自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

平幾多,因為我想去 7-11 換一電個蒸爐 唔該
有捨必有得 有得必有失

禁止訪問

大宅

想問吓呢, 會唔會電費又貴咗好多? 同埋電爐好唔好用, 之前聽人講話唔夠熱... 我都心大心細想換電煮食爐

原文章由 彤b^^ 於 08-5-21 15:58 發表
好難講平幾多,
但...
我之前用煤氣煮野食/沖涼大約300-400蚊煤氣費,(都係大約數)
改用電爐+煤氣後,煤氣費(沖涼+煮d易痴底既野)大約每次交150-200蚊左右(睇天氣同有冇開幾耐)
希望幫倒你有個預算 ...
Our anniversary[br]

大宅

我朋友在中電做計數, 一定是電平過煤 ,平吾知幾分之幾(我吾記得),你可到中電問下

別墅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

幾天前去朋友家食晚飯(新居入伙),佢當晚煮飯由6:00PM煮到8:30PM都未食得,我多次問佢要不要幫手,佢話剛轉電磁爐煮飯,真的很花時間,以前蒸嘢15分鐘,現在要30分鐘都未得,煎魚都煎唔起,結果那餐飯急急食完都10:30PM....

大宅

原文章由 BabyHippo 於 08-5-21 18:04 發表
幾天前去朋友家食晚飯(新居入伙),佢當晚煮飯由6:00PM煮到8:30PM都未食得,我多次問佢要不要幫手,佢話剛轉電磁爐煮飯,真的很花時間,以前蒸嘢15分鐘,現在要30分鐘都未得,煎魚都煎唔起,結果那餐飯急急食完都10:30PM.... ...

係咪個爐 w數吾夠,因電爐好快滾喎,另一原因是個鑊(有些是加底鑊,傳熱幔)

[ 本文章最後由 200012 於 08-5-21 18:12 編輯 ]

伯爵府

涼茶同湯水用電就最平.因要滾好耐.

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

視乎用在邊方面..
我家電費貴過煤氣很多.....多....

禁止訪問

別墅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 200012 於 08-5-21 18:07 發表

係咪個爐 w數吾夠,因電爐好快滾喎,另一原因是個鑊(有些是加底鑊,傳熱幔)

唔知呀,不過朋友個亞媽話如果兩邊同時開就會唔夠熱,佢地為左個電磁爐已轉用晒D煲/鑊呀...

大宅

原文章由 BabyHippo 於 08-5-21 18:23 發表

唔知呀,不過朋友個亞媽話如果兩邊同時開就會唔夠熱,佢地為左個電磁爐已轉用晒D煲/鑊呀...

係呀兩邊同時開就會唔夠熱,

公爵府

畀面勳章

我覺得用電平好多,不過無火煮食真係冇咩鑊氣!

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老

原文章由 彤b^^ 於 08-5-21 18:15 發表

我用既電爐,係一個圓形煲,下面有個野兜著個隻(邊爐個d),唔係電磁爐來架,不過電爐我覺得一般家庭"食送"都ok呀我覺得 ,差就差在一份"獲氣" ,如果好鍾意"香口","獲氣",就可能唔係太好,間唔中,我想食香口野/煎蛋我都會用煤氣爐來整
同埋用來炆野都幾好,煎完d野唔洗轉獲,煲完成煲野拎出去就搞掂,洗小好多野

yes,我平時都用電煱煮餸,又可以保持熱度,
我家冬天成日用來sabu sabu,
我都覺得very good,
剛剛還買了一個單頭電磁爐,
2100W,成240度,好勁!!!!
煲水比煤氣快一倍,
用左未夠一個月,
未收到電費單,唔知$$$$$
遲D報告!

p.s. 剛收到單,電費竟然無增加?
1/5 買爐,16/5 抄錶

[ 本文章最後由 ZZdaphne 於 08-5-21 23:47 編輯 ]

男爵府

用電肯定平個煤,亞囡細時又要烚奶瓶煲湯煲粥每期單係8百幾....後尾除咗炒菜用煤,其餘用電...煤單都係要交2百零蚊3百....但電都係貴唔好多....我e家都兩樣都用煲湯蒸嘢用電,早小小蒸定,炒菜煎魚用煤

男爵府

下, 係唔係佢煮九大'鬼'呀?

我用左電磁爐就好好, 我是rasonic 3400v 黑色爐面那種, 個爐快到煮唔切, 火力勁猛, 每晚煮飯半個鐘一定食得, 蒸野開2號火(最大9號)已經滾到好大蒸氣, 蒸咩都無問題, 至於煎野更加無問題, 隻鑊熱到我驚燒著tim ar, 炒菜我都係開5號火, 從來都未試過開9號

另外一個極好的地方就是夏天可以開風扇甚至冷氣煮飯, 以前熱到煮完都唔想食呀, 而家煮飯舒服好多, 真係有得感受下烹飪的樂趣

仲有我是一個好貪靚的人, 以前我睇過d 報導話明火會產生焦油, 塊面會愈來愈黃, 煮得耐做左黃面婆, 不過唔知有無根據的...

原文章由 BabyHippo 於 08-5-21 18:04 發表
幾天前去朋友家食晚飯(新居入伙),佢當晚煮飯由6:00PM煮到8:30PM都未食得,我多次問佢要不要幫手,佢話剛轉電磁爐煮飯,真的很花時間,以前蒸嘢15分鐘,現在要30分鐘都未得,煎魚都煎唔起,結果那餐飯急急食完都10:30PM.... ...

大宅

醒目開學勳章

我都覺得用電平過用煤氣。

我家每月電費與煤氣差不多,但煤氣只用來煮食同褒水飲及沖涼。但電氣用品就多如天上繁星: 電飯褒,多士爐,微波爐,洗衣機,雪櫃,風扇,2部分體2部窗口冷氣,燙斗,風筒,電爐,hifi,電子琴,4部長開的電腦,吸塵機,燈,電視,dvd....

你話電費係咪平d呢?

翡翠宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 +3金熱血 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

有左亞b之后因為成日要用滾水淥野, 用煤氣勁貴, 之后改用3000w電水煲, 煤氣平左二百, 電費只不過交多幾拾, 而家煲湯我都係用電水煲煲左滾水先落真空煲煲湯, 慳好多

首頁

尾頁

跳至