母乳餵哺

跳至

首頁
45678...10

尾頁

複式洋房

Re: 相信母乳:認識【 猛長期】(尤其是新手媽媽要看啊!)

pocket,

我好明白妳的心情,始終係BB,要D時間適應,俾D耐性,而且,我覺得BB鍾意埋身餵可能因為覺得好有親切感,喜歡同妳一齊,其實都係好事。

BB始終都會食番樽的,希望妳BB好快學識食奶樽!

我覺得頭四個月的體重好重要,妳盡量俾BB食多D喇,因為四個月之後體重開始放緩,好似我個大仔,因為第四個月的時候,體重跌左,所以現在快要歲半,還是偏小,要好努力追體重。

大宅

Re: 相信母乳:認識【 猛長期】(尤其是新手媽媽要看啊!)

takmama,
多謝你既提點同關心呀!!!
我今日又同bb博鬥來(要佢食樽),可惜.....
維有由得佢埋身啦!!!
照你甘講(四個月之後體重開始放緩)我中有成個几月先可以放鬆到,....(希望我中頂得住啦)

複式洋房

pocket,

同BB"博鬥",真是很辛苦,之前我都試過,最終係我投降先,因為見BB又餓又唔肯食,唔忍心,又俾佢埋身食……

Pocket, 妳之後要返工還是可以繼續湊BB?

大宅

大宅

我都投降左.......
我係幫老公手既,真係好有需要我先出動�係屋企做,唔係我就繼續湊BB,遲d先算....
你又點呀takmama,全職媽媽??

複式洋房

係呀,係在職媽媽。
pocket, 咁妳就可以多D時間同BB一齊,再埋身餵多一陣都ok..

大宅

takmama 及各位與bb博鬥的媽媽:

最近我的朋友告訴我, 有個有關母乳餵哺的講座 , 唔知您有無輿趣參加呢?

母乳餵哺分享會

母乳餵哺為各位媽咪和可愛的嬰兒帶來無盡的好處,但由於一般雙職母親對餵哺母乳的輔助用品認識太少,而困難挑戰又實在太多,故往往於產假後就匆匆放棄餵哺母乳。詳情如下:

日  期: 2006年3月12日 (星期日)
時  間: 3:00 – 5:00pm
地  點: 香港灣仔駱克道三號小童群益會501室
對  象: 待產媽咪及初生嬰兒媽咪 (待產媽咪優先)

Tel: 2950-4110
================
================

餵哺母乳的"樂"與"優"
由嘉賓胡秋萍女仕 (專業註冊護士) 與兩位新任媽媽跟您妙問妙答,一起暢談如何輕鬆面對餵哺母乳。
- 產前大檢閱,為自己作好準備
- 輔助用品小百科 - 各類用品認識及應用
- 離家秘笈 - 怎樣跟 BB Say Bye
- 經驗分享

答問環節

產品示範及使用
- 電動奶泵 (單泵及雙泵)
- 手泵
- 奶樽及消毒煲
- 其他輔助及護理用品

大宅

takmama,
係呀,我都打算埋身餵多一段時間,至少等bb到左4個月先啦! :lol:

大宅

我也要試一試.

大宅

I'd like to share my experience with all the other BF moms. My BB is now 7 months old. He is still drinking mama milk with formula milk as supplement. During the days when the weather was cold, I got heavy flu and felt very tired for long time. My doctor advised me to keep certain distance from my BB to avoid getting him infected. So at that time, I stopped feeding him mama milk directly from my body. I learned to pump milk out for him.

Can you imagine how great it is! I can get enough milk for him to drink without having a high change of infecting him! What's much more perfect is that, as time goes on, he is so smart that he can either drink mama milk or formula milk, directly from my body or from milk bottle. He started to learn how to swallow solid food as well. He can eat with spoon and like to take some water as well. So great my BB is!

洋房

Hi my babe is same as your babe, I can't direct feed him not until the day 22, berore I use the formula and pump out the milk. Suddenly one day he start to suck me and I was so so happy. He can now take milk bottles and direct feeding from me.
Now he is 3 months old and I get back to office and still I pump twice in the office time. But my problem is I don't have enough milk for him, only around 1/3 of his daily amount.. But I will not give up. So as all the mama. 'Add oil!!"

大宅

That's right, Vicky. A golden phrase: Hardworking makes perfect! "The more you pump, more milk you have."

Add Oil!

別墅

環保接龍勳章

好可惜而家至睇到呢段資料,
原來唔係我唔夠奶,或bb唔夠飽,
而係bb幫緊我地.
我返左工後只係靠一日泵4次奶,
叫做keep住唔好斷奶,
係我呢個stage,bb已7個月,
選擇pump或埋身餵真係好矛盾,
埋身餵,bb飲唔到幾多,(因我每次泵都只得1oz左右)
時間又長,又要補奶粉,
變左一日都好似食唔到幾多,
如浄泵都起碼好固定一日有一餐4-5oz.
唔知重有冇機會埋身餵變多d奶.
anyway,衷心多謝Glad的文章分享.

別墅

我想問我而家有21週.打算bb出世後會餵母乳.但因大仔只有3歲.佢一定會問及見到媽媽餵母乳...到時如何問答好...thx

大宅

大家要努力呀!每人必經過困難時刻,我都是!
現在我大女兒5歲,喝了人奶1年半;細仔13個月,都是喝人奶,而且我還要全職工作,我可以,大家都可以!

洋房

My bb gal is now 6 weeks old. Have not yet experienced the second growth spurt. Would like to know how long it will last for. Please advise.

別墅

我個B自從滿月後到而家(now 6 weeks), 食多左, 食人奶20分鐘後有時一個鐘就喊.... 個胸都仍然軟.... 唔知BB夠唔夠! 已經2個星期, 唔知之後係咪一路係禁....
呢兩日仲有3次食1個鐘頭, 唔知我係咪唔夠奶? :-(

大宅

我知道食人奶身體會好d!
我想問下你個b食左年半人奶,咁佢第1次病要看醫生係幾大?

lmcheung 寫道:
大家要努力呀!每人必經過困難時刻,我都是!
現在我大女兒5歲,喝了人奶1年半;細仔13個月,都是喝人奶,而且我還要全職工作,我可以,大家都可以!

複式洋房

放鬆.......................越緊張越小奶,會造成惡性循環,同時飲多啲水/湯水,餵前再熱敷或沖熱水涼或按摩,餵時聽些輕音樂,都有幫助的。

bobechristy 寫道:
我個B自從滿月後到而家(now 6 weeks), 食多左, 食人奶20分鐘後有時一個鐘就喊.... 個胸都仍然軟.... 唔知BB夠唔夠! 已經2個星期, 唔知之後係咪一路係禁....
呢兩日仲有3次食1個鐘頭, 唔知我係咪唔夠奶? :-(

公爵府

多謝glad 的轉載,十分有用

真的後悔沒有早點到這兒來看看! :-(

我以母乳+奶粉鍡哺已有3個几月了.
最初的一星期,bb食奶的方法有問題,
而令我的乳頭受損..流血..很痛很痛..
我並沒有想過放棄...後來到了bb去健康院檢查時,姑娘怎麼辦? 姑娘很有耐心的教導, 情況已於一星期內好轉....但另一問題是身邊有很多聲音.....(大多來自99, 連妹妹都是).....bb常常吃, 是否不夠奶....食得這麼慢, 不要再給她吃了.....很快返工了, 吃奶粉吧......不要埋身餵, 返工後她不吃奶瓶怎麼辦......自己身體唔好都冇足夠營養給bb, 又會弄壞身體.......我都不知哭過多少次......終於放棄全人奶, 因覺得人奶路很孤單, 很辛苦......得不到家人的認同, 關心及鼓勵......丈夫雖說由我喜歡, 但他已行動說了, 每晚都出廳睡.......

當還是全人奶時, 奶量其實很多, 連姑娘都說上奶上得好, bb體重由出生時2.93kg 到 一星期後有3.15kg, 姑娘和醫生都讚賞, 叫我好好努力加油, (可惜只是到健康院時才有鼓勵及支持).....最終都是放棄......

補加奶粉時, 因沒有存放太多涷奶, 及至返工後的壓力及疲倦, 由每次泵6-8oz 到現在2-3oz, 現在bb每日只可吃一至二餐.....現在正努力追回......因bb不在身邊, 希望可多給一些媽媽的愛及很自私地想bb記著媽媽的味道.......心信只要努力, 我定可追回的

首頁
45678...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊