跳至

大宅

我個醫生星期日開始放假去旅行,要到6月2號先返嚟,但係我5月31日係預產期,如果今個星期6之前細b都唔出嚟,我就要轉佢安排嘅醫生啦~我唔係信唔過佢介紹嘅醫生,有一個係仲係呢到有好多mama睇嘅梁詩慧醫生,另一個游洋醫生~[但係我無得揀,我作動果日係邊個醫生跟就邊個醫生...]
我剛才同我媽媽傾過呢個問題,[但我無講過催生]我媽媽二話不說就叫我催生,佢話仲好啦,早d生....我都有諗過呢個問題,因為尋日覆診,我前面果位mama都係5月31日預產期,佢就選擇提早催生,所以醫生有問過我催生好唔好,如果想自然生,就有機會唔係佢接生~我已經第二胎啦~我諗應該差不多了,但係最怕係佢放假嘅時候出世~
咁多位mama,我而家好傍惶呢!唔知點算...如果你係我,你會點選擇呀??

催生係唔係好痛架??喺私家催生貴唔貴架?程序係點架~??
thank you~

大宅

催生只係落催生藥, 唔痛架!!
http://hk.myblog.yahoo.com/sze_0203/

大宅

to: mamastone,

哎呀, sorry呀, 我唔記得同你講, 劉醫生一早都同我講過佢26日開始放假, 因為我呀仔好大件, 本來我想約佢25日催生(因大仔係06525日出世), (而本身預產期係20日), 但佢話一來呀仔好大件, 二來如我約25日催生, 佢就不可以做follow up 的checking, 所以我本來20日約了催生, 但呀仔就14日出左世啦....

我之前都有問過佢, 佢話催生係唔痛, 只係落藥, 痛只係你之後陣痛...但佢冇同我提過催生要另外加$喎...

大宅

TO tokwawan,
唔緊要^^
我尋日去覆診,佢同我講過有一個mama選擇左提早催生,問我會唔會考慮,但當時我怕痛,同埋有好多嘢擔心...所以我同佢講左唔想催生,但係返到嚟諗左一晚,加上我媽咁講完之後,我都係想劉醫生跟返,感覺好好多嘛~!!
而家唔知點算好呀~!

係呢~
你之前有無問佢,催生係點架?落藥意思係落喺邊呀??係好似吊盬水咁,吉針落手背...定係塞藥入陰度??..還是其他??
我一路打字阿b一路不停咁撐我,好辛苦呀~

唉~你就好啦~阿b早左出世,唔駛催生!又唔駛擔心劉醫生去旅行....我都想呢兩日生呀~但係阿b毫無動靜.....~~

我19號果日話左唔催生,如果而家想轉返提早催生,我可以點做呀??
真係救命呀~我唔想轉醫生呀!都唔知另外d醫生會點~~唉....

大宅

上次我問佢催生的事, 佢好似2個方法都提過(塞約及吊約), 不過, 講真, 就算催生定唔催, 入到產房, 都係任人魚肉, 如佢地幫你度開左多少度, 係咁擺隻手入去, 你都冇得反抗...

我上次就好彩, 去到醫院, 咁啱撞到劉醫生, 佢主動幫我度, 我覺得冇咁唔舒服, 可能我覺得男人比較體諒女人, 果d姑娘就唔會啦, 真係一篤就篤入來, 唔理你感受的....

如果你而家想催生, 我諗你快d通知佢, 因為我知佢好忙, 同埋又要睇你催生果日有冇產房同床位...

大宅

原文章由 tokwawan 於 08-5-21 01:51 PM 發表

上次我問佢催生的事, 佢好似2個方法都提過(塞約及吊約), 不過, 講真, 就算催生定唔催, 入到產房, 都係任人魚肉, 如佢地幫你度開左多少度, 係咁擺隻手入去, 你都冇得反抗...

我上次就好彩, 去到醫院 ...

就係因為男人會體諒女人,加上會細心溫柔D,所以我先會揀男醫生!!
而且上次入院安胎,醫生要用鴨咀鉗幫我檢查,佢知我好驚,佢都不停氹我,又好細心咁叫姑娘攞細鉗~佢幫我檢查真係一D都唔痛,反而上到3樓要再檢查多次,個姑娘就無咁細心,但未至於整痛我嘅~只係惡左少少,佢驚我會郁嘛~!!

我今日同我老公講想搵返劉醫生生,但係佢講左一句[你想催生呀],之後都無再理我....我而家好無奈,唔知點算~
我好擔心,又好驚~我無左信心.....我突然間唔想生~我好似好無助咁~我今日喺度喊,可以話淨係識喊~好似無人明白我,同幫我咁~

大宅

我預產期 10/5, 因為 bb 足用有 8-9磅, 所以我擇日在 9/5 在法國醫院催生, 但 bb 在 7/5 自己出左來, 出世有 9.2lbs.

我產科醫生不另收催生費用, 而我問過法國醫院, 佢地都係當順產處理, 有可能另收針藥費, 不過應該不會太貴.

跳至