少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:回覆 louisa_hk 的帖子louisa_hk, 我覺得我

原帖由 goodsnooky 於 15-02-07 發表
回覆 louisa_hk 的帖子

louisa_hk, 我覺得我有時會係monster parent,但我從來無逼個仔學乜學物,佢課外活 ...
其實能考到第二、三已經唔錯了!

我想你嘅仔仔可能讀一些較top嘅小學,是嗎?

珍珠宮

回覆 louisa_hk 的帖子

我0地住0係外國,全國有二千間小學,佢讀0個間排名前20。

珍珠宮

回覆:我好唔滿意個仔對自己今個學年0既期望!

小朋友肯自已有上進之心已經好好。

有朋友的小朋友就係俾媽咪push得好辛苦,就算明明考得98分都俾媽咪怪點解考唔倒100分。攪到關係好緊張,有一次小朋友考試直情放棄答題。最後,小朋友去了寄宿學校讀至中六再升大學。雖然關係冇咁差,但變得疏離。

複式洋房

其實考第二、三已經好好~你比啲空間仔仔,放鬆啲,可能會有意想不到的結果!我個女中五,有排chur,小學好好玩啦~

子爵府

引用:老師問佢對自己今個學年0既期望係乜?佢竟

原帖由 goodsnooky 於 15-02-04 發表
老師問佢對自己今個學年0既期望係乜?佢竟然答:“Good grades."

我語重心長同佢講:”唉,你已經10歲喇, ...
我覺得你好恐怖,你個仔好可憐,個阿媽連佢答老師有咩期望都要管,仲要洗佢腦考第一先冇遺憾。

幾時先上到車.....

子爵府

引用:老師問佢對自己今個學年0既期望係乜?佢竟

原帖由 goodsnooky 於 15-02-04 發表
老師問佢對自己今個學年0既期望係乜?佢竟然答:“Good grades."

我語重心長同佢講:”唉,你已經10歲喇, ...
你同我阿媽好似,我考試98分佢問我點解唔係100分,嗰2分去左邊。我讀書時期真係好憎我阿媽,希望你仔仔唔係好似我咁啦

幾時先上到車.....

子爵府

引用:樓主,我極度唔同意你所講嘅遺憾。要佢拎第

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 15-02-04 發表

樓主,我極度唔同意你所講嘅遺憾。要佢拎第一,要佢拎杯仔 ...
講得好好!

幾時先上到車.....

大宅

人生咁多考試,其實考第二,第三又有咩所謂!😑最重要是讀書的態度。其實你仔仔好識唸!佢的思想比大人成熟。

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

引用:待人接物、品格,遠遠超過學業,無論資優與

珍珠宮

回覆:濛查查 的帖子

禁止訪問

大宅

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章

算我直言.....你知自己仔仔表面硬正內𥚃脆弱,如你再用咁態度教仔,遲早會失去他。今次沒出事算你走運。
Susana

珍珠宮

回覆 蘇媽 的帖子

佢已經開始反叛,我嘗試改變對佢管教方式,無錯,佢成績真係仲好過以前,但佢0既行為就愈來愈差,好似今日0甘,佢0係網上search色情慢畫,又同女同學互通電郵,內容極三級露骨,有時佢真係好難搞。

大宅

引用:+本帖最後由+洋蔥頭媽咪+於+15-2-4+23:47+

樓主,我極度唔同意你所講嘅遺憾。要佢拎第一,要佢拎杯仔 ...
我都好認同⋯⋯

睇完你留言,我都想講⋯⋯

「樓主,你仔仔攞開二、三⋯⋯想攞番一個第一,有時要考第一,都不一定因為付出多了努力⋯⋯或者比第一名付出更多的努力,就可以考到第一。我覺得呢d都講時來運到。」

你仔仔考到第二、三,真係好叻好叻了

伯爵府

熱血勳章

膠post

大宅

引用:樓主,我極度唔同意你所講嘅遺憾。要佢拎第

做你D仔女真好!將來必成大器!相反,樓主真的要好好反醒吓自己。

孩子就像海綿,需要水份般的知識澆灌,才能膨脹,茁壯。~努力~

水晶宮

我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 熱血勳章 畀面勳章 有「營」勳章 陪月勳章 爸B勳章 大廚勳章

我仔成績一般,今年進步左一名,但只要有進步無學壞已好好,小心物極必反!

複式洋房

引用:Quote:原帖由 goodsnooky 於 15-02-04 發表

原帖由 濛查查 於 15-02-04 發表
恕我坦白,做你個仔好辛苦或者你會話我冇要求,唔為小朋友將來著想;做人唔係下下都要攞第一,冇第 ...
讚同

首頁

尾頁

跳至