自由講場

跳至

首頁
12345...19

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

四川同事今朝到左成都再搭車去都江汶川(佢鄉下),佢行路行左四個鐘,越行越驚,見到好多出去災民叫佢唔好入去,開始有瘟疫,屍體開始發臭....當然佢要搵亞媽,家姐,細妹同妹夫.去到鎮,淨係聞到大朕屍臭味,好多烏英...后尾去到其中一個棚搵到佢亞媽,佢亞媽當堂喊到七彩.果度無廁所,好多人大小便就地解決,佢亞媽因為突如其來地震,嚇到失禁,排泄物沾滿成條褲,無得換,就咁'醃'到今日.個男同事見到咁喊到收唔到聲.跟住佢將帶黎清水俾佢亞媽洗身,佢亞媽話唔好浪費,三箱水分晒俾佢隔離左右d災民,除左水,三箱杯麵都派晒.佢話佢地好守望相助.男人幫d婆婆,受左傷既人攞水攞食物,有d女人就去左幫手照顧受傷孤兒.同事話激動到果個moment都想沖去幫手挖人.而家仲有好多高中學生自發組識去幫手.人多物資少,軍方依然安慰災民好快有糧到.

[ 本文章最後由 renren 於 08-6-12 11:21 編輯 ]
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

人間有情

伯爵府

我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

水晶宮

不要再成日都饼大6人喇...给点时间...他们已经很努力在进步了...

禁止訪問

伯爵府

那, 樓主的四川同事除了找到媽媽, 其他人也平安嗎?

男爵府

環保接龍勳章

希望佢地盡快捱過呢段咁艱難既時間啦.

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

I hate to know more about this while NOTHING I CAN DO. Donating $$$ cannot help any of this.
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

公爵府

珍珠宮

畀面勳章

到了此境地,已經忘卻外表是否骯髒, 不能浪費謹有的食水來唯持一同共度過患難的同胞......
希望你朋友同佢屋企人可以儘快脫離危險地..
亦希望中國軍方可以儘快將d物資送到有關災區...中國加油!!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章

仲未搵到,佢問左紅十字會同醫院名單上無佢家姐,細妹同妹夫個名
而家佢地果邊流傳緊(流傳乍,未經証實)可能要撤走所有災民同救援人員,因為餘震好強烈又頻密,水霸隨時崩塌,更加無得淨
另外兩同事d家未搵到,生死未卜

原文章由 mylulu007 於 08-5-16 15:45 發表
那, 樓主的四川同事除了找到媽媽, 其他人也平安嗎?
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

珊瑚宮

原文章由 renren 於 08-5-16 16:03 發表
仲未搵到,佢問左紅十字會同醫院名單上無佢家姐,細妹同妹夫個名
而家佢地果邊流傳緊(流傳乍,未經証實)可能要撤走所有災民同救援人員,因為餘震好強烈又頻密,水霸隨時崩塌,更加無得淨
另外兩同事d家未 ...

如果真係可以走,當然係最好啦,始終都未安全呀

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

子爵府

好媽媽勳章

我傳達你地既祝福,多謝!
我同事話解放軍好好人,呢幾日不斷幫佢媽同其他災民,頭先有個解放軍問我同事可唔可以幫手,我同事一口答應.

原文章由 arale1668 於 08-5-16 15:59 發表

到了此境地,已經忘卻外表是否骯髒, 不能浪費謹有的食水來唯持一同共度過患難的同胞......
希望你朋友同佢屋企人可以儘快脫離危險地..
亦希望中國軍方可以儘快將d物資送到有關災區...中國加油! ...

大宅

好可憐, 但點解你同事甘快去到, d請救人員甘難既?? 係未有咩困難呢??

子爵府

好媽媽勳章

睇完都好感動

大宅

畀面勳章

真係陰公呀.....死咁多人......而家天氣又熱.....真係好易有瘟疫....希望你D同事可以搵返所有家人啦......

首頁
12345...19

尾頁

跳至