自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆:做手術先要比錢先做得?!?

Page 18 都未變 hit post...

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+ngokwan+於+15-02-02+發表其

原帖由 Sumyeema1 於 15-02-02 發表
好似話準時放工去探病,學校都唔俾……
準時放工,學校都唔俾?
咁幾點才可以離開校門?

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

VioletCC 發表於 15-2-2 16:17
我完全明白晒你
我都有屋企人做學校, 身同感受
謝謝你,我根本由頭到尾都無話唔去探,
不過我用乜野方法係唔可以係到講,
咁都比人話。。。

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

Sumyeema1 發表於 15-2-2 16:27
Page 18 都未變 hit post...
因為仲撑緊

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

得一個疑問: 樓主official 放工時間幾點?

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

991129 發表於 15-2-2 16:44
因為仲撑緊
撑乜姐?!我由頭到尾都無話唔探62,
係之前有 jm 問,我先話我地個個請假都的確好難,
至於最後用乜方法,請唔請到假我根本唔需要同大家交待?!
有D野亦唔可以講得好白,
係你地一味堅決認為我地一定唔出現一定唔理62,
所以一直係到嘈,真係超無奈!

公爵府

引用:Quote:991129 發表於 15-2-2 15:10 樓主,

原帖由 shinku 於 15-02-02 發表
家下吉堂呀,我可以上BK唔代表我可以走
你係教書既咩?你有post 好似話自己幫老師打野喎

唔該唔好同我打招呼,不要點評!

水晶宮

虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

你62
~ 神的恩典夠我用~
~用流淚撒種的 必歡呼收割~

侯爵府

引用:得一個疑問:+樓主official+放工時間幾點?

原帖由 aaaiqc 於 15-02-02 發表
得一個疑問: 樓主official 放工時間幾點?
應該5點左右掛

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

alik 發表於 15-2-2 17:32
你係教書既咩?你有post 好似話自己幫老師打野喎
不要問,只要信,你越問佢越激動!

珍珠宮

點解成個 post 改哂?

琥珀宮

引用:+本帖最後由+shinku+於+15-2-2+10:17+編輯+

攞假,公司就話可以唔批姐,無理由家人有病員工都唔可以準時放工唔ot去探病!又唔係日日,家有要事準時放工(如探病),難道校長會炒你咩!

琥珀宮

引用:Quote:VioletCC+發表於+15-2-2+16:17+我完

謝謝你,我根本由頭到尾都無話唔去探,
不過我用乜野方法係唔可以係到講,
咁都比人話。。。
正常準時放工咪可以探law,如果唔係做虛心事,有咩唔講得

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:alik+發表於+15-2-2+17:32+你係教書

子爵府

引用:大陸如果無錢,會由得病人死響e院門口都唔

原帖由 晴B媽 於 15-02-02 發表
大陸如果無錢,會由得病人死響e院門口都唔入得去。

香港政府e院,無錢做手術,但至少一定收病人入院,做急 ...
唔好咁講啦,大陸衣家應該唔會有你講嗰D事情發生的,再者你唔喺大陸生活好難清楚大陸醫院運作流程
琴日我大陸公司有個工人入羅湖醫院做鼻中隔矯正手術,因佢冇親人喺身邊,我陪佢入院。
掛號費23蚊人仔,之後見醫生,見完醫生拿入院紙上病房,我同佢交2000按金,之後我回港留一個同事照顧佢。
佢本身個手術要一萬二千几人仔,但大陸人人有醫保,所以收費處話扣完醫保自費部分大概只需要2000零蚊。
仲有大陸醫院收費係先收按金,再治療,第二日會有收費清單去病房,家屬第二日先去交第一日的藥費同治療費,如果冇去交醫院會不停吹,正常情況之下如果連續三日未交費則醫院會搵家屬傾,警告會停止治療,但唔會趕人走,其間如需急救服務也會提供,只係不提供治療服務。
如果有醫保,則只係出院時結算,計埋入院按金多退少補。
再者大陸亦有好多政府及民間基金會來幫助D家庭困難重病患者,上年九月我接觸過一個來自山區的5歲患血癌小朋友,由我接觸到佢嗰一日計,一星期已籌到四十幾萬人仔,善款來自三個政府基金會及珠三角一D商會
世界變,大陸都在變,只不過未喺大陸生活就唔知道佢喺度變緊

侯爵府

引用:Quote:marykk 發表於 15-2-2 10:05 我睇左

上面講左,我老公家人全部,包括我都係係學校返工,學校職員係除左紅白二事之外,
一律唔可以請事假架!! ...
總有好多個方法,人地規則就係咁,只有仔自己去遷就

首頁

尾頁

跳至