嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

洋房

bb發燒四天, 一直不肯進食及喝水,只喝媽媽奶, 這兩天退消仍絕食.....有咩計呢?

bb(13個月)感冒發燒四天, 一直不肯進食及喝水,只喝媽媽奶(奶量有限), 這兩天退消仍絕食.....有咩計呢?一星期不吃我怕對他身體有影響, 水都是用針筒餵, 但只肯飲少量(50ml) ,條片幾個鐘都是不濕, 今天可餵少量粥水(100ml), 米線吃少少便作嘔, 其他食物一概不肯吃, 很想大家分享下, 這情況應該點做, 缺水會有咩徵狀, 點樣好?, 因囝囝這兩天無咁病有番少少精神, 但很快又要睡了,食完藥又要睡無咩時間飲水食野............ 現在心情很差,唔知佢幾時好番!! 今天開始停藥希望明天他可以有胃口啦:-( :-(

子爵府

畀面勳章

Re: bb發燒四天, 一直不肯進食及喝水,只喝媽媽奶, 這兩天退消仍絕食.....有咩計呢?

泰莉,

e生話佢咩事?可能喉嚨發炎....因珀圖初初都是食物嘔物..
如果無記錯缺水是無精神...珀圖發2日燒唔退我就同佢睇
急症,唔食嘢唔飲水都是病的一種,睇多一次e生好D,其實飲水可否是果汁、豆漿等等(問e生)因珀圖咩都飲....唔好唔開心BB好快無事.

大宅

Re: bb發燒四天, 一直不肯進食及喝水,只喝媽媽奶, 這兩天退消仍絕食.....有咩計呢?

[size=small]喉嚨發炎....好辛苦ga.大人都係咁la,何況小朋友.
我囡囡都試過,見佢好辛苦.後來我地一邊比消炎藥,一邊比涼茶佢lo,不過唔係同一時間又中又西,都相隔2小時ga.
涼茶好重要ga,最好就容啲,因為佢喉嚨唔舒服一定飲唔多la.
ありがとう!!!

大宅

泰莉:
你個仔精唔精神先?? 會唔會好易tire??

我個仔幾個禮拜前因痾嘔不止, 經私家醫生的建議下, 入院觀察, 病因是車輪病毒感染腸胃炎而脫水, 要吊鹽水0架, 你有冇再睇醫生呀?? 佢點講?? 唔駛驚0架, 我搵緊d資料比你睇....

終於搵到喇....

什麼是車輪病毒?
- 通常發生响6個月至2歲嬰幼兒身上
- 20%-40%病童先有呼吸道感染病徵, 再有多次嘔吐, 但當嘔吐減少, 便開始有頻繁而帶酸之稀水大便
- 嚴重者可致脫水/休克

怎樣感染? 與腸胃炎有什麼分別?
- 經呼吸道(與感冒菌相同)/"糞"口傳染
- 普通腸胃炎乃進食制作過程不當/不清潔食物引起

雖唔雖要介口?
- 引致腸內乳糖酵素下降, 造成受奶不良, 因此雖要避免進食奶類產品, 宜食粥, 麵飽, 餅乾等清淡食品
- 可以電解質及葡萄糖水補充
- 如嚴重嘔吐無法進食者, 須吊鹽水補充

洋房

珀圖媽媽,

<e生話佢咩事?可能喉嚨發炎....因珀圖初初都是食物嘔物..
如果無記錯缺水是無精神>
他是喉嚨發炎, 頭幾天完全不動, 無精神成日睡, 這天已肯走動但易倦, 今天怕他缺水, 再看第三次醫生, 醫生說他是有點乾, 但暫不用入院,

<其實飲水可否是果汁、豆漿等等>
可有試過, 發燒時有喝盒裝蘋果汁, 飲完就嘔, 他可能嚇怕了之後只可以用針筒逐小飲, 今日給他飲豆漿/粟米蘋果水/粥水

thank you

洋房

Rion媽咪 ,

<你個仔精唔精神先?? 會唔會好易tire?? >
今日精神d, 他主要喉嚨發炎咳流鼻水, 今天未有瀉, 你的資料可作參考, thank you!! 醫生暫時說不用入院他瘦了一圈, 很心痛, 唔知他幾時肯食野, 之前已吃不多今次有排谷.............你囝囝近來點呀, 是否已完全好番呢?? 幾耐先飲食正常?

首頁

尾頁

跳至