媽媽會所

跳至

首頁
12345...51

尾頁

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 王國長老

2002年10月媽咪會 (Part 53)

[size=x-large]2002年十月媽咪Update List

[size=large]媽媽名 日期 醫院 性別 BB名字

1. jaisy 5 Sep 法國 (女女)(李卓穎(wing wing))
2. bobolo 24 Sep 港安 (仔仔)
3. Tiffany 24 Sep St. Paul (女女)(陳懿澄, Ionie (爽爽))
4. melodymelody 25 Sep 法國 (仔仔)(Brendan)
5. ManHin 26 Sep 聯合 (仔仔)(李旻憲, Isaac)
6. 肥媽 28 Sep 瑪嘉烈 (女女)(何芍宜)
7. 1010 30 Sep St. Paul (女女)(張曦月, Michelle)
8. lamlammama 1 Oct 廣華(女女)(周靖琳)
9. B女媽咪 1 Oct Matilda (女女)(Meless)
10. CindyLo 2 Oct 威爾斯 (女女)(羅希潼)(風后)
11. lyann 2 Oct 威爾斯 (仔仔)
12. 奀姑姑 2 Oct 聯合醫院 (仔仔) (Marvin)
13. Hei 媽 2 Oct QE (仔仔)熙熙
14. Mandy_TKO 3 Oct QE (仔仔) (廖朗信, Samuel)
15. MMM888 4 Oct 聯合醫院 (女女)(吳若萄)
16. 紫心 4 Oct 屯間醫院 (仔仔)(金子樂)
17. prettymiki 4 Oct 威爾斯 (仔仔)(王景熙)
18. 1974 4 Oct 廣華 (仔仔) 鈞鈞 (馮萬鈞 Stephen)
19. InMama 4 Oct St. Teresa (女女) 晴晴豬 (陳芷晴)
20. OCTBB 5 Oct 廣華 (女女)(尹曦媛 KATELYN)
21.mmouse 5 Oct 03 東區(女女) 郭曉盈 (豬仔)
22.winsomeyip 5 Oct 03 QE(女女) Yan Yan
23. Kena 6 Oct 仁安 (仔仔)(譚凱陽)
24. mandyfung 7 Oct 威爾斯 (女女)(Adora Chan)
25. KevinMimi 7 Oct 浸會 (仔仔)(Kevin)
26. Syreeta 8 Oct 東區 (仔仔)(關文瑄, Matthes)
27. yammiebaby 8 Oct QE (女女)(張樂陶)
28. Joey105hk 9 Oct 廣華 (女女)
29. Kemosabi 9 Oct 屯門醫院 (女女)(曾曉琳)
30. ShingFung 9 Oct 浸會 (女女)(羅皓琳)
31. HarryPotter 10 Oct 浸會 (仔仔)
32. TaihungMama 10 Oct QE (仔仔)(Chiu Lok Him)
33. AliceWu 10 Oct 浸會 (仔仔)李泓樂(花名)Lo Lo
34. Hayden媽媽 11 Oct USA Methodist Hospital (仔仔)(Hayden)
35. David媽 12 Oct 瑪麗(仔仔) (劉傅俊 , David)
36. ElizaSit 12 Oct St. Paul (女女)(蔡熙恩, Jacinta)
37. fionma 12 Oct 威爾斯 (仔仔)(晴昉, Conway Poon)
38. sosuetmeimei 12 Oct 東區 (仔仔)(布軒瑋)
39. samuellor 12 Oct 浸會 (女女) (LOR Yuet Ying, Heidi)
40. mavis9394 12 Oct 養和 (仔仔)Raphael
41. VenusB 13 Oct 廣華 (仔仔)
42. janiceee 13 Oct Singapore (仔仔)(Ie Ethan Elijah 余泓銳)
43. 楠楠豬媽媽 13 Oct 屯門醫院 (女女) (林靜楠)
44. Julian 14 Oct 浸會 (仔仔)(陳冠聲)
45. JoJo 15 Oct 東區 (仔仔)(黎俊廷,Justin)
46. sarahhong926 15 Oct (仔仔)(大孖, 細孖)
47. Auntie-DOS 16 Oct 法國 (仔仔)(陳嗚祐) (Yau Yau)
48. YY 17 Oct 仁安 (仔仔)(鄧兆桓)
49. 靚媽 17 Oct 廣華 (仔仔)(Sebestian)
50. 心奸寶貝 18 Oct 浸會 (仔仔)Osborn Chan 陳啟熙
51. evatsedidi 19 Oct 聯合 (女女)
52. Micky 19 Oct 瑪麗 (仔仔)(李紀賢)
53. CY-Mother 19 Oct 瑪麗 (仔仔)
54. fionlai60 19 Oct 屯門 (仔仔)(羅梓軒)
55. Jasonma 19 Oct 嘉諾撒 (仔仔)(Jason)
56. Cat 20 Oct St. Paul (仔仔)(梁仲言,Jay)
57. circlemama 20 Oct QE (仔仔)
58. 小華 21 Oct 浸會 (仔仔)(劉卓晞)
59. Tubbies 21 Oct 仁安 (仔仔)(劉柏禧, Matthew)
60. 蓉 21 Oct 浸會 (女女)(朱棹熒 (妹妹豬))
61. 阿程媽 21 Oct 浸會 (仔仔)(張嘉程, Isaac)
62. 雯雯 22 Oct 威爾斯(女女)(Koey)
63. 小瑜 23 Oct 仁安 (女女)(陳樂恩, Lauren)
64. Hilda 23 Oct 東區(仔仔)(弘叡)
65. Joanna 23 Oct 東區(仔仔)(Wu Chik Kong)
66. kellychu84 23 Oct 屯門醫院 (女8女)(陸紫羚)
67. kiang 24 Oct 浸會 (仔仔)
68. 洛琳 24 Oct 廣華 (女女)(Winnie)
69. DonaldDuck 24 Oct QE (仔仔)(楚彥)
70. Bingbing28 25 Oct 東區 (女女)(梁靜妍)
71. angelyml 25 Oct 東區 (仔仔)(李學橋)
72. laielsa 25 Oct St. Paul (女女)(Andrea)
73. TingWai 28 Oct 仁安 (仔仔)(江睿峰, Oscar (必必))
74. ^0^ 28 Oct 法國 (女女)(甘芷晴 Michele)
75. bettychow 28 OCT 仁安 (女女) (梁羨梨)
76. NicNic 28 Oct 廣華 (仔仔) (Nathan)
77. Venessa 28 Oct NewZealand (仔仔) (Kerwin)
78. Doracw 29 Oct 聯合 (仔仔)(培培)
79. Edithsze 30 Oct 瑪嘉烈 (仔仔)(羅庭軒)
80. Halloween 31 Oct 浸會 (仔仔)(柏彰)
81. connieqwah 31 Oct 2002 (女女)(葉欣彤)

[size=x-large]Total: 31女 51男 (有一對孖仔)

[size=large]各位媽咪, 如果想加入你地既資料, 麻煩你地PM你既nick, bb 性別, 名同埋邊間醫院出世, 我會update呢一版既
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛。

王國長老

Re: 2002年10月媽咪會 (Part 53)

[size=x-large]** Notice Board **

呢度會update最新既消息,e.g. Gathering
主愛我

王國長老

點樣re-size 大頭照既方法如下

1. 首先要下載irfanview Software- [url=http://www.irfanview.com ]http://www.irfanview.com [/url](免費)
2. Install 左 Irfanview 之後, 進入程式, 開啟你想用的相片
3. 通常不會把整張相縮少, 所以你要用CROP功能, 用滑鼠圈出要CROP
的部份, 然後Edit->Crop Selection
4. 用Image->Re-size/Resample功能, 把相片的長闊設定為150X150
之內,另外DPI(Dot per inch)會自動被設定成72DPI
5. 用File->Save As. JPG file 並在OPTION裡的Save Quality
選擇85-90左右. (由於做了以上第3-4, 所以不需要設定
成50-60那樣低)

我的簽名相就是那樣做的. 跟據經驗, 新相片的質素會很高,
而檔案大小只會在12-14K左右, 請試試.

點樣upload相片係signature 到

方法(一) (URL)

1)你要將你d私人相uploaded去一d免費o既網站, 例如"Album Town"
([/url]),當然你要有account先得啦
(即係要sign up account先),

2) upload 左相片係Album Town之後, 去到你幅相o既位置然後
right click-->properties,再將個位置copy.

3) 係BK Website, 去觀看帳號, 再選編輯個人資料, 係簽名個欄到
click URL icon

4) 再paste返頭先個link, 跟住再打description 囡囡網頁

5) post出黎後你只會見到"囡囡綱頁"四個字,其他人一click入去
就會見到你幅相嫁啦.

方法(二)(IMG)

直接登幅相出黎,亦即是我話左地方個種.

1)同上

2)同上

3)同上

4)用 IMG button, 一click, 佢會叫你post條link你
post左就會出到幅相啦

點樣整到d 相會郁因為而家imagestation 唔support gif檔案, 現仍等alone比指示, 睇下有冇其他website support

其實好似post相係signature咁..不過係post相係signature之前
整多少少野..

1. 將你想整既相由jpg變做gif file 先(同時用Irfanview resize
to 200x150). 因為個software只係接受gif檔案
2. 去以下網止download一個software
[url=http://www.whitsoftdev.com/unfreez/]CLICK HERE TO DOWNLOAD UNFREEZ SOFTWARE

3. 開左個file, 你開埋windows explorer, 將你要整既相直接
drag到個unfreez software到(其實上面個URL有教啦) 記得set
個時間60/65sec..(咁樣張相就唔會郁得好快, 睇到鬥雞)
4. 放晒你想整既相, 按Make a animation呢個icon, 大功告成...
將呢個file save好. 然後post上imagestation.. 同我之前教
你地post相既一樣.. 咁樣就可以整到會郁既相啦..

有用資料

1. Click here to know 點樣用PhotoCap 加日期係數碼相到

2. Click here to choose 更多Funny Icon

3. Click here to see 綠色和平 - 基因改造
主愛我

王國長老

[size=large]CLICK HERE GO TO 舊版 2002年10月媽咪會 (PART 52)

主愛我

王國長老

[size=large]2002年10月媽咪會回憶錄 (大肚婆日記)

產前產後
10月準媽媽請進(Part II) - 28 July 2002
開台:Tiffany、JOJA、JOJO、肥媽、KEMO、小華、Fion、Cat、Mandy、May、yy、1010

我也是新加入的10月媽媽 - 27 Aug 2002
2002年10月既準媽媽入黎傾下啦 (Part III) - 8 Aug 2002
老公壞話一籮籮、Cindy、婷蔚加入、第一次BB展、齊齊煲薑醋

2002年10月準媽咪黎呢度傾下啦(Part IV) - 14 Aug 2002
Tubbies加入、Tiffany & JOJA結為老襯、Chatroom笑到宮縮

2002年10月準媽咪黎呢度傾下啦(PART V) - 21 Aug 2002
2002年10月準媽咪黎呢度傾下啦(PART VI) - 28 Aug 2002
2002年10月準媽咪黎呢度傾下啦(PART VII) - 3 Sept 2002
2002年10月準媽咪黎呢度傾下啦(PART VIII) - 12 Sept 2002
2002年10月準媽咪黎呢度傾下啦(PART IX) - 22 Sept 2002
2002年10月準媽咪黎呢度傾下啦(PART X) - 28 Sept 2002
2002年10月準媽咪黎呢度傾下啦(PART XI) - 10 Oct 2002
2002年10月準媽咪黎呢度傾下啦(PART XII) - 30 Oct 2002

嬰兒醫護
2002年10月媽咪 - 4 Dec 2002
2002年10月媽咪(Part 2) - 6 Jan 2003

媽媽會所
Part 3 - 22 Jan 2003
Part 4 - 7 Feb 2003
Part 5 - 20 Feb 2003
Part 6 - 26 Feb 2003
Part 10 - 27 March 2003
Part 11 - 2 Apr 2003
Part 12 - 6 Apr 2003
Part 13 - 15 Apr 2003
Part 14 - 23 Apr 2003
Part 15 - 29 Apr 2003
Part 16 - 4 May 2003
Part 17 - 8 May 2003
Part 18 - 13 May 2003
Part 19 - 18 May 2003
Part 20 - 23 May 2003
Part 21 - 28 May 2003
Part 22 - 4 June 2003
Part 23 - 10 June 2003
Part 24 - 20 June 2003
Part 25 - 26 June 2003
Part 26 - 6 July 2003
Part 27 - 13 July 2003
Part 28 - 20 July 2003
Part 29 - 25 July 2003
Part 30 - 31 July 2003
Part 31 - 9 Aug 2003
Part 32 - 19 Aug 2003
Part 33 - 26 Aug 2003
Part 34 - 4 Sept 2003
Part 35 - 13 Sept 2003
Part 36 - 21 Sept 2003
Part 37 - 28 Sept 2003
Part 38 - 7 Oct 2003
Part 39 - 15 Oct 2003
Part 40 - 22 Oct 2003
Part 41 - 31 Oct 2003
Part 42 - 7 Nov 2003
Part 43 - 14 Nov 2003
Part 44 - 28 Nov 2003
Part 45 - 18 Dec 2003
Part 46 - 3 Jan 2004
Part 47 - 14 Jan 2004
Part 48 - 31 Jan 2004
Part 49 - 14 Feb 2004
Part 50
Part 51
主愛我

王國長老

Tiffany,
咁你勁d 同爽爽搽藥膏, 希望爽爽個pat快d 好返.. 仲有個病都快d 好返..

點解你工人咁唔小心既.. 你有冇炳佢呀.. 佢係未成日遊雲家..
主愛我

伯爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章

Tiffany
你真係要篤速

珍珠宮

Tiffany:

試下每次換完片都吹下個pat pat先,等個pat pat 完全乾爽先再包片,或索性唔著片,同埋用濕棉花抺pat pat, 咁個 pat pat會快d好架!

請問有冇人知電影"大隻佬"個英文名係咩?

王國長老

頭先去左拎証件相啦.. 俊廷今次影呢張都叫做okay..我一拍返埋佢之前8個月大時影既相.. 嘩個樣唔同晒.. 今晚scan比大家睇下..
主愛我

男爵府

好媽媽勳章

^O^,
電影"大隻佬"-RUNNING ON KARMA

Tiffany,
poor 爽爽, she will be get well soon!

Helen,
How are u & 曦月? Be careful!
Kelly's mama(Emily)

大宅

TW
我家紅磡有個骨醫, 睇呢d 手呀, 腰呀咁家, 鐵打都睇
上次我整親條腰, 都係佢睇好家, 阿媽條腰都係佢睇好, 好多人都走去佢度醫骨刺家!
要個地步, 話我知, 我PM 比你, 睇黎佢扭傷呀,
其實鐵打係其中一樣野黎, 骨醫係包括埋呢樣野

希望佢快d 冇事!

王國長老

大家睇下俊廷既証件相

左手邊係佢18個半大時影, 右手邊係10個月大時影..

主愛我

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Tiffany,
爽爽個PatPat損左真係好痛好甘架,希望佢快D好番la!

May, ^O^,
我個工人係香港差不多八年,係名符其實o既「老屎忽」,D古惑野佢樣樣都知,請著呢D工人就預左佢間唔中又呢樣又果樣,佢唯一優點係好有心機湊小朋友law,我係buy佢呢樣,不個自從上次「借糧」果單野之後,我已經無咁順攤,會均真D,佢一話要出去兩三個鐘,我直倩叫佢放假,費事蝕比佢。

Fit
逃避 -- 不一定躲的過    面對 -- 不一定最難受
孤單 -- 不一定不快樂    得到 -- 不一定能長久
失去 -- 不一定不再有    轉身 -- 不一定是軟弱

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

JoJo,

Justin so smart and handsome ah!

Fit
逃避 -- 不一定躲的過    面對 -- 不一定最難受
孤單 -- 不一定不快樂    得到 -- 不一定能長久
失去 -- 不一定不再有    轉身 -- 不一定是軟弱

大宅

Tiffany
你既情形, 令我諗起d 野, 你媽咪係咪有以下症狀, 心煩, 多疑, 多汗, 失眠, 等呢
如果係就要送盒[size=x-large]靜心啦
係咪開始更年期呀!
(唔好怪我咁直呀!) :-P

大宅

jojo
小光張相好有大光既味道, 就係著住件舊衫, 影相呀hahahahahah
好似就同個仔梳好d 個頭, 著過另一件衫嘛 !
張相影得小光唔靚呀, 同我地平時見佢個樣都唔同!
你帶佢再影過啦!

王國長老

Piggy,
你有冇攪錯, 個件係Polo Shirt.黎.. 乜野舊衫.. 死婆.. :-x :-x

我專登揀件白衫等佢襯起個background上黎好睇d.. 仲有我地好辛苦至氹掂佢影相家.. 佢之前死都唔影.. 張相既下面係拎住盒提子乾係度食家.

你話件衫舊, 咁你咪買d 靚衫過黎囉..(不過你既眼光.. 我有所保留 :-P :-P )
主愛我

男爵府

好媽媽勳章

JoJo,

你有冇搞錯左..拎錯另一位小朋友既相
冇理由架, 我係4月9日見到既俊廷都係右手邊個樣
廿日就變成咁, 唔好嚇我呀!

王國長老

Emily,
唔係化..我拎錯小朋友返屋企?

左手邊個張昨日影喎. 何來拎錯呢. 你不如搵下4月9日個d 相睇下啦..
主愛我

男爵府

好媽媽勳章

Fit

David Ma 's Home Gathering,佢話我地2個BB去都OK喎,我lunch後大約2:00-3:00到,你識唔識去,約埋一齊去定你自己上去?

首頁
12345...51

尾頁

跳至