自由講場

跳至

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

36歲的南壩鎮醫生郝興軍忘不了女兒郝璐妍在學校廢墟堆里最后的呼救——“爸爸,我沒死!爸爸,救我!”

他是附近古龍村衛生站的醫生,在震后第一時間的搶救中,救死扶傷的信念讓他將生的希望首先留給了別人的孩子,等轉身再呼喚女兒時,沉重的水泥板下已沒有了女兒熟悉而急切的求救聲。

“女兒才6歲4個月,去年剛上小學。”每當說到這里,目光有些呆滯的郝興軍眼角就濕潤了,“我對不起女兒啊,可那時候听見別的孩子喊救命,我怎麼能見死不救?”

新華社記者15日17時50分許首次進入與外界斷絕交通、通訊聯系的平武縣“孤鎮”南壩時,郝興軍抱著女兒破損的紅書包,已在倒塌的南壩小學前呆坐了3天3夜。女兒的遺體13日下午被挖掘出來,但他依舊不愿離去,他要等被埋的孩子都找到。

南壩鎮是綿陽市平武縣除縣城之外的第一大鎮。記者在現場看到,這里如今已几成廢墟,全鎮70%的房屋垮塌,剩下的也搖搖欲墜。

鎮上傷亡最慘重的就是南壩小學,兩座三層高的教學樓完全垮塌,全校870多名正在上課的學生死傷近半,到14日晚上,已死亡147人,失蹤186人。

“我家離學校很近,一地震我就跑過來了。女兒的教室在二樓,我沖到磚瓦堆上時,還听見女兒在喊‘爸爸,我沒死!爸爸,救我!’。”郝興軍指著一片狼藉的廢墟說。

當時他知道女兒被壓的位置,也听到了女兒的求救聲,可是此時廢墟里孩子們的呻吟聲、求救聲此起彼伏,他說,先救一個算一個,別人的孩子生命同樣寶貴。可當他轉身尋找女兒時,已沒有了女兒的聲音。

翻開從瓦礫堆里找到的郝璐妍的紅書包,美術本第一頁上,黑色的鉛筆畫著一個翩翩起舞的女孩。

大難面前不顧自己親人跑去救別人...

大宅

唔好話佢係最狠心嘅父親喇..身不由己..佢都唔想..

別墅

對唔住,我唔認同佢做法,現場肯定唔止得佢一個救人.

伯爵府

好媽媽勳章

:pity: :pity: :pity: :pity: :pity: :pity: :pity: :pity: :pity: :pity:

大宅

畀面勳章

捨己救人!我相信在災區現塲,有些人的情況會更急需救援! 希望小女孩會明白父親的用心吧!一路好走!

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

唔知講咩好! 佢係好英雄, 但係點會唔救自己個女~~~~~~~佢個女都係一條人命, 佢咁做, 對自己會做成一世內疚~~~~唉, 總之........佢唔係錯, 但都.......我唔識批評

侯爵府

BK Milk勳章

大宅

畀面勳章

抉擇太難.....

男爵府

如果確定叫救命ge係自己仔女,唔去救先反而救人地......sorry,我做唔到

子爵府

禁止訪問

好媽媽勳章

別墅

對其他人係英雄,但對自己女兒同太太係罪人
女唔係佢生,佢唔知要生一個小朋友有幾辛苦,10月懷胎瞓唔好又食唔下,生仔都要生要死,唔通人地仔女就係命,自己仔女唔係,就算女兒唔死都一世唔會忘記果刻

大宅

個爸爸會自己內夾一世, 希望個囡囡一路好走, 唔好怪佢爸爸啦

伯爵府

救人係要緊, 但係當時佢囡囡都重有求救之聲, 點解唔救呢............ (此為個人意見).

禁止訪問

珊瑚宮

sorry,我做唔到咁偉大,如果同一時間我阿囡有事,我一定唔會諗呀

侯爵府

禁止訪問

複式洋房

可能咁多個小朋友係入面,
係聽到個女叫, 但都好難搵邊個先係佢個女..
好多野我地都可能唔知,一面之詞~
所以唔應該話佢唔岩既,我諗佢個心都唔好過~

男爵府

但現場咁混亂, 可能大家都係本能地救最接近的小孩.
如果唔係, 可能要踩住人地個仔先救到自己個女...

跳至
熱門主題