跳至

首頁

尾頁

別墅

引用:+本帖最後由+bread+於+15-2-4+11:23+編輯+\\

原帖由 bread 於 15-02-04 發表

回覆 DoReMi2008 的帖子
請問你是報名後幾時先要做Eng Assessment?

伯爵府

回覆:初到貴境,怎樣適應?

請問你地講緊邊個state ?

別墅

回覆:1mocha 的帖子

我想問bread,她小朋友year 5那次!

複式洋房

For me is in Melbourne. The school told me to make appointment with the language school when I make equiry to primary school. Maybe need to make appointment together with the primary enrollment.

男爵府

vivianchau 發表於 15-2-4 17:10
請問你是報名後幾時先要做Eng Assessment?

我情況是這樣:我囡讀個間小學不是出名學校,加上她有5個表哥都讀此學校,但只餘下一個表哥讀緊Year 9,其餘已畢業,因此姑媽同學校關係幾好,我們在9月通知學校一月中到步及入學手續怎樣,待12月學校電郵通知1月何時面試,面試只問我囡幾條問題及我們會同學校講我囡英文一定不好,現在我囡返了4日學,好在我囡比較活躍,雖然雞同鴨講,但小息主動同同學玩,上堂辛苦啲,聽不明,暫時有姑媽幫陪她上堂協助佢。

男爵府

DoReMi2008 發表於 15-2-5 08:54
For me is in Melbourne. The school told me to make appointment with the language school when I make ...
我也是在Melbourne

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

引用:Quote:原帖由+emily_hm+於+15-02-03+發表我

原帖由 lovemy2kids 於 15-02-03 發表
真的,馬死洛地行,無話唔得的。我做女時打算生一個,因為怕攪唔惦,生左一個又覺得ok,所以生埋第二個,之 ...
恭喜呀!幾時到我陀第三個?

My Two Princess

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

引用:Quote:原帖由+lovemy2kids+於+15-02-03+發

原帖由 pigpig 於 15-02-05 發表
幾時出來tea下

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+lovemy2kids+於+15-02-03+發

好快到你

任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

引用:Quote:原帖由+pigpig+於+15-02-05+發表恭喜

原帖由 lovemy2kids 於 15-02-05 發表
幾時出來tea下
你幾時方便?Sunnybank ?

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+pigpig+於+15-02-05+發表恭喜

原帖由 goosema 於 15-02-05 發表
好快到你
C6出差呀!

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+goosema+於+15-02-05+發表好

C6出差呀!
出完差再努力

任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

伯爵府

引用:Quote:原帖由 lovemy2kids 於 15-02-05 發

你幾時方便?Sunnybank ?
Ok ar, 我應該the week after 會去,到時call妳

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+pigpig+於+15-02-05+發表你幾

原帖由 lovemy2kids 於 15-02-05 發表
Ok ar, 我應該the week after 會去,到時call妳
16號那星期,要星期四or五才可以

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+pigpig+於+15-02-05+發表C6出

原帖由 goosema 於 15-02-05 發表
出完差再努力

伯爵府

引用:Quote:原帖由 lovemy2kids 於 15-02-05 發

16號那星期,要星期四or五才可以
Ok. No problem

別墅

回覆:bread 的帖子

明白了,因為我上次問,佢只係話你個小朋友適講英文就ok啦, 所以,想知多些!Thank you ah!

複式洋房

Vivian, 你會去那個城市呢?

我以前係香港,生左小朋友後,老公就叫我唔好做全職湊小朋友,同時有工人幫手做家務。初時都有擔心來到澳洲會好吃力。但其實這些都可以克服的,只要要求不要咁高,小朋友又獨立些,一個家小朋友都有份參與家務,其實係好開心滿足的事。

如果你來到澳洲全職湊,這真的好睇性格。我自己就好滿足,因為對於我來說,能夠陪伴自己的小朋友成長,是最大的成就。我也見過有些媽媽,她們會覺得留在家,好像沒有了自已。要看看自已怎樣調校啊

別墅

回覆:julianak 的帖子

I will go to Sydney and I have 3 kids.

複式洋房

Where are you planning to settle? Just take some times to build up the support network.

首頁

尾頁

跳至