跳至

首頁

尾頁

別墅

有冇媽咪帶bb(約2個多月)去check眼睛, check下有冇先天性眼痴,好似斜視,遠視,大近視等等 ?我在以下的網站睇到, bb每個月需要檢查的項目, 其中包括眼睛, 檢查是否有斜視,我都想知道我個b有冇,但唔知帶佢去邊度檢查 ,健康院 or 兒科醫生? 同埋2個月check是否太早 ?

http://www.healthno1.com/articles/sudden/s173/bc-a/html/173bc-a02.html

男爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

我明天會帶bb去check眼,因為佢係1個月大時,眼仔轉得吾好,其中一隻好似有d斜視~~所以去睇兒科再轉介去眼科中心,

但bb到個半月時隻眼仔又郁得好好,吾知係咪睇音樂轉轉多左訓練好d,無再斜視咁,但橫掂book左期咪去睇下lu

男爵府

今日去check左眼,俾bb激死,好難先可以令佢吾訓住去check眼,點知bb入到去見醫生時係無反應,無論醫生點叫佢,用d玩具引佢,close晒d燈用電筒照佢,佢都係呆晒咁,可能太想訓,好在最後佢都肯望下醫生枝電筒左右前後~~
醫生話今日check,睇吾到bb有斜視wor
ok wor~~

所以話約3個月後再返去check多次wor
其實我都覺bb隻眼好好多,無咩但買個安心
都check下,因為有個朋友個女就係以為無野
因為d人同佢講bb係咁
點知bb到6個月都係有時豆雞咁望野,
check下先知佢d眼肌肉太強要做2次大手術ar切d組織,今日佢又話個女隻眼無啦啦由100度跳到600近視,醫生話驚佢弱視要check真d 又壞可能要換角膜

別墅

我都覺得要 check 下眼睛好 d , 怕有先天性眼痴, 早發現早治療, 如果check 到冇事, 當然係最好啦!!

原文章由 貓MIMI 於 08-5-21 11:09 PM 發表
今日去check左眼,俾bb激死,好難先可以令佢吾訓住去check眼,點知bb入到去見醫生時係無反應,無論醫生點叫佢,用d玩具引佢,close晒d燈用電筒照佢,佢都係呆晒咁,可能太想訓,好在最後佢都肯望下醫生枝電筒左右前後~~
醫生 ...

別墅

回覆 #4 littlegracehk 的文章

請問係咪去專科check眼..有無好介紹

別墅

我都仲未帶bb 去 check , 我都想問其他媽咪會點樣做, 如果真係冇其他方法, 唯有先帶bb 去睇兒科專科, 叫兒科醫生轉介睇眼科,
因為我發覺我 bb 睇某個角度 d 野時, 有一隻眼睛有少少唔對路, 都想去 check 下
原文章由 kathy_lobb 於 08-5-24 12:55 AM 發表
請問係咪去專科check眼..有無好介紹

男爵府

我係去兒科睇左先,跟住轉介去眼科ka wor~
去眼科要預約,但bb會好快lu,跟住當日俾$100

首頁

尾頁

跳至