母乳餵哺

跳至

首頁
12345...10

尾頁

大宅

BB暗瘡... ... 關唔關我d母乳事??

BB塊面d粒粒嚴重左. 成塊面仔都係, 連耳仔同頸都有... ...
(好似暗瘡咁架, 有d重有[龍]頭tim)

會唔會係我食左薑醋同當歸??

複式洋房

Re: BB暗瘡... ... 關唔關我d母乳事??

gogoMa 寫道:
BB塊面d粒粒嚴重左. 成塊面仔都係, 連耳仔同頸都有... ...

有可能的.
如果你自己是燥熱, 再吃補身食物, 就是燥上加燥.
你未食之前, bb塊面是不是好似相中的滑滑呢?
想解燥, 飲豆漿可以架.

洋房

Re: 相信母乳:認識【 猛長期】(尤其是新手媽媽要看啊!)

what's the english for "猛長期" ? thanks!

別墅

Re: 相信母乳:認識【 猛長期】(尤其是新手媽媽要看啊!)

Glad,,

thx. for your contribution here....yes, my daughter is now 6 months and she aways cries at night...so. i slept with her....you know, i need to work and quite tired ka....

anyway, thankyou v. much, hope that we can contiue our great job...
http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;10724;53/st/20040521/n/Chloe/k/023c/age.png

別墅

growth spurt
http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;10724;53/st/20040521/n/Chloe/k/023c/age.png

大宅

Glad,

I want to ask what is "清空乳房", because sometimes after my BB eats for 25-30 mins I feel my breast from hard to soft but I could still pump maybe 0.5 oz milk from the breast, is that I have not 清空乳房?

(Glad: "清空乳房"就是在每次餵完奶後, 用奶泵或手擠清乳房內的母乳, 有減低乳腺閉塞的機會, 以及增加奶量. 擠出來的奶可以儲起備用, 又或者棄掉, 不想浪費, 自己飲了有益, 或者用來敷面, 有美顏作用. 13.0.2005)

男爵府

各位人奶媽:

我是新手人奶媽,不過都做左1個月了。

我己滿月加上我今胎剖腹生產,請問我可以食mug野補下己亞b yau 可以受到呢??????? ?-( ?-( ?-( ?-( ?-( ?-( ?-( ?-( ?-( ?-(

(Glad: 好開心你能克服剖腹生產的障礙, 開始母乳路, 不少同一情況的母親會因這個原因, 不想辛苦, 就放棄母乳育兒, 在此要讚讚你! 每個人的體質不同, 所以難於建議, 如果吃得相反, 會有反效果, 建議請教註冊中醫為宜. 13.0.2005)
MM :pint: 24/11/04-3.77kg(無衫) 23/12/04 - 5kg (有衫) 11/1/05 - 5.18kg (無衫) 9/4/05 - 7.41kg ( 單衫無片) 23/4/05 7.64kg, 頭仔:44cm, 身長: 68cm 28/5/05 8.18 kg 1/7know 爬地, 2/7去游水, 3/7understand鍚鍚 & 拍拍心口, 22/7 wave bye bye

大宅

睛靈勳章

snowman99,
我初初都好似你一樣, bb成日都好似好想食我咪比佢食, 但佢又成日嘔奶, 我老公都係話我餵得太多, 其實係我地無同bb掃風又或者掃得唔好所以嘔!!!!食人奶bb要好用力, 其實佢食唔飽, 我bb食一陣人奶就瞓, 又無食飽就瞓, 所以成日都想食, 後來泵出來先至知佢好大食! 16日人仔居然食5安半人奶, 仲要兩個鐘到就想再食, 如果埋身食佢一定食唔到5安而且仲好快瞓左~如果你規定我三個鐘頭才可餵, 仲要埋身食, 佢一定喊因為唔飽!!!!不如你試下泵人奶出來比佢就知佢食到幾多!!bb食得飽會瞓得好d同埋d手腳會暖好多, 天氣凍左, 你快d試下唔好餓親個baby!!!!

大宅

睛靈勳章

monster_mummy<
我都係開刀生bb仲係餵人奶, 我都好想知道坐完月可以食d乜補身又唔會影響餵人奶!!!!有無mum知道比d意見!!

(Glad: 好開心你能克服剖腹生產的障礙, 開始母乳路, 不少同一情況的母親會因這個原因, 不想辛苦, 就放棄母乳育兒, 在此要讚讚你! 每個人的體質不同, 所以難於建議, 如果吃得相反, 會有反效果, 建議請教註冊中醫為宜. 13.0.2005)

大宅

我都想知我 bb 係咪【 猛長期】, 佢而家5個多月, 已經戒左夜奶好耐, 但最近呢個星期又要食番, 有時仲一晚三次 (今晚好d, 2點同5點半食,
馬女Abbie 升小二!馬騮精 Jonas 讀 K3喇!

歡迎進入 勞媽媽BLOG 看看我們的足印!

別墅

我個女都有呢種情況呀~但除咗飲豆漿之外,仲有冇其他方法呀?
另外,唔知點解我個女成日放臭屁,仲要係好密+好臭嗰種,真係仲臭過大人放架 (由於我個女到week3猛長期,所以我每日大約會補2-3次奶粉,每次3-4oz俾佢)
你地知唔知原因呀??有冇解決方法呀?

(Glad: 消化不來, 也會有臭屁的, 是否開始加奶粉後, 就出現屁屁是臭的哩? 如果是的話, 建議全母乳去改善. 屁屁也因為體內有氣體引致的, 放屁是正常的排氣方法, 掃風完整, 情況會減少, 另外, 可以餐前或餐與餐之間, 在寶寶的小腹做順時針方向的打轉按摩, 幫助腸部蠕動, 協助氣體從肛門排出. 看看有否幫助.

此外, 如果媽媽不是燥熱, 初生bb的面上的粒粒普遍來說是正常的, 只要用室溫的白開水(即煲滾了放涼的水), 天氣冷, 水會冰涼, 只要將溫度調至如夏天的室溫水的溫度, 用來為寶寶洗面, 就會有改善, 每天早晚洗面各一次就可以了, 溫水和頻密的清洗, 會洗去皮膚的天然分泌成分, 寶寶的面就會敏感, 有粒粒的面也難回復光滑的. 13.1.2005)

happynice 寫道:
[quote]
gogoMa 寫道:

有可能的.
如果你自己是燥熱, 再吃補身食物, 就是燥上加燥.
你未食之前, bb塊面是不是好似相中的滑滑呢?
想解燥, 飲豆漿可以架.[/quote]

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

多謝各位向我道謝的媽媽, 大家努力啊! 要欣賞自己為寶寶吃到母乳的付出, 今天是播種耕耘的日子, 為寶寶的健康和親子關係打好穩健的基礎, 享受母乳育兒的苦樂, 是甘美的!

因為幾個月來都忙透了, 也漏眼這個題目, 原來有不少媽媽問我一些事, 今天來回覆, 請諒! 為了方便我回應, 我已在各位的發言處, 用紅字回覆了. 如有漏了的回應的媽媽, 請你再通知我補回, 因為是"偷"空的, 所以有掛一漏萬的話, 請體諒!
【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

公爵府

我都覺得我個B仔係<猛長期>,之前B仔好乖好好湊,食飽就訓訓飽就食.當佢第10日開始至到而家日頭不停咁o咸食奶,搞到我無得訓,一時同我食1個字,一時就食成個鐘都未停.唉!仲係咁俾身邊的人話我[唔夠奶,餵唔飽BB,係咁叫我補奶粉...等],好hurt我的說話.
搞到我好大壓力,我終於深深體會到餵人奶係好辛苦,捱眼訓湊仔都唔算辛苦,最辛苦係要聽埋人地難聽的說話,連我媽都話我.
佢覺得我出街就要pump定D奶俾B仔,唔好埋身餵,話我咁醜樣的事都做得出 :cry:

公爵府

Glad:
好多謝你整呢篇文章出黎令我有返信心
B仔呢2日開始食得好D啦!
不過夜晚佢每2hr就要食,搞到我訓得唔好,
但為左佢的健康著想,我堅持到底 :mrgreen:

複式洋房

呢篇文章真對媽咪尢其母乳餵哺既好重要&好有鼓勵性質,:idea: 唔睇都唔知有【 猛長期】,好多育嬰書都唔見有禁專業既資料.

我囡囡剛剛三個星期,唔怪之得呢几日有時食得密左,每半個鐘又煩下,有時又食一陳唔食放番床仔又哭又再食几個鐘唔停煩住.我重諗緊係咪佢好眼訓又唔夠氣食或"嬲"抱, 我係大人手pump奶兩支1oz半都大半個鐘重手軟,何況佢個禁細個,個口張得禁大下下出力食).

我覺得食人奶既bb好叻因見到佢好叻食個樣(嘴)眼仔又精靈 ,睇完我更加明白同顧慮到佢既感受.太"煩"都唔在鬧佢.

大宅

easonkinki,

Your situation is quite normal as my boy used to be like that when he was just as big as your bb. So, keep it up. bb can have the best!

民房

Hi everybody
I'm new here and have been breast feeding for 3.5 yrs and glad to see so many mum keep it up!! Willing to share if anyone got questions to ask.
Peggy :lol:

民房

Hi all,

Glad to see this topic. Many experts have very good experience with breast feed. Can anyone please help me? I am very frustrated and don't know what to do.

我囡囡is now nearly one month, during this week, she 不停咁o咸 and cannot sleep. I don't know if it matters as I 開刀生bb, 但佢成日嘔奶, nearly every meal, sometimes can 嘔 a lot of 奶 and even from the nose. 成日喊因為唔飽, 我老公話我唔夠奶,餵唔飽BB,係咁叫我補奶粉. 搞到我好大壓力, beginning gave her one times of 奶粉 and then gradually two times a day. Now I nearly lack of confidence.

其實我know 我同bb掃風掃得唔好所以嘔!!!!but I really don't know why when she stopped sucking even she is still in horizontal position, she started to 嘔奶. Also, now when she 埋身食, she will just eat for about five minutes and then seems to sleep but when I take out my breast from her mouth, she will wake up and cry!!

Windychow: You mentioned to "泵人奶出來比佢就知佢食到幾多", what kind of milk bottle do you use? will it be difficult for your BB to 埋身食 again.

Look forward to hearing everybody's advice.

民房

Intense
我都是開刀生BB的,所以嘔奶跟這個無関, 我都有聽說過有些BB在一天內某一些特定時間是會不停的哭,但過了一段間就會停止的. 另外給她掃風要掃到聽到聲為止. 通常BB在媽媽抱住吃奶很快會睡着,五分鈡應該是未夠的,你要設法子吵醒她再吃,如輕輕力彈脚板,如她一哭就趕快給她再啜.我下提議bump出來吃,因為奶會越來越小的,不要再加奶粉了,因為會很容易放棄餵人奶那就很可惜! 努力加油呀!(另如真的想用bump,我提議Avent manual 那隻很好用)
Peggy :lol:

複式洋房

各位母乳媽媽:
你們好!我個仔仔剛26天大,除了在醫院的日子外,他都是全母乳餵哺的。
我真的很高興能看到這篇文章,讓我知道仔仔現應處於「猛長期」,令我有信心可以繼續堅持下去。
前幾天,仔仔開始不斷吃過不停,令我心力交瘁,我和老公(他是很支持我餵母乳的)都有點擔心他吃不夠,因仔仔曾吃了6oz人奶(泵出來)也不夠。因此,老公只好晚上10時半也到超市買定奶粉以補不時之需。幸好,我仍能滿足仔仔當晚的需求,才不至破戒。
各位母乳媽媽,繼續努力吧!

首頁
12345...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊