單親天地

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

唉.....
我係生活得唔開心.但係如果離婚很好多現實的問題要考慮.例如我有一個3歲大的囝囝,我娘家咯地方又細,我媽咪又未必會肯幫我湊.
到時又要返工,人工又唔係多......
仲有好多好多問題,我一想起便唔知點樣決定.
始終唔係個個都咁好彩有亞媽肯幫手湊仔.

複式洋房

離左婚之後, 有很多問題要解決, 好多時都唔開心但日子總要過..
以前好多問題都前夫解決...以家就要自己解決...好似屋企電嬁壞左要自己整.....好多要錢解決嘅都要三思而後行.....以免冇胃的浪費.....我覺得自己好似回到以前單身一樣.....

洋房

我都剛剛離咗婚,我個仔5歲半,識d唔識d,我選擇完全不向他提什麼,由於c6一直都很少在家,所以我個仔跟本沒有留意家裏有什麼變化,我的孩子很開心呢,因為我相信,他覺得有媽媽庝他和生活上也有足夠他玩的玩具,而且學校也有他喜歡的玩伴,他已很enjoy他自己的生活圈子,小孩子很容易滿足的,不要常常向他說負面的說話,我為了讓他有一個快樂的童年,選擇不向他說什麼,如果他問到,便盡量輕描淡寫的說,待他長大有分析能力的時候,我才會解釋給他知道,能給他一個快樂的童年是我唯一可以給他的補嘗。

別墅

回覆 #14 mmju 的文章

mmju,

the unhappy has been carried for around 6-8 mths of my case. But i believed all of us can stand up again very soon.

Life for me even is better than before, now i got a new job and also having a good performance. I enjoyed my life now and I can do what i want. My son is 8 yrs old and he will be P3 after summer. I feel my son love me so much in his heart.

My relationship with my ex-husband is 10 yrs as well. But even 10 yrs or 20 yrs, this is only a habbit i believe. Even u and your husband can recover. I am sure you won't have any love feel with him any more.

Believe me, u can recover within 1 year. PM me if u want to share with me.

Kanas

洋房

希望05:
我同你既情況差唔多,我都人工唔多,又有一個5歲半的兒子,現在我每天7:30就帶兒子上幼兒中心,到晚上放工6:45就接他放學,你也可以考慮把囝囝放到幼兒中心,萬一到有什麼學校假期時,看看自己可不可以請假照顧他,如果不能,唯有求媽媽或朋友或隔鄰屋的師奶幫一兩日手,又或找社區團體托管囝囝,這樣就比較可以解決孩子的問題。
另外就是住屋問題,這個真是一個大問題,如果解決不到,看看有沒有社工可以幫你插隊申請公屋?

原文章由 希望05 於 08-6-9 01:22 發表
唉.....
我係生活得唔開心.但係如果離婚很好多現實的問題要考慮.例如我有一個3歲大的囝囝,我娘家咯地方又細,我媽咪又未必會肯幫我湊.
到時又要返工,人工又唔係多......
仲有好多好多問題,我一想起便唔知點樣決定.
始 ...

別墅

我係俾c6迫左成半年, 日日提心吊膽做人, 又要驚佢幾時話唔返黎訓, 又要日日睇佢面色做人, 仲好似係我錯而迫佢出去滾甘!!!

依家如果個c6唔黎探仔仔時, 我地都好開心嫁, 我同仔仔既情緒都好好, 只係每次佢出現時仔仔都有d波動...

但係見到仔仔見到c6同好傷心c6走時, 我真係都覺得欠左個仔....又時都會諗係唔係當初太衝動呢?? 又應唔應該為左個仔, 搬番去住(即離開hk), 俾個c6個個星期有得見呢?? 而個仔無甘傷呢???

別墅

原文章由 mmju 於 08-5-20 13:28 發表
My husband asking for divorce one week ago. Now i have drop 10lbs in weight as i haven't eat and sleep in this week. My heart is so pain that we are separated after 20 years of relation. I am worry ...

In my case, first of all, I was in very deep sadness and shock, try everything to convince/ threaten him back to this family (....then slowly i become hate him so much and even look down on him like a shit....for me, he is disqualified as a man, not even a husband or father.....

After all the effort and time I put and wait, I realised and clearly this man has no hope, our relationship can't be recovered as before (I don't feel any respectful for him anymore)....Then i decided to leave this family with my baby.....I know if i leave my baby there, he will just leave to the babysister...... When i reach HK, my emotion pretty much back to normal.........

What i mean is when the time your "heart die", your emotion will recover soon but of course you have to decide to stand up again.

複式洋房

離開未必係壞事﹐
我後悔我離開得咁遲﹐
比佢呃完一次又一次﹐
搬走左個人開心左﹐
雖然要承受財政負擔﹐
但係窮得開心又何妨

子爵府

回覆 #3 湯圓圓 的文章

很同恴你的講法,我都係為咗唔好再家嘈屋閉,才選擇分開.囝囝依家雖然無一個完整嘅家,但都比以前開心,起碼唔駛再日日聽到父母鬧大交,嚇餐飽,情緒更加唔穩定.

子爵府

離婚離了二年多.....呢段日子,有難捱同有唔開心..
最初個段日子...真係得二個細路支持我..
唔係話...一早死鬼左.....
之後..又要爭返間屋...去呢度問.去個度問...
d人都好似幫唔到你咁....
自己要一哭二鬧三上吊個隻.先幫我搞返間屋...
最慘...就係每月問個c6...小朋友d生活費...
真係衰格到好似大耳窿追數咁.....
唉....自己身體唔多好....(就快仲要俾人割)頭髮經常性脫落
...長期要覆診睇醫生...
有時想喊...都唔敢俾d細路見到...
自己咁鬼命苦......
唉..........開心ga事...唔會話無ga....
見到個細仔上幼稚園
見到個大仔上5年班...
自己搬到屋.....不過新居d鄰社好q惡...
郁d投訴呢樣個樣...
我搬左呢新居...唔夠一星期...就投訴過三四次.......
唉.............

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

原文章由 kanas 於 08-6-15 19:30 發表
mmju,

the unhappy has been carried for around 6-8 mths of my case. But i believed all of us can stand up again very soon.

Life for me even is better than before, now i got a new job and also havi ...

mmju,flying mum/kanas,

i've been divorced for 2+ years after the 20+year relationship with my ex as yours.

As Kanas, I need 6-8 months to recover. Keep reminding yourself to stay tough and strong. My daughter was only 8 and my son was only 4 when I seperated with my ex and now they living happily with me and love me even more..I worked busy on my job and living happily with kids..and now have a boyfriend to share my feels.. It's really painful for those months..but try to read, listening music and chat with friends during the night time to relax abit..i cried without stop at that time..but it will be better and helful when you found someone in the air who can share with your painful and experience ....don't worry..just tell yourself..佢唔懂珍惜你係佢既損失..你絕對可以活得比佢好...只要對自己有信心... you can also pm me if you want to share my experience.. take care..

子爵府

回覆 #22 Mizuho2007 的文章

唔好怪我直言,其實我覺得你嘅諗法有啲錯.我以前未離婚前都好似你咁,咩都要靠老公,同你一樣,連換個燈泡都要靠佢.但離婚後,我同囝囝建立返自己嘅家之後.屋企咩都係自己做,莫講話換燈泡,依家連落雨廚房漏水,我都係靠自己用玻璃膠同英泥修補.所以依家就算黑雨警告.個廚房都無濕淋淋囉,我都不知幾自豪,連男人嗰份都做埋.都係嗰句,有得靠梗係好啦,無咪唯有靠自己囉,起碼唔會俾人睇死吖.

子爵府

回覆 #30 四眼雞丁 的文章

你嘅苦況我都好感同身受,當初攪離婚時,我又係身體差,又帶住個仔,社工又唔肯幫我申請公屋,入院嗰時又擔心個仔無人湊,叫社工幫我揾寄養家庭,佢又話無,嗰段時間真係好難過,成日覺得對個仔唔住,攪到佢無個安隠嘅家.好彩依家都總算安定落嚟.

男爵府

我都準備攪離婚..但我e+重係大住個肚攪離婚..我c6..一次又一次呃我...我對他真係心死...

我今次真的無辦法接受..亦唔想比他一次又一之傷我心..

唔知大住肚攪離婚..會唔會特別快上公屋!!

男爵府

原文章由 joey.ivan 於 08-8-14 07:59 發表
唔好怪我直言,其實我覺得你嘅諗法有啲錯.我以前未離婚前都好似你咁,咩都要靠老公,同你一樣,連換個燈泡都要靠佢.但離婚後,我同囝囝建立返自己嘅家之後.屋企咩都係自己做,莫講話換燈泡,依家連落雨廚房漏水,我都係靠自己用玻璃膠 ...

無錯呀, 而家女性好獨立, 唔駛靠男人............

男爵府

原文章由 PINK0717 於 08-8-15 14:40 發表
我都準備攪離婚..但我e+重係大住個肚攪離婚..我c6..一次又一次呃我...我對他真係心死...

我今次真的無辦法接受..亦唔想比他一次又一之傷我心..

唔知大住肚攪離婚..會唔會特別快上公屋!! ...

我同你差唔多, 我有個1歲囝囝, 而家有咗3個月BB, 上兩個星期個C6因為佢班賤屋企人而話同我離婚, 但俾我拒絕, 因為我唔想兩個細路無爸爸, 佢而家唔敢再提離婚, 如果佢再提, 我已經有晒心理準備同佢離婚.

至於公屋方面, 你可以問下房署.

侯爵府

原文章由 catherineleungg 於 08-8-16 14:14 發表

我同你差唔多, 我有個1歲囝囝, 而家有咗3個月BB, 上兩個星期個C6因為佢班賤屋企人而話同我離婚, 但俾我拒絕, 因為我唔想兩個細路無爸爸, 佢而家唔敢再提離婚, 如果佢再提, 我已經有晒心理準備同佢離婚.

至於公屋 ...

我又係為左佢阿媽搞到好唔開心
我有晒分開的準備
我有個仔, 有個工人, 唔駛靠佢
好過睇佢同佢阿媽的面色
唔想個仔學埋佢地d性格

侯爵府

原文章由 joey.ivan 於 08-8-14 07:59 發表
唔好怪我直言,其實我覺得你嘅諗法有啲錯.我以前未離婚前都好似你咁,咩都要靠老公,同你一樣,連換個燈泡都要靠佢.但離婚後,我同囝囝建立返自己嘅家之後.屋企咩都係自己做,莫講話換燈泡,依家連落雨廚房漏水,我都係靠自己用玻璃膠 ...

其實我已經無靠我個男人好耐了
屋企大部分野都係我負責管理
係d粗重野, 同埋駁電腦線我唔多識
但咪學囉, 又或者用錢搵人做囉
我唔信我搵到錢會搞唔掂
好在一路以來我收入唔差,
無佢我一樣無問題

複式洋房

hi wakeup 07, now u r in hk?

原文章由 wakeup07 於 08-6-18 23:39 發表
我係俾c6迫左成半年, 日日提心吊膽做人, 又要驚佢幾時話唔返黎訓, 又要日日睇佢面色做人, 仲好似係我錯而迫佢出去滾甘!!!

依家如果個c6唔黎探仔仔時, 我地都好開心嫁, 我同仔仔既情緒都好好, 只係每次佢出現時仔仔 ...

子爵府

It depends on what kinds of problem you have with your husband. In my opinion, if you guys can;t get alone wellm I'll say put up with him for the sake of the children. But if he's a bad father, gambler, verbally and/or physically abusive father, I'll say "yes to divorce" for the children.

首頁

尾頁

跳至