自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

由上年年中開始,公司出現大逃亡潮,好多同事都相繼辭職,留得係度嘅……多數都係學歷低、年紀大,走唔到!

我其實都想走,因為合作開的同事都走哂,但為左d Bonus, 加上上司又應承俾好的appraisal grading 我,我唯有一路等等等!(公司今年業績係超好)

點知上司上個月突然調職,仲要即時生效,我根本唔知佢係咪真係寫好我個appraisal?!

而且,而家共事的同事真係好無責任感,咩都話唔識唔做,食飯又食成兩個鐘先返
我senior都唔代表要做埋你d野架

大家覺得應唔應該留係呢間公司?

子爵府

引用:由上年年中開始,公司出現大逃亡潮,好多同

原帖由 MerryMe 於 15-02-04 發表
由上年年中開始,公司出現大逃亡潮,好多同事都相繼辭職,留得係度嘅……多數都係學歷低、年紀大,走唔到! ...
B 仔派左幾多?

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

由上年年中開始,公司出現大逃亡潮,好多同事都相繼辭職,留得係度嘅……多數都係學歷低、年紀大,走唔到! ...
揾到先走

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

做住先。

邊做邊揾。

子爵府

回覆:我係咪應該繼續留係呢間公司?

收左bonus就揾工走

用戶要求終止服務

畀面勳章 BK Milk勳章

攞埋bonus就閃人

望咩呀望

子爵府

回覆:werty 的帖子

今年未派呀
要等到5月,上年派左around 3個月囉!

子爵府

同我公司一樣!
袋佐B仔先⋯
慢慢穩!

男爵府

Oh...curious, u work at SHk?!

子爵府

拎左BONUS就搵工﹗

子爵府

引用:Quote:原帖由 MerryMe 於 15-02-04 發表由

原帖由 good_pig 於 15-02-04 發表
揾到先走
其實有兩份工等緊我,都係跟返以前老闆,所以1516中……
都唔知等唔等好

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 good_pig 於 15-02-04 發表揾

都唔知等唔等好
你間公司,走有so

子爵府

如果新工加幅差距同bonus差唔太多,而家走都未嘗不可。

男爵府

引用:今年未派呀要等到5月,上年派左around 3個

今年未派呀
要等到5月,上年派左around 3個月囉!
幾多個月離職通知
如個多過一個月
過完年好開始搵搵得嚟扲搵個花紅先好走
你目前未到返工返到就忍埋個花紅先啦!

珍珠宮

MerryMe 發表於 15-2-4 22:56
都唔知等唔等好
如果待遇同環境比而家好,我會唔等.始於機會唔係隨時有,而且喺唔開心既環境下做野,分分鐘搵到既錢都COVER唔到嘔出既血

首頁

尾頁

跳至