烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

我MUMMY想買個KUHN RIKON既高速煲呀, 佢睇過JUSCO 無呀, 想問下各位MUMMY知唔知道邊度有擺COUNTER呀? THANKS!!

男爵府

回覆 #1 wongbbb 的文章

佐敦永安最近我見過有counter , 另仲sogo !

大宅

我都想買呀sogo 23-31号 Kuhn Rikon 8公升24cm氣壓煲十24cm煎鍋連24cm玻璃蓋$2,388

男爵府

請問尖沙咀間sogo有冇呀?thx~

原文章由 missmario 於 08-5-20 19:42 發表
我都想買呀sogo 23-31号 Kuhn Rikon 8公升24cm氣壓煲十24cm煎鍋連24cm玻璃蓋$2,388

《 在神面前萬事非偶然,因神計劃萬有。》

男爵府

回覆 #1 pinkypiggy 的文章

尖咀sogo冇煲及廚具呀 , 一定要去銅鑼灣果間 .

男爵府

唔該哂 katrinafu!大鄉理添,諗住慳番隧道費

原文章由 katrinafu 於 08-5-20 21:30 發表
尖咀sogo冇煲及廚具呀 , 一定要去銅鑼灣果間 .

大宅

E D都有得減呀,lagostina 7公升高速煲+不銹鋼配蓋$1998
Fissler 4.5公升+6公升藍点高速煲套裝
$2,990不過好次HR套裝好次啱用D。

大宅

想問下氣壓煲係唔係即係高速煲呀? 我都分唔清~~ thanks!!

原文章由 missmario 於 08-5-20 19:42 發表

男爵府

請問地點在哪裡?thx~

原文章由 missmario 於 08-5-20 21:53 發表
E D都有得減呀,lagostina 7公升高速煲+不銹鋼配蓋$1998
$2,990不過好次HR套裝好次啱用D。

男爵府

原文章由 wongbbb 於 08-5-20 22:08 發表
想問下氣壓煲係唔係即係高速煲呀? 我都分唔清~~ thanks!!

(文章是轉自的)

高速煲又名壓力煲,係利用左高壓令沸點提高,從而加快煮食速度的原理。而壓力就來自蒸氣。高速煲o既設計非常密氣,所以「鎖煲」後,蒸氣就困在裡面,不斷增加後形成高壓。
煮o既時候加左壓,咁煮完固然又要減返壓 ... 未減壓,係開唔到個煲o既!
一般來講,可以用自動減壓或手動減壓兩種方式。
自動減壓者,就係由得個煲擺o係度,待煲內壓力自己下降。
手動減壓者,就係由使用者推動閥門,讓蒸氣排出,減低氣壓 .
高速煲可以煲湯之外, 仲可以炆牛腩, 整甜品 (喳咋, 綠豆沙), 整糕點 (蘿蔔糕).........
其實高速煲嘅功能, 同 "穫" & 湯煲無分別, 煎炒煮炸樣樣都得, 佢嘅原理係將煲鎖緊並增加煲內壓力, 縮短煮食時間, 好似原本要煲兩個幾鐘嘅湯, 同高速煲煲半個鍾就 ok!

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 wongbbb 於 08-5-20 16:13 發表
我MUMMY想買個KUHN RIKON既高速煲呀, 佢睇過JUSCO 無呀, 想問下各位MUMMY知唔知道邊度有擺COUNTER呀? THANKS!!

我知道一田/西田都有counter賣KR.

大宅

THANKS呀!! 原來係同一樣野黎ge...
我遲d自己揍兩個B... 睇黎高速煲真係一個好幫手呀!!

原文章由 katrinafu 於 08-5-20 23:34 發表

(文章是轉自的)

高速煲又名壓力煲,係利用左高壓令沸點提高,從而加快煮食速度的原理。而壓力就來自蒸氣。高速煲o既設計非常密氣,所以「鎖煲」後,蒸氣就困在裡面,不斷增加後形成高壓。
煮o既時候加左壓,咁煮完固然又要減返 ...

大宅

QUOTE:
原文章由 missmario 於 08-5-20 21:53 發表
$2,990不過好次HR套裝好次啱用D

全部都在sogo HR限量50套.lagostin限量100套,Fissle限量30套

[ 本文章最後由 missmario 於 08-5-21 19:01 編輯 ]

洋房

原文章由 pinkypiggy 於 08-5-20 23:21 發表

我諗應該係sogo~ 明天開始sale呀~

大宅

唉!
如果係限量!咁即係買唔到啦!要返工又唔近銅鑼灣!
有無人可以報料永安有無特價?
原文章由 slspp 於 08-5-22 14:08 發表

我諗應該係sogo~ 明天開始sale呀~

男爵府

我明天去買呀,有冇媽咪買左?

大宅

我今日買咗啦!27号送貨.

大宅

我之前買咗個KR,都覺得唔錯!

但要留意佢個蒸碟(放係煲底,好多孔嗰個)。因為d孔邊有d利,可能會界到手。

我有向Kuhn Rikon反映,佢話會換另一個比我,亦有KR公司d人覆我嘅意見話會改善。

後尾換比我嗰個,係比之前一個好好多,但有d位都係利。

男爵府

請問係咪sogo?多5多人買呀?5g明天仲有冇

仲有係幾樓?因我行動5方便

原文章由 missmario 於 08-5-23 22:26 發表
我今日買咗啦!27号送貨.

男爵府

謝謝提醒

原文章由 dawnngcm 於 08-5-23 23:49 發表
我之前買咗個KR,都覺得唔錯!

但要留意佢個蒸碟(放係煲底,好多孔嗰個)。因為d孔邊有d利,可能會界到手。

我有向Kuhn Rikon反映,佢話會換另一個比我,亦有KR公司d人覆我嘅意見話會改善。

後尾換比我嗰個,係比之前一個好好多, ...

首頁

尾頁

跳至