烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

屋企而家用緊隻美亞紐紋寶用左1年多少少, 痴底痴到暈呀... 想換過隻新ge, 有咩suggestion呀?

本來見到有d mummy話寶廸好, 不過我屋企用電爐或者電磁爐ga, 好似唔用得!! 俾d idea我呀!! thanks!!

別墅

我都剛剛換了用電磁爐. 正煩緊唔知換什麼鑊. 有冇用緊電磁爐的媽咪可以提供議建.

男爵府

我都剛用了電磁爐, 才發覺原來用開圓生鐵wok, 是很得心應手的, 我現在用平底生鐵wok, 但電磁爐只有底部接觸到熱原, 所以wok 的周邊只是暖暖的, 餸菜味道自然是差了, 所以我決定用最大面積的平底wok. 仍在找尋.

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老

原文章由 芳姑姐 於 08-5-24 13:31 發表
我都剛用了電磁爐, 才發覺原來用開圓生鐵wok, 是很得心應手的, 我現在用平底生鐵wok, 但電磁爐只有底部接觸到熱原, 所以wok 的周邊只是暖暖的, 餸菜味道自然是差了, 所以我決定用最大面積的平底wok. 仍在找尋. ...

平底生鐵wok都唔得呀,我仲想買添!
找到記住post 上來!!!

我現在煎魚用電煱,火力都得嘅,
不過D油唔係中心,唔方便。

[ 本文章最後由 ZZdaphne 於 08-5-24 15:24 編輯 ]

大宅

最大面積的平底wok
fissler 好似有. 但肯定好...........................貴
我都剛用了電磁爐, 才發覺原來用開圓生鐵wok, 是很得心應手的, 我現在用平底生鐵wok, 但電磁爐只有底部接觸到熱原, 所以wok 的周邊只是暖暖的, 餸菜味道自然是差了, 所以我決定用最大面積的平底wok. 仍在找尋. ...

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老

現家D煲煲鑊鑊都過千,crazy, 超貴!!!!

別墅

其實去街市度買平底生鐡鑊咪得lor!
都係七八十蚊隻之ma!

大宅

我用緊双人牌, 超正, 真係一D都唔痴 ka, 係就係貴 d, 不過貴買平用 lor

別墅

silver star
about $800

大宅

回覆 #7 沙漠 的文章

我以前用明火都係用生鐵鑊,用得好好唔會痴,但轉了隻平底好生秀,有冇邊度買唔會咁?

大宅

雙人牌? 定係孖人牌? 係邊度買? 咩size,幾錢?

原文章由 BBTmama 於 08-8-3 00:45 發表
我用緊双人牌, 超正, 真係一D都唔痴 ka, 係就係貴 d, 不過貴買平用 lor

別墅

原文章由 egg0169 於 08-8-4 13:35 發表
我以前用明火都係用生鐵鑊,用得好好唔會痴,但轉了隻平底好生秀,有冇邊度買唔會咁?

介紹你睇下呢個網
http://hk.myblog.yahoo.com/jw!e0jZeDOfHxs_quoBjPAp4g--/article?mid=19185

男爵府

我現在用美亞的40cm不锈綱中式wok, 四百多元, 我覺得ok, 因底部夠濶. 價錢可接受.

複式洋房

各位唔好買silver star呀,我買咗好後悔,個鑊底的鐵片size完來係假架,係唔等如真正接觸面,原本諗住個鑊用係大火果邊爐度,但個爐感應唔到! 要用細火果邊爐才感應到!現在連炒菜都耐過以前呀 用個煲炒菜仲好過:-(

大宅

但我就係買左隻thermos, 個底唔知係咪太大, 成日炒炒下就話過熱, 自己熄, 成千蚊一隻鑊, 放左係度, 見到就眼火爆. 掉又唔係, 唔掉又唔係. 佢蒸又無事, 係炒同煎唔得. 激c我.
但其實好有可能係個c人厨櫃公司同我整通風口整得唔好, 我覺得如果唔係鉗入式, 應該無咁既問題.

首頁

尾頁

跳至