興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問有無人知有"防盜錄既錄影帶"可否做vcd?

我有盒舊錄影帶,但一駁入電腦就黑晒,盒面寫住"防盜錄",唔知有無辦法?
[url=makaching.no-ip.com]我係網頁新手,得閒黎睇0下我個小B豬![/url]

大宅

Re: 請問有無人知有"防盜錄既錄影帶"可否做vcd?

[url=makaching.no-ip.com]我係網頁新手,得閒黎睇0下我個小B豬![/url]

複式洋房

B媽 寫道:

可以嘗試從電視機轉駁至電腦試吓得唔得!

子爵府

我試過用 DV , 將錄影帶 轉錄入DV tape 內....

你可以將DV 接駁 PC, 再整vcd ...(不過我就唔識 將DV tape 燒落 vcd 啦...)

睇下有無其他人 Can help u la .........

Click> St cat 校服[/url],Click> 要帶茶點??... 頭痕 :-|

大宅

mmak 寫道:
...你可以將DV 接駁 PC, 再整vcd ...(不過我就唔識 將DV tape 燒落 vcd 啦...)

There are many ways to 將DV tape 燒落 vcd . One way that gives quite good result is as follows:

1. Connect DV cam to PC using IEEE1394 (firewire)
2. Capture DV to PC as AVI file using MS Movie Maker
3. Convert AVI to MPEG file using TMPGEnc
4. Burn MPEG file to VCD using Nero

複式洋房

mmak:

我想問下點可以將錄影帶 轉錄入DV tape 內?

B媽:

你點樣將錄影帶駁落電腦架?

mmak 寫道:
我試過用 DV , 將錄影帶 轉錄入DV tape 內....

你可以將DV 接駁 PC, 再整vcd ...(不過我就唔識 將DV tape 燒落 vcd 啦...)

睇下有無其他人 Can help u la .........

子爵府

2002,

我部DV係SONY,部機個 IEEE1394 (firewire)插位, 寫住dv in/out, 我係follow 本manual 去按制....
插線:部DV〔dv in/out〕connect 〔TV out〕
程序:插好線,power on DV(用濕電 好D), DV turn to "VTR"=播片模式, function 內有"REC CTRL", 然後 開電視(這時你可在dv Screen見到 電視畫面, 其實你可以capture電視畫面落DV tape 都得架), power on 錄影機,播錄影帶, 你在dv Screen見到"錄影帶" 影像時, push DV "REC STRAT" 就可開始錄影...
(播錄影帶時, 最好set 好 TV display,因會連date, time & counter 都會錄埋落去, dv tape 內)

Lets try it....

2002 寫道:
mmak:

我想問下點可以將錄影帶 轉錄入DV tape 內?

B媽:

你點樣將錄影帶駁落電腦架?

[quote]
mmak 寫道:

Click> St cat 校服[/url],Click> 要帶茶點??... 頭痕 :-|

子爵府

kit.kit ,

Thank you,

我試過用用 MS Movie Maker using "IEEE1394"connect PC & DV, 可以capture viedo 入PC, 但我用media player, play 出來好鬼花, 而且個file 係 WMV, 唔識轉做mpeg...又未試過用 Nero 燒VCD...

麻煩你指教下.... Thanks a lot ^__^

我有"Dazzle" parllel port, 外置capture tools
我用"ulead Vedio Studio3.0" 舊版,
其實我都買左 以上d equipement 返尼, 但唔係好識用(放左係處好多年啦, 好浪費), 依家生埋仔就更加無時間去學啦....

kit.kit 寫道:

[quote]
mmak 寫道:
...你可以將DV 接駁 PC, 再整vcd ...(不過我就唔識 將DV tape 燒落 vcd 啦...)

There are many ways to 將DV tape 燒落 vcd . One way that gives quite good result is as follows:

1. Connect DV cam to PC using IEEE1394 (firewire)
2. Capture DV to PC as AVI file using MS Movie Maker
3. Convert AVI to MPEG file using TMPGEnc
4. Burn MPEG file to VCD using Nero

[/quote]

複式洋房

mmak

唔該晒,我有次都想咁做,但都無唸過用返1394駁,結果買左張capture card先搞店,都係有capture card方便

大宅

THANK YOU!

我試過由TAPE入電視再轉都唔得!等我試下DV得唔得!

首頁

尾頁

跳至