產前產後

跳至

首頁

尾頁

公爵府

畀面勳章

啱啱由廣華醫院出院,下面流血,有小產跡象,好擔心

有咗5個幾星期,星期一返緊工,忽然流血,同事叫我即刻入急症室,但由於仲係早期,超聲波照唔到個胎同心跳,抽咗兩次血,第一次HCG 120g,第二次要星期五先有報告,估計有兩個可能:
1.宮外孕
2.小產
但醫生話第一個可能比較低,因為HCG比較低,如果星期五個報告HCG比第一次低就可能小產,所以而家好擔心

別墅

Re: 啱啱由廣華醫院出院,下面流血,有小產跡象,好擔心

hi Debbie媽,
你唔"洗"擔心,我托囡囡時頭3個月都有見紅and長期有啡色物流出,我個女e+20個月啦 :-P
醫生有無比假你休息呀
e+最重要多點休息!
[/img]

公爵府

畀面勳章

lsl,

多謝關心,但我第一胎冇咁既情況,醫生叫我休息到星期日,我自已約咗私家醫生5月4日第一次檢查,係咪可以叫佢俾安胎藥食??

別墅

hi Debbie媽,
我係好明白你嘅感受,其實我當時都好擔心"ga",不過我先生好支持我,同問過好多人原來這情況很普遍,所以你e+最緊要休息多d!
至於你話叫醫生俾安胎藥食,其實亦只是心理作用,不如叫佢比多d假期你休息吧!
我會支持你!add oil add oil!

Debbie媽 寫道:
lsl,

多謝關心,但我第一胎冇咁既情況,醫生叫我休息到星期日,我自已約咗私家醫生5月4日第一次檢查,係咪可以叫佢俾安胎藥食??

[/img]

洋房

Re:

DEBBIE:

請多點休息,勿想得太多,順其自然吧!珍重

伯爵府

Debbie媽,
你好呀,我都係啱啱作小產呀,上個星期一我一瞓醒成褲血呀,嚇到我傻,即刻叫我老公陪我去我睇開個醫生,去到照超聲波,仲見到bb郁,我先安心d,但醫生叫我唔好要個bb,因為佢話我會好危險,但我堅持要,我問佢有冇藥食,佢話冇,佢叫我如果想要個bb唯有唔好郁咁多,我只好聽佢講,我知小b一定好堅強,我流咁多血都冇事,但我前日再去睇第二個醫生,去照小b,小b大左好多啦,我開心左好多,但我仲有啡色野流出黎,但醫生話正常,因為之前我流太多血,而入面仲未清,所以有排流番出黎呀,而照超聲波時仲好清楚見到我子宮入面仲有一灘血未出,不過呢個醫生話我冇事我就放心啦!!
我宜家要做就係好好protect小b....
你都係呀,快d睇多個醫生,聽多d意見.....冇事嘅!!!
我地要一齊努力呀!!!!!!!RELEX.................

複式洋房

2018復活節勳章

Re:

首先要穩定,要揾過好醫生.我之前小產過兩次,好彩揾到Dr Leung Kwok Ling,他幫我打針安胎,也不淮我返工. 現在BB21個月大. 現在我有左5weeks,本來想睇番Dr Leung, he's so busy, so 我睇左余若星醫生,實在太利害,5weeks他竟可照到.

侯爵府

Re:

其實五星期都有機會照到超聲波(marginal case)
我之前五星期在允鎮偉到都照到

加油呀

公爵府

畀面勳章

Re:

crystalchong,
我上一胎都係梁國齡,但佢真係好忙,仲要收7:00p.m., 所以我搵咗荃灣既盧乃本,聽人講幾好,同埋佢有夜疹,可以睇到12:00pm.

其實5星期都可以照到,但廣華部超聲波個影象唔係咁清晰,所以醫生都唔肯定,不過禽晚已經無流血啦,多謝各位媽咪關心

crystalchong 寫道:
首先要穩定,要揾過好醫生.我之前小產過兩次,好彩揾到Dr Leung Kwok Ling,他幫我打針安胎,也不淮我返工. 現在BB21個月大. 現在我有左5weeks,本來想睇番Dr Leung, he's so busy, so 我睇左余若星醫生,實在太利害,5weeks他竟可照到.

男爵府

Re:

Debbie媽
你可以去睇下今期孕媽媽..佢今期有講孕婦防小產..
唔好太擔心..

別墅

Re:

Debbie媽,

不要太擔心, 因為這樣會影響BB呀. 我說我的經歷給你聽, 但希望不會令你害怕.

我由知道自己有了第二個 BB 開始時已經是八週了. 由第十週開始,有一晚流了很多血當時有小小驚, 我老公好驚,叫我入醫院, 但當時我的醫生放了假,我不想去Q.E., 所以我沒有去到醫院, 等第二天一早去睇第二個醫生. 後來醫生叫我放假,不要太操勞. 其實我的工作是很得閒的. 跟住我放了兩星期假, 血沒有流了我便返工, 返工後第三天又流血, 今次我的醫生已經放完假了我又去睇醫生, 醫生幫我照超音波, BB沒有問題, 但醫生叫我再次休息, 我又放了兩星期假, 好彩我公司的同事及我的老細好好. 之後沒有流血了,大家以為BB已經安定了, 怎知已經是五個月了某天晚上, 我剛剛去完街回家, 坐電梯回家時, 我心知道不妙, 因為當時我已經 feel到下面有很多水or血流緊出來. 我當時和我的仔仔一齊, 其實當時自己很驚, 但又不敢表示出來. 我一返到家立刻去洗手間, 當時下面不停流血, 但時我不知道為什麼自己十分冷靜, 我立刻清潔并立刻上床訓直當時我老公問我什麼事, 我告訴又流血, 而且今次流得很多和不停流當晚足足流了三小時, 我老公叫我入醫院, 但當時我想, 如果BB是沒有了已經沒有了, 因為我不想走動, 我驚會動了胎氣, 所以我沒有去到醫院, 同時我自己當時feel到BB應該沒有問題的. (just my feeling) 很辛苦到明天早上, 我又去醫生到檢查, BB一切正常, 心跳正常. 醫生沒有辨辦法, 又叫我休息, 今次我休了兩個月等BB足足有個月我才返工. 不過醫生告訴我不要太操勞, 因為我這樣通常會早產. 最後我的BB女在35週出(細). 重2.36kg. 現在已經差不多3個月了已經有5.5kg. 所以不要太擔心, 因為我信是你的始終是你的.
遲些sent some Marsha's photo to you. Take care.

Marsha's Ma

男爵府

Re:

PhoebeLee,
wah..! 你真係好勇敢同鎮定 ah....!

公爵府

畀面勳章

Re:

今日個報告出咗,但廣華冇打電話搵我,即代表暫時無問題,因為有問題,佢話會打電話俾我, 不過唔緊要,因為我約咗私家星期二

伯爵府

Re:

PhoebeLee,
你好勁呀,流血流到咁都唔驚呀???我上次又係好似開水喉咁我都呆左呀,你點可以feel到仲係度???
其實你醫生有冇解釋比你聽點解會咁???

別墅

其實有咗BB而有流血現象, 是因為媽咪"沃"動得多(即休息不夠), 醫生會叫孕婦一定要訓床, 最好不要坐或企, 尤其一定不可以行 ! 其實有咗BB的頭3,4個月最好一有時間就訓床-最好就是訓得著-如訓唔著都要訓在床上(就算無流血也是) 這樣BB才陀得穩, BB生長得快D和出世後好揍D !
我陀阿女時, 大約是2,3個月大的一個星期日, 行了成日街, 在晚上7:00發現流很多血, 即刻call醫生, 她叫我立即訓床唔好"沃", 即刻請幾日假, 唔好返工在家訓床, 第二朝一早去睇她, 好彩照出來BB無事, 自此之後, 每晚放工一返到屋企即刻訓床,睇電視都訓係度睇, 直至最尾兩個月才敢活動, 最後2個月沃動才可易生D !

複式洋房

我有兩個朋友之前也作小產,打了兩支hormone針,但都係唔得,於是她們去了看中e就無事。

我也剛剛有了bb,她們都不約而同跟我說有此情況就寧願去看中e,因打hormone針不是長遠辦法。

你不防考慮一下。

祝 一切平安
Muichub

首頁

尾頁

跳至