產后入面同3月媽咪傾開gar, 等我叫埋佢地黎先.

禁止訪問

公爵府

認識瑞士牛牛第一回 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

Hi, 2004年3月媽咪報到。

我個BB戒夜奶有時得,有時唔得,都幾頭痛...... :-(

大宅

我個bb戒左夜奶喇 :-P :-P

洋房

Hi, 各位3月份的媽咪.
我的bb係3月23日出世, 請多多指教.

請問幾時先可以幫bb戒夜奶? 同埋依家食4oz(奶粉)會唔會太小?

大宅

Dear all

我的囝囝是3月3日出世..現在已吃5安奶, 仍未戒夜奶,
我預計bb有3個月大才嘗試啦!
現在都是4小時一次, 每次食奶前半小時已叫了......
他十分準時.

大宅

JJBB,

好在見到你的通知才知道呢到開左個3月媽咪會, thank you

首先答番你之前問過的問題関於Aqueous Cream的...我係用黎搽bb塊面補充水份的, 效果幾好架 !!

alfro,

我囡囡又係3月23日出世架, 咁啱o既 :-P
我未同bb戒夜奶呀, 因為我係餵人奶的, 在夜晚餵哺bb可以特別幫助剌激母乳分泌, 況且我自己想bb吸收多d打好個底.

洋房

各位媽媽好!很久沒有上bk。剛在產前產後,,見到你們轉了這裏,我又過來報到的,我的BB是13/3出世的。

想問一問大家,你們吃那一隻奶粉?我的仔仔跟廣華時吃萬朝愛思美,但一直2個半至3個小時就要食,是否唔夠飽奶粉問題呢?他已吃5安半,我應否轉奶粉呢?但醫院話3個月才好轉,有沒有媽媽一出院轉奶粉及轉那一隻?

woodsoil ,JJBB,
我的BB同woodsoil 一樣食完奶玩半小時便就開始喊要睡,但不能放落床,試過咸足兩小時,好似想抽筋,日頭要抱住睡,睡到很熟放落床都醒,我都無晒辦法,夜晚就很在床睡還持續4小時至5小時才叫食奶,我是否要放棄呢?
I'm Isaac

大宅

hello...各位我黎報到的!!! :-P
kikispider
我個bb都未介到夜奶,唉~~~就快要返工了,到時真係仲攰!!!
alfro
我個b依家都係食(4oz~4.5oz),試過加多oz奶粉俾佢食,有食晒但回番d奶出黍,所以我覺得俾佢食得岩岩好飽就ok了,始終仲咁細個,胃仔都未必夠大,慢慢觀察佢食奶情況先加份量~~!!!
cherry_min
我阿b都係好準時起身食奶的,準時過鬧鐘 :-P
IsaacC
姑娘都有話bb太細個只有個幾兩個月最好就唔好咁快同佢轉奶粉,如真的要轉都要上左3個月,其實正常就6個月。所以我都係會大到6個月先同阿b轉!!!你覺得你食梗隻奶粉唔好嗎???定有咩問題???

大宅

各位3月媽咪
你地邊個就快放完產假,我5月12號就返工了,依家成日都唔想返工了,好唔捨得阿b,成日都覺得咁又一日喇,咁快過既~~~~~你地會唔會咁 ...

男爵府

3月媽咪報到!
我bb都未戒夜奶,不過佢呢幾日都可以連續瞓四五個鐘(如12:00-5:00a.m.),我諗佢已經調較緊啲時間,希望佢可以快啲戒到.

IsaacC,
我囡囡一直食安嬰兒A+,而家3-4小時食4安,重得好好,臭臭都好靚(一日一次),所以我會keep住食唔會轉.

alfro,
我囡囡都係食4安咋,佢有時會食剩有時又唔夠食,我見佢食完仲未飽先會開多2安俾佢.

男爵府

Perria,
我仲有3個幾星期先返工,但一諗起已經唔想返啦!
我仲慘,到時將囡囡交俾媽媽湊,雖然日日都會去睇佢,但返到屋企見唔到佢一定好唔開心好失落! :-(

大宅

monmon,
我囝囝都是安嬰兒A+, 4小時吃5安, 屎屎都好靚(一日一次).
我由滿月後每天早上開左條片同佢"唔唔",而佢習慣了,所以
佢已經沒有"唔唔"在尿片上啦!

Perria,
我5月4日都上班啦, 囝囝由我媽媽照顧,唔捨得一定有,
都沒有辦法, 唯有多d返阿媽屋企.
同你一樣感覺~~~每一日時間過得好快......

大宅

我囡囡連續四日都訓天光, 無食夜奶, 唔知算唔算介左夜奶, 佢日頭食完奶就自己訓, 但一到晚上6時到就開始唔肯訓覺, 所以我夜晚好busy, 日頭就好得閒, 佢每晚都要逗成兩個鐘先肯訓, 我都唔明佢日頭可以自已訓, 但夜晚時常都要攪到1時, 我真係好辛苦, 日頭都可以叫工人抱住佢訓, 但夜晚我自已抱住, 一放落床就喊, 好痛苦, 我個女仲係食3安奶粉, 食人奶就15-20分鐘, 你地仲有無餵人奶, 我會餵到個女三個月就唔再餵.

公爵府

認識瑞士牛牛第一回 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我bb由今個星期開始要食6安士奶(加人奶20-30min) ,我諗佢都係喺度調較緊佢自己;因為好多時半夜佢會喊醒,比佢食人奶,多數食15-20min左右就訓著, 到第二朝醒咗之後,比人奶佢食(有時唔需要添),到9點沖完涼之後先至開奶粉比bb;所以我都唔知佢算唔算係戒咗夜奶

bb需家食緊安嬰兒,我覺得bb比較熱氣,想轉雪印,有冇意見比到我?咁雪印又好似分澳洲版同日本版,有咩唔同?

大宅

Michelmcy,

我囝囝食緊安嬰兒A+ , 暫時都幾好, 可能大家吸收唔同.
我朋友食緊雪印,佢食日本版,好似價錢貴D,同埋要訂架.
現在在超市上買的是澳洲版,價錢平D.
還有什麼分別真係唔知了...打電話去雪印問下..25298931

大宅

cherry_min
你真係好快就返工了!!!咁你同媽咪住既地方近唔近的...近d都好!!!
monmon
你bb直情係你媽咪度過夜嗎?如果係我諗最初頭一定好唔習慣同埋好好好))))掛住個種!!!但時間耐d就會習慣了,起碼有覺好訓!!!

我就係奶奶過黎住(湊bb)所以都好,日日有得見到佢,就算夜晚要起身餵奶等等都覺得值得~~~最多日頭返工黑眼圈深d...化番肯個妝先出門口 :-P

洋房

Perria ,monmon,

Thanks!你地大部份都食安嬰兒A+,我的仔仔食萬朝,時常唔夠飽,已吃5安半,2個半至3小時便要又食,似乎好大食,我怕唔消化,所以想轉奶粉。

我其實應要返工,不過27/4醫生再比兩星期病假,所以11/5才返工,一想到要返工真不願意。我現在的BB已跟陪月姨姨湊,晚上等我老公回來便去她的家睇仔仔,我都覺得很累,第日要返工更加累,所以你們要有心理準備及自己要調節下,我都要很久才適應仔仔不在身邊!
I'm Isaac

大宅

Perria,

我囝囝由我媽媽照顧, 係全日, 要待我老公同我一齊放假才
帶佢返屋企.....我真係會唔習慣呢, 我媽住鑽石山, 我住將
軍澳...唯有辛苦d,放工後去睇b啦.....

首頁

尾頁

跳至