單親天地

跳至

首頁

尾頁

公爵府

e+我同老公出現左d問題, 我好辛苦, 又好吾開心. 但又為左d細路吾敢同佢分開,
所以想請問大家, 你地的生活係點嫁 ? d細路會吾會好吾開心嫁 ?
咁d親人又會點睇呢 ?

禁止發言

大宅

好媽媽勳章

自己一個湊係辛苦啲,但有咩辛苦得過對住個x街c6?小朋友響啲咁嘅環境下會開心ma?我唔係鼓吹人離婚,如果可以掹就大家遷就下,唔得嘅日日家嘈屋閉好嗎?
你有冇同你c6傾下?

複式洋房

原文章由 bkfans123 於 08-5-17 11:44 發表
e+我同老公出現左d問題, 我好辛苦, 又好吾開心. 但又為左d細路吾敢同佢分開,
所以想請問大家, 你地的生活係點嫁 ? d細路會吾會好吾開心嫁 ?
咁d親人又會點睇呢 ? ...

我都唔知我啱唔啱?
我同c6分居了只有兩個星期,我願諒左佢,比佢番黎住,我心裡很難過,佢的確錯了,但為左個仔,我決定保存lee個家,我會安守我本份做個好媽媽,比一個溫暖既家我個仔,我個仔都好需要lee個爸爸,而對c6,我再沒有大期望,反正佢晚晚都好夜番,佢想點就點....
如果我同佢離婚,最大傷害係我個仔,就算比我再拍拖,再婚,又可以保證可以一起沒有問題,一生一世.....

珍珠宮

我自己就覺得分左開之後解脫左,其實個陣一齊緊都係我負責個囝既生活,我番工放工湊仔,日日如是,佢個陣放假都唔幫手接下個仔~一齊個陣我又屴日要擔心佢幾時又會滾,佢又完全唔鍾意用錢係個仔身上,根本就好自私,同佢分開係一個正確既選擇,我唔會諗因為個仔而一齊~因為有佢係咪真係會開心?佢都盡唔到做爸爸同老公既責任,只係覺得自己番工放工番黎就係好老公,好爸爸~咁放個公仔係屋企做咩?冇左佢我自己反而輕鬆左好多,冇以前一齊個種壓力囉!
而且我自己又已經好獨立,咩都靠自己解決晒,洗乜要佢係到影響我既生活!

大宅

我都係同c6分開咗之後覺得仲開心, 至少唔駛擔心幾時會有大耳窿追上門, 我e+同囡囡生活得好好, 雖然辛苦d但覺得開心

複式洋房

我同c6分居已經係對大家一種解脫.而小朋友由自己湊番開始開心左. 所以我遲左離婚啦...

大宅

我離左婚之後都覺得開心左
初初係會好唔慣,會唔開心
但係而家反而覺得輕鬆
落街唔洗擔心屋企會唔見左錢
又唔洗怕佢同第二個上左屋企
連出下街都唔放心
又唔洗睇人面色做人
怕做錯少少野,俾人借題發揮發脾氣
整壞曬屋企d野

大宅

我未離婚不過分左居.其實離唔離婚都無分別.
佢未比鎖匙我.我都好怕佢帶個女人返黎.
我同佢分開之後.開心左許多.
有時間整蛋糕整野食.
都咩之幾好啦.
有佢係度反而無時間去做自己喜歡的事啦.

大宅

My husband asking for divorce one week ago. Now i have drop 10lbs in weight as i haven't eat and sleep in this week. My heart is so pain that we are separated after 20 years of relation. I am worry about my future and my kid. I really hope my future life will be better if he also take away all kinds of worry in our relation. May i ask how long you need for recover from such great impact?

複式洋房

我未離婚,雖然比佢番黎住,但心裡仍然好擔心,我有冇決定錯...?
我地之間已失去了信任,佢常常講大話,而且沒有比家用,我都有提過離婚,分開左兩個星期多,個仔成日問爸爸幾時番,我覺得我欠左個仔,爸爸還可以帶給他快樂,爸爸是我為他簡的,我話離就離婚,對小孩子太不公平,一想到他要在單親家庭中成長,我心想...算吧,他還能令孩子快樂,就算了吧.....

公爵府

各位
非常感謝你地的回應/分享有關感受.
e+我問定都係等自己有個心理準備, 因此時此刻, 我同老公都吾想/吾會離婚, 因暫時都係我懷疑老公出面有女人, 但佢當然話無啦. 咁佢e+亦對個家/仔負責任, 至於對我的感情就一般啦.
不過真係好敬佩各位單親媽咪 的勇氣及堅毅, 祝願你同你的小朋友永遠快樂.

大宅

好媽媽勳章

原文章由 bkfans123 於 08-5-20 23:30 發表
各位
e+我問定都係等自己有個心理準備, 因此時此刻, 我同老公都吾想/吾會離婚, 因暫時都係我懷疑老公出面有女人, 但佢當然話無啦. 咁佢e+亦對個家/仔負責任, 至於對我的感情就一般 ...

其實都唔好下下話離婚,有時認真諗事情係咪真係要去到果個地步呢?始終,兩個人可以走埋一齊唔係一件容易事~
不過,都要記住千祈唔好屈就響啲死男人之下,如果佢對你同個仔唔好,唔駛諗呀,自己同小朋友先係最重要,唔好因為啲無謂人斷送一生青春幸福!!

民房

要一個女人去到離婚果一刻...一定係受左好多委屈同傷痛...女人大多數是心軟的...氹氹下又返轉頭...結果又難受同受傷多次...我覺得如果係無法再忍受...就算要比bb有一個唔完整既家都無法子...要活係一個不快樂同唔健全家....
我會選擇分開....

現在的我同囡囡一起....超超超快樂.....!!

大宅

mmju,

we hv a similar background, need to draw an end to our marriage after 20yrs+ relation. it's a greatest challenge in my life, really don't know how long it takes me to
overcome the saddness!
原文章由 mmju 於 08-5-20 13:28 發表
My husband asking for divorce one week ago. Now i have drop 10lbs in weight as i haven't eat and sleep in this week. My heart is so pain that we are separated after 20 years of relation. I am worry ...

複式洋房

原文章由 bkfans123 於 08-5-20 23:30 發表
各位
e+我問定都係等自己有個心理準備, 因此時此刻, 我同老公都吾想/吾會離婚, 因暫時都係我懷疑老公出面有女人, 但佢當然話無啦. 咁佢e+亦對個家/仔負責任, 至於對我的感情就一般 ...

All the best!!
維繫一個家相信唔係容易既事,相處也須要技巧,加油

禁止訪問

珍珠宮

原文章由 心心mami 於 08-5-21 11:10 AM 發表
要一個女人去到離婚果一刻...一定係受左好多委屈同傷痛...女人大多數是心軟的...氹氹下又返轉頭...結果又難受同受傷多次...我覺得如果係無法再忍受...就算要比bb有一個唔完整既家都無法子...要活係一個不快樂同唔健 ...

絕對認同呀!!!

me too.......
現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

大宅

我呢家同我c6攪梗離婚..起碼都唔知要幾耐呀..但呢家我同佢係分居啦..分居後我初初都驚佢會搵上門呀..但過左一個月啦..我唔驚啦..什至好開心咁同我小朋友一齊生活...佢有時會打黎話想見下個仔..我都冇理佢..我唔會再俾呢個人再影響到我情緒呀啦..

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 #5 思樂冰 的文章

冇錯....我要佢知道, 我活得比佢好

首頁

尾頁

跳至