育兒好物

跳至

禁止發言

男爵府

2019新春慶豚圓

我bb都係因為濕疹, 塊面同頭皮出粒粒, 係去法國睇馬醫生, 叫轉低敏奶粉的, 醫生比咗2隻牌子我, 因為我問醫生有冇邊d係, 佢就寫咗2隻比我, 能恩/惠氏s26低敏, 呢2隻, 咁我開頭去到藥房問人, 人地就話能恩係大陸出的, 惠氏s26低敏就係荷蘭出的, 咁我就選咗s26 HA啦, BB搽咗醫生開的藥膏, 好返晒, 個時係冬天, 我KEEP住幫BB搽 LOTION,到而家都要搽, 因為佢塊面好乾, 呢隻LOTION係醫生開的, BK網之前有得網上訂。仲有醫生開咗愛麗她肥皂比BB洗面&沖涼,但最近我見BB手"爭"同腳有2"達"濕疹,所以買咗愛麗她沐浴油同BB沖涼, 希望潤D, BB皮膚好D。而家我幫BB慢慢轉能恩了, 因為原來能恩係德國造的, 我上次打去雀巢到問, 其他的雀巢助長奶粉先係大陸, 同埋我見能恩多D營養,有DHA/ARA, 惠氏S26HA冇架, 所以同BB轉能恩, 但能恩同惠氏S26HA$都唔洗2百幾元罐喎, 你醫生介紹你邊隻呀??
除咗呢2隻低敏外, 我睇過有其它牌子的低敏係豆奶, 飲豆奶的除非對乳糖敏感, 肚痾, D BB先飲豆奶, 豆奶冇牛奶咁多營養, 仲會令到BB 去便便困難。之前試過同BB轉日本森永低敏,呢隻就要$240 罐, 好在我買咗罐細的比BB試, 當轉到1日3餐日本奶粉時, BB塊面出咗小小濕疹, 咁呢隻奶粉唔啱BB飲, 所以食返惠氏S26HA。希望D資料對你有幫助啦

[ 本文章最後由 豬BBBB 於 08-5-21 10:47 編輯 ]

大宅

我都係諗住如果餵唔到人奶, 就攬雀巢能恩, 因為醫生話, 佢蛋白質粒子最幼細, 最適合初生bb腸胃!

複式洋房

我個bb都係因為皮膚敏感,經醫生介紹所以轉飲低敏奶粉雀巢能恩架

^^我是大汗豬B^^
呢個係我個網址 http://hk.myblog.yahoo.com/hkenhung/
得閒嚟探吓我留個言啦

男爵府

細佬出世就係食雀巢能恩..因為我同老公都有鼻敏感,醫生話好大機會皮膚有問題,最好打左個底先,到依家細佬皮膚都ok,只係有時有小小紅,哥哥出世食a十,濕疹好勁,皮膚仲要係爛到出水果隻,細佬依家都轉左食和光堂,諗住平幾拾蚊,但皮膚好似多左紅同癢,仲要睇醫生,都要轉番雀巢能恩,唔好慳過d錢
醫生介紹你食邊隻呀要咁貴?

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

請問能恩是否味道冇普通奶粉咁好架?
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

我b仔食開森永, 幾好架, 便便又好又生肉.

不過佢有濕疹問題. 最終同佢轉能恩, 而家食緊第2罐, 不過加埋用中藥, 佢的確有dd改善. 我唔知係奶粉問題定中藥幫到佢.

我揀能恩係因為佢幾易買到 (如果揀a+/s26就成日話冇貨), 加上低敏奶粉中, 能恩係最平.

我o係藥房買能恩1號就$174, o係Watsons'/Mannings要$197呀.....

別墅

我自己好敏感, 阿b一出世係e院, 我已選俾佢飲能恩, 佢過左一歲先轉左a+2 , 現在就 雀巢#3.

能恩大人覺得幾怪下d味, 不過阿b就ok 飲好多. 可能易吸收, 細時佢係大隻b (健康院排 90% 個條線), 而家就正常中大型小朋友啦 (75%). 佢除左最初細b個年生過下奶癣外 (因飲奶冇留意要清潔..), 都算幾好, 最重要唔好敏感就得.

大宅

原文章由 豬BBBB 於 08-5-21 10:44 發表
我bb都係因為濕疹, 塊面同頭皮出粒粒, 係去法國睇馬醫生, 叫轉低敏奶粉的, 醫生比咗2隻牌子我, 因為我問醫生有冇邊d係, 佢就寫咗2隻比我, 能恩/惠氏s26低敏, 呢2隻, 咁我開頭去到藥房問人, 人地就話能恩係大陸出的, ...

S26HA 有Fatty Acids (Linoleic Acid), 會在人體內自動合成為DHA & AA

(refer to 安滿奶粉)

男爵府

其實點先要轉低敏奶粉呢?

我 bb 都有濕疹
常生於面, 耳背
時好時壞
又唔算好多
每次都係 3-4 撻!

睇 e 生, e 生又無叫轉奶粉
係咪嚴重先要轉呢??

大宅

我聽人話食能恩好似搽防哂咁, 蛋白質粒子細過一般奶粉, 更適合bb腸胃, 為bb從細打好基礎!

跳至
熱門主題