跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: 2002既9月馬仔!!!又黎報到喇!!!!

老二,
見到你真開心

hoklam除左滿月去過健康院一次之後,至宜家都末去過....所以要打返去問下有無得做檢查 :-(

對眼係我覺得唔妥當想check埋o者 :-P

注:Dr Fung係我一家三口既家庭e生

男爵府

SmallSmall 寫道:
波> 做乜要check對眼呀, 有咩problem

要check下係咪有"斗雞"問題!!出門專科check眼好貴!!

子爵府

balltsang 寫道:
[quote]
SmallSmall 寫道:
波> 做乜要check對眼呀, 有咩problem

要check下係咪有"斗雞"問題!!出門專科check眼好貴!![/quote]

我有時都覺得諾妍斗雞but just 太習中望近野, and one eye only, 我每次都即時引開佢 :-P 但我唔覺Hok Lam有wor

子爵府

Sheeta, one mami is arranging playgroup in Tai Po, you can check with them wor... HERE

別墅

BALL : Pls note the web site under Poly U..My friend check his son eye there already. She said it had good service (use 註 冊 眼 科 視 光 師 ): http://www.polyu.edu.hk/~or/Text_Version/chn_clinic_tx.htm

大宅

Abbie媽咪 寫道:
cheuklam-mama,

咦! 原來Abbie同卓霖一樣<<鍾意將d積木打橫咁排成一行>>, 除左排積木, 仲有排認字咭等o

我諗可能係小朋友其中一個發展,我朋友話佢個仔曾經有一段時間鍾意將d車仔排晒在窗邊!!!

男爵府

波,
我又唔係好覺學霖鬥雞喎...

細細,
我估我知佢地講邊個playgroup, 如果係嗰個, 好似收三歲或以上, 但我都留左message, 唔該晒先。

最近欣愉都俾我覺得佢講嘢有進步, 佢向來見綠色植物都叫'靚靚', 早幾個星期我同佢講... 好高大嗰啲叫樹... 指左俾佢睇幾次... 早兩日行過公園... 佢指住棵樹叫... '住, 住'... 我都諗左諗至估到佢係話樹... 所以bb未講嘢嘅媽咪都唔好太担心, 佢地其實係識, 知道個音, 奈何未掌握到發音啫。

btw, 而家妳地啲b仲有無睇芝麻街? 褓姆俾欣愉睇左一段時間, 我估一、兩個月, 都好似有少少反應... 會指住Big Bird叫bird, 唱abc... 呢啲都係褓姆同佢啲女講我知... 爸爸話... 學到嘢... 不如我地都錄定幾集備用囉。 :-P

大宅

我都唔覺學霖對眼有問題喎.

講開又講, 其實有時我覺得睇電視多唔一定唔好, 主要睇個小朋友點睇, 即係話佢以mug態度睇, 呢樣o野大人冇得教又控制唔到, 以可頤o黎講, 佢睇電視會經常模仿電視D人(尤其) 講o野, 好似上星期六新聞影議員陳婉嫻讀一封小朋友寫比媽媽o既信, 最後o個句係祝媽媽母親節快樂, 可頤即時跟住佢講快樂, 就咁就識o左呢兩個字, 我仲即時o係快樂前面加字, 如媽媽快樂, 爸爸快樂, 姐姐快樂, 佢全部都講到, 之後幾日一路keep住教佢都OK, 有一次奶奶同佢著鞋, 佢又自己講 (tub shoes, tub shoes), 工人話佢記得teletubbies呢句o野, 有時有好多(好o既)動作佢都會模仿, 好似見Barney 唱 I Love You同D小朋友攬埋一齊, 佢會好主動走o黎攬住我, 仲好過我o地自己教, 所以有時我都唔知應唔應該比佢睇.

大宅

ball,
卓霖細個我都覺有少少鬥雞,姑娘話大d至真,如果有懷疑,現家都係時候搵人檢查喇!!!

alan 媽,
你會唔會找工???
我放長假要照顧卓霖都要時間適應,因為我都要了解佢的習慣,小如吃飯時飲水先定吃粉先,我都要攪返清楚,同返工好唔同,好'支力'但好enjoy!!

sheeta,
卓霖都好鍾意睇芝麻街,由其鍾意'big bird'&'elmo',係街見到都會大叫 :-P

男爵府

all ma,
hoklam"鬥雞"我列為"懷疑個案",順便檢查下安心d:-P ...
己約左月尾返去做test!!

講開眼....今日返學適逢學生考ballet試,見好多妹妹仔都要戴眼鏡,本來一身優美既舞衣就因為副眼鏡令全個look變質 :-( ,跟住我就望住hoklam,幻想佢戴眼鏡+現'代'褲跳舞look .......eee~~~~想嘔!!

re:芝麻街/Barney
hoklam已經唔'喉' 呢期轉口味liki睇 "2條蕉", "The Wiggles", "The Wheels on the bus"

Ronnie,唔該晒!!

大宅

balltsang 寫道:
講開眼....今日返學適逢學生考ballet試,見好多妹妹仔都要戴眼鏡,本來一身優美既舞衣就因為副眼鏡令全個look變質 :-( ,跟住我就望住hoklam,幻想佢戴眼鏡+現'代'褲跳舞look....eee~~~~想嘔!!

差o的比你笑死 :lol: :lol: :lol: :lol: !
"Skye"跳舞係點o架?同 T T 唱歌跳舞同唔同?洗唔洗要你跳埋一份?

男爵府

好笑咩 我真係咁唸wor...baba仲話咁搞法,個囝會唔會變Les tim!!

上堂主要係一個鬼妹miss播d nursery rhymes,帶動作+插一d簡單ballet步法,上堂女仔要著全套舞衣連鞋,好Q,好靚!!

of course同TT唔同,呢度一大個舞室任佢走,佢enjoy好多.....我會跳埋一份,otherwise,Skye會無咁enjoy,我唯有當跳aerobic:-P

其實o個什麼$150唔使理佢,我都無比到 ,黎試堂la

男爵府

The Wiggles個program係咪只係唱下兒歌咁? 上次欣愉試睇playhouse嗰陣睇到睇都唔眨, 我就覺得有少少儍瓜... 我屋企樓下都有佢地嘅vcd賣, 不過啲歌仔我全部唔識...... 最後都無買到... :-P

上ballet好似幾好玩喎... 不過好驚佢小腿會粗... 因為我同爸爸都粗, 如果欣愉遺傳到, 再加ballet... 一定變象腿... 我最近同欣愉講... 媽媽屋細, 無灶隙, 妳要生生性性嫁得出, 唔係自己搵地sip。 :-P

大宅

Dr. Ball,

好笑o既係呢句....(現'代'褲跳舞look) :lol:!
我都好想試堂,但佢o地一定要我...試堂前一日,帶150去報名,如果試完堂唔讀會比返我,但我唔想專登去多日(好遠 :-( ) :-P :-P :-P :-P !

大宅

sheeta,

上 ballet 應該唔會小腿粗喎,應該線條會靚o的至o岩!

男爵府

"The Wiggles"節目有幾個環節,又會唱下歌...o個4個佬我都覺得唔吸引,但係hoklam一見到佢地就好興奮

跳ballet會腿粗

男爵府

suetyen 寫道:
Dr. Ball,
試堂前一日,帶150去報名,如果試完堂唔讀會比返我,但

你係咪聽錯

大宅

Dr. Ball,

真係無聽錯 le......,同我講個o個女仔,知道我唔想去兩日,佢已經問埋話得事個位,個位人兄話....一定要去留位先至可以比我試堂喎

男爵府

波/yen,
我聽好多人都講... 跳ballet會小腿粗喎... 因為多運動嘛, 嗰部份嘅肌肉會發達啲... 但事實係點... 我都無認真考究過... :-P

問個唔相關嘅問題... 有無人知藍田附近有無好嘅國際幼稚園呀? 鬼仔都會追得上嗰啲... 我個同事因為打算長住香港, 想個細仔學下中文/cantonese... 但佢話佢屋企附近嗰間嘅國際班都係主打中文... 佢個大仔就返九龍塘嗰啲... 無cantonese學, 只有manderin。

男爵府

妙ma,
你形容得好矛盾,咁究竟想多d廣東話or 普通話定點

我又唔覺d ballet teacher脚粗wor, don't worry

Yen妹,
咁攪野
聽日去my gxx??

首頁

尾頁

跳至