嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

B仔尋朝發燒, 睇完醫生都一路有食藥, 有時燒下, 有時冇燒, 剛同佢探完熱, 耳探, 237.1-37.2, 應該冇燒, 但唔知點解個身, 同個頭都好似好興咁

B仔尋朝發燒, 睇完醫生都一路有食藥, 有時燒下, 有時冇燒, 剛同佢探完熱, 耳探, 37.1 - 37.2, 應該冇燒, 但唔知點解個身, 同個頭都好似好興咁….
ICEL

子爵府

Re: B仔尋朝發燒, 睇完醫生都一路有食藥, 有時燒下, 有時冇燒, 剛同佢探完熱, 耳探, 237.1-

ICEL
唔好咁擔心. 37.2係正常體溫. 佢個身好慶會唔會同佢著得太多衫呢?

我個仔上星期都係發燒(高燒), keep住食退燒藥都只降小小(體溫around 100.9上下). 連續燒左2日, 之後斷斷續續咁燒左成個禮拜. 尋日帶左佢睇另一醫生, 又照肺, 結果冇事, 只係氣管炎. 如果你bb都有差唔多情況建議你轉另一醫生(可以之前醫生d藥唔夾你bb).

男爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

Re: B仔尋朝發燒, 睇完醫生都一路有食藥, 有時燒下, 有時冇燒, 剛同佢探完熱, 耳探, 237.1-

Hi Icel,

bb fever是這樣的,bb應該會持續fever數天,因吃了藥所以禁住d燒,但唔食就會燒番,特別是夜晚多數會燒。所以要注意量体溫,最好肛探,耳探不準的。 :-P :-P

水晶宮

Mei721,

同bb沖多幾次涼, 佢會舒服d.

別墅

我個仔上次出玫瑰疹又吽牙就燒了三四日,食藥就退,藥力過就燒返,唯有密密同佢探熱留意住佢,未夠鐘食藥就同佢沖涼,通常一食退燒藥就退燒,但退燒時会出好多汗!勤換衫,毛巾仔或開冷氣,等佢舒服D.其實bb發燒D医生成日叫我地唔使太担心!

子爵府

birdbird
thanks!
當然我只係用和暖水幫佢抹身+面.

別墅

我個仔上次出玫瑰疹又吽牙就燒了三四日,食藥就退,藥力過就燒返,唯有密密同佢探熱留意住佢,未夠鐘食藥就同佢沖涼,通常一食退燒藥就退燒,但退燒時会出好多汗!勤換衫,毛巾仔或開冷氣,等佢舒服D.其實bb發燒D医生成日叫我地唔使太担心!

別墅

我見b仔食藥食到”云云鄧鄧”, 又鼻塞, 又多淡, 又咳, 咁尋晚帶佢睇多次醫生, 醫生見到佢就話可能而家d病毒好利害, 如果再唔退燒要入院, 咁今朝要再帶b仔去照肺, 再睇下喎, 但我見b仔雖然食藥食到云云鄧鄧, 但一話去街又好精神, 而家又燒下又唔燒下, 如果出玫瑰疹還好, 起碼都知咩事, 但而家…又驚肺炎, 所以好煩…
ICEL

別墅

[size=xx-small]ICEL:耳探唔準架!我個囡囡之前又係用耳探!點知肛探103.5!

別墅

HI,
Would u tell me what is 玫瑰疹.
THx!

子爵府

嬰兒玫瑰疹

好發於半歲到兩歲之間的幼兒,病原是最近發現的第六型與第七型人類泡疹病毒。病童出現攝氏39度以上的高燒,伴隨發生一些不明顯的呼吸道症狀與腹瀉,理學檢查大多只有喉嚨稍微發紅的表現。因為罹病年齡很小、體溫上升很高、沒有明顯的症狀與徵候,常會使人擔心有敗血症的可能。但是這些病童在用藥燒退以後,精神與活力大多很好,有經驗的醫師常常可以根據這些特點,事先就猜出可能是嬰兒玫瑰疹。發燒一般會持續2-5天,平均3天。燒退以後,在臉部與軀幹部出現紅斑或稍微鼓起的丘疹,四肢的疹子較少,大多不癢。除了年齡很小、燒很高、活力很好的特點以外,燒退以後才出現疹子也是診斷的要點,其他感染症的疹子則幾乎都是在燒到最高的時候出疹子。出疹子的時候,容易被誤以為是藥物過敏或其他病毒疹,必須根據上述的特點做綜合判斷。嬰兒玫瑰疹本身是一種良性的疾病,幾乎不會有什麼併發症與後遺症。只有在少數情形下,會引起抽搐的反應。

珍珠宮

2024年龍年勳章

ICEL:

用「退熱貼」吧!

首頁

尾頁

跳至