論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

話6月1起加到3,600 ??????
真定假????????????

禁止訪問

子爵府

你話佢知中文報紙寫6月1日起人工減到3000:;pppp:
我叫祉延, 係2004年4月18日出世啦~~2004年8月10日, 我第一次識反身啦!! 2004年12月25日, 我識坐啦!!2005年9月1日, 我有16 隻牙啦!!
18/4/04 2.675kgs 29/7/04 5.5 kgs 61cm23/1/05 9.55 kgs 70 cm28/3/05 10 kgs 72 cm6/5/05 10 kgs 74 cm26/10/05 11.1 kgs 79 cm

水晶宮

加开都知系80蚊一次架喇......

伯爵府

我有問過agent, 佢地都話june 1 會+到去$3,600, but 未公佈

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 54heima 於 08-5-21 18:04 發表
加开都知系80蚊一次架喇......

估計今年加幅唔會係$80,之前佢地同阿局長開完會,大大聲話會加到$3,880..
$3,600>>>>一早已估計到.

子爵府

又加 ????

水晶宮

好伤心...又系唔声唔声加人工...当我地系咩啊...

大宅

如果真係加到$3880........, 就成11.5%.......唔係化....現在佢地加薪真係加得好快喎......唔怪得個個都駁炒, 有一個月人工, 可以回家玩下, 跟住回來人工又多了....唔須要等到續約時可能僱主會加人工......佢地幾著數吖

原文章由 FA8866 於 08-5-21 18:38 發表

估計今年加幅唔會係$80,之前佢地同阿局長開完會,大大聲話會加到$3,880..
$3,600>>>>一早已估計到.
小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

細叭係09年1月26日出世, 體重6磅半.
4個半月轉身, 5個月識坐, 7個半月出第一只牙(下面)

子爵府

醒目開學勳章

原文章由 ccbeauty 於 08-5-21 18:16 發表
我有問過agent, 佢地都話june 1 會+到去$3,600, but 未公佈

呢個幅度係3.5%,其實係底於公務員,因為我地講過公務員都係4%左右,如果加11%,我相信應該可以有20萬人上街,講緊唔係外傭僱主,因為實在無咁團結,果20萬人,其實係洗廁所呀、低技術果班香港人,佢地人工都無外傭咁高,仲唔上街呀到時?

呢個正苦,只會向中產開刀,不知民間血汗錢難搵,中產乜福利都無,遲D又玩埋強醫金,而家又繼續$9600徵款,就連小朋友讀書,$1都無得平,又無津貼,又無資助,又要供樓、又要養家...

咁加落去真係唔係辦法,最後結果都係自己湊番最經濟,搵鬼響應生三個咩?:;pppp:

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

嘩.....真係要再睇下好唔好再用姐姐啦 當我呢個姐姐完約既時間. 真係好唔抵係甘俾錢佢地.

侯爵府

又加人工...........

Their performance woth

別墅

加佢地人工係遲早既事, 所以如果比率高, 唔排除又有一批搏炒潮, 眾家長留多d 大假, 準備返去湊仔吧!

生三個? 呢個在公務員界已淪為一個笑話, 事實曾生講過最好一家庭生三個, 原意因為人口老口問題, 但醫頭就醫唔到腳, 政府搵咩黎support 我地去生三個...

結果d 官為擦donald 鞋, 諗埋d 唔實用的政策, 例如細路在公共醫院某d 檢驗(如驗血)免果幾十蚊, 大佬, 在大部分香港人黎講, 幾多細路用得著果d 幾十蚊, 慳左又有咩作用?

於是去睇公共醫院時, d 醫護人員都係嘲笑著話比我地聽.... 好明顯睇到, 內部都知呢d 政策, 根本對鼓勵生三個作用不大...

呢個政府根本諗住出發點係, 唔想承擔任, 連生三個都只不過係為左諗住, 點搵班後生去承擔社會, 但培育一個有資格去承擔社會的小孩, 裁培方式已經好唔同, 好似社福署個廣告, 叫你地搵鄰居湊住個細路先.... 簡直可以當笑話睇, 不過係苦笑...

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

年年都有人工人加,做工人好過做僱主呀
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

唉..... 外傭每年都要求加人工, 我諗來的2,3年巳經可以追回之前被減薪的水平, 但我地付出的比以前多

講真係諗都唔諗生多個, 整體既支出都加左5%, 我地加人工都冇咁多, 工人只需要放假時用錢, 其餘時間差唔多全部僱出, 通脹又關佢地事咩

唔該政府免收levy啦, 長遠來說, 可能請本地既薪酬會平過外傭了.

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

佢地d報紙成日都係到吹埋呢d風架啦, 博吹吹下變真, 一日未公報都唔好信呀. 淨係菲律賓報紙, 咁印傭又點呀???

公爵府

原文章由 sweetcouple 於 08-5-22 08:04 發表
如果加太多, 其實可能仲多工人博炒呀--被炒後簽新約, 先可以享受新加的人工丫嘛!

呢個必然會發生.

公爵府

原文章由 CreativeAccount 於 08-5-22 09:52 發表
好似社福署個廣告, 叫你地搵鄰居湊住個細路先.... 簡直可以當笑話睇, 不過係苦笑...

呢個廣告,唔好話我睇到都"妖",連我62都話痴痴地.

大宅

醒目開學勳章

又加人工, 做外傭真係好, 我地幫人打工既, 今年都唔知有冇得加......

首頁

尾頁

跳至