懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB太細,好擔心

昨天去做了第一次檢查才知道自己已有了7週身孕,
但醫生話我7週的BB比正常細,所以有可能會小產,
我現在好擔心,唔知應該做什麼好? 有無人會選擇
睇中醫呢?

珍珠宮

好媽媽勳章

Re: BB太細,好擔心

>>有無人會選擇睇中醫呢?
我冇睇中醫, 因為老公唔多信中醫.

我睇的產科醫生開了葉酸及多種維他命, 如你的醫生有開, 記住準時食藥.

>>我現在好擔心, 唔知應該做什麼好?
不要太擔心, 我會覺得好多事上天自有安排. 試下聽音樂relax自己. 另外, 唔好太操勞, 多D休息, 唔好拎重嘢, 食多D有益有營養的食物.

祝健康!

大宅

my0
其實你依家先得7週身孕,好多野都未定的,而且照左bb只得個7週就梗係細啦,所以唔駛咁擔心囉...中e就暫時唔駛睇住啦,不過我就覺得好奇怪點解e生會咁快下結論話你可能會早產~~~你真係唔駛咁擔心,食多d有營養野,小心身體,保持心情輕鬆,多睇下d孕婦書籍、bb書籍都好架~~~!!!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

hi my0,

you don't need to worry, because i have the same problem as you, I'm 13 weeks, but the baby size just 10 weeks, and doctors said to me, maybe just the date problem. take it easy, relex and take more rest. baby grows when you are sleeping, also you could try to eat one egg a day.

~不要計較生命中不足的地方, 反要珍惜生命裹擁有的一切~  ~ 我們往往忙於計劃明天, 卻忘記珍惜今天巳擁有的, 彷彿我們從未好好活在今天~  ~ 不要窮盡一生去賺取財富, 最終只會耗盡財富去重整健康 http://i117.photobucket.com/albums/o61/ANDYCH151/829.gif

大宅

Actually, I do have the same problem when I was 12-14 wks. Some how the no. of wks calculate by last period end may not be accurate. My Dr. helped me to re-valuate by ultrasound and now the baby born healthly and within normal range.

Remember to take more rest and eat Vitamin on time ...

別墅

Try to drink ma ma milk powder. The doctor said it includes all multi-vitamin that pregnant woman required. More importantly, it helps BB's brain development. recommend to try.
qqbma

複式洋房

多謝大家的意見,聽完你們的經驗,我都開心D,
現在醫生都有開葉酸和鈣片給我食兩星期,
兩星期後要再去照超音波,看看BB的情況,
我一個月前開始到現在都無胃口食o野,不過
今天開始都強逼自己食返正常餐,我會繼而努力!

洋房

MYO:

多點休息,勿想太多,有胃口時多進食,小心保重身體,讓其順其自然吧!

GOD BLESS YOU!

別墅

MYO,

DON'T WORRY..... 差不多個個醫生都係咁講嘅,原因好 easy : "保障自己"law..
我初初有BB嘅時候見紅就去睇醫生,點知佢都係話我可能會小產ga, 依家、、、、、我都好順利生咗Miko出嚟呢!所以妳只要多點休息才是最重要,千禱唔好向壞ga方便就得啦!
希望妳33週後有時間係到同其他媽咪一齊talk吓!
我有一個可愛之女兒 ~ みこ :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

首頁

尾頁

跳至