烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

個蛋糕焗到一餅, 好實, 都唔鬆軟嘅, 請各高手教我^^

點解我焗唔成個蛋糕, 焗到一餅, 好實, 都唔鬆軟嘅,
我懷疑係我發唔起d旦白, 而我照焗, 所以焗到一餅 :-P
我又懷疑係咪雪過d旦, 凍----剛由雪柜拎出來??

我想問吓大家有冇秘缺呢??
thank you
鋕堅不摧毅力驚, 泓澄水清萬人敬。入黎睇下 caleb 既相啦.. CALEB哥哥 +INGRID妹妹=AJ'S 寶貝

男爵府

Re: 個蛋糕焗到一餅, 好實, 都唔鬆軟嘅, 請各高手教我^^

ajbaby

妳用邊個食譜?
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

洋房

Re: 個蛋糕焗到一餅, 好實, 都唔鬆軟嘅, 請各高手教我^^

焗唔"起"個蛋糕有好多原因架,我試過蛋白分開打,
書教要打耐d,打至企身,點知我打得耐過頭打到佢
變水.....
你加麵粉落d蛋醬入面有冇分數次加呀??
你用機打定手打???
凍蛋應該冇問題,我每次都係用由雪柜拎出來既蛋,
都冇問題喎!!

男爵府

我又係打到d旦白變水, 我用機打, 係咪打旦白時唔可以加糖一齊打

click here我用e個食譜

鋕堅不摧毅力驚, 泓澄水清萬人敬。入黎睇下 caleb 既相啦.. CALEB哥哥 +INGRID妹妹=AJ'S 寶貝

洋房

食譜話要拌勻你係用機打定用手打呀??
一定要用手打架!!
蛋白同砂糖係要用機打先易打至企身架,
打到變水係因為打過"龍"呀,你要一見佢
變cream狀就要停手架啦!!

大宅

打蛋白毛端端出水,好可能你個蛋白溶器和打蛋器有油份和水份呢!

洋房

我一路都以為係因為蛋白打得太耐所以變水,
因為佢未出水之前我係真係可以打至企身架,
但係我諗住打耐d可能可以再企d.....點知就
出晒水啦 :-(

男爵府

CK鼠 寫道:
打蛋白毛端端出水,好可能你個蛋白溶器和打蛋器有油份和水份呢!

oic......... 好似係...個蛋白溶器和打蛋器有油份和水份呢 :-P

男爵府

蝦米 寫道:
我一路都以為係因為蛋白打得太耐所以變水,
因為佢未出水之前我係真係可以打至企身架,
但係我諗住打耐d可能可以再企d.....點知就
出晒水啦 :-(

and 我一路打蛋白打得太耐所以變水 :-P
昨晚因為整唔到旦糕好 :-( , 所以今日整咗apple tie, 成功咗, 好好味, 回復信心lu

洋房

請教下你地用邊隻打蛋機?啱初學者用?

大宅

Re: 個蛋糕焗到一餅, 好實, 都唔鬆軟

我覺得電動打蛋器冇乜所謂邊隻好,最好有幾個速度選擇,最重要係唔好太重身,唔係拿得耐會手軟呢!

注意 :電動打蛋器唔好將佢用來打麵包的麵團,唔係會谷壞部打蛋器ga!

男爵府

我用philips, 有3段speed + turbo, ok la^^
MTR 寫道:
請教下你地用邊隻打蛋機?啱初學者用?

首頁

尾頁

跳至
熱門主題